Klapa 'Sveti Juraj' HRM već 20 godina sudjeluje na vojnom hodočašću u Lourdesu

Klapa 'Sveti Juraj' HRM već 20 godina sudjeluje na vojnom hodočašću u Lourdesu

Klapa 'Sveti Juraj' HRM već 20 godina sudjeluje na vojnom hodočašću u Lourdesu. Malo se tko može pohvaliti s tolikim brojem odlazaka Gospi Lurdskoj, a klapa Hrvatske ratne mornarice već dva desetljeća ustrajno hodi Majci Božjoj. 
.Klapa nije bila u Lurdu samo u godini korone kad međunarodnih vojnih susreta nije bilo. Ove godine na 29. vojno hodočašće u Lurd iz Hrvatske je 9. svibnja otišlo 814 pripadnika Hrvatske vojske, policije, branitelja i vatrogasne zajednice u pratnji vojnih biskupa u RH mons. Jure Bogdana i mons. Tome Vukšića te vojnih i policijskih kapelana. Oni će do 16. svibnja sudjelovati na 63. Međunarodnom susretu vojski svijeta s preko 12 tisuća vojnih hodočasnika iz više od 30 država s raznih strana svijeta.

Klapa je predvodnica na misnim slavljima i u procesiji sa svijećama kroz svetište, a njezini glasovi odzvanjaju uz rijeku Gavu ispred pećine gdje se Svetoj Bernardici 1858. godine ukazala Gospa.

Klapa Sveti Juraj HRM osnovana je početkom 2001. godine upravo s ciljem predstavljanja Oružanih snaga Republike Hrvatske na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lurdu i danas djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga RH. Klapu prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga. Ovjenčani su brojnim nagradama i priznanjima u zemlji i inozemstvu, a najveća im je nagrada to što su omiljeni među publikom koja prepoznaje njihovu vrijednost.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.