Povijesni letovi pilota HRZ-a na Rafalima: „Imamo pilote svjetske klase, uspješno su zamijenili MiG-21 moćnim Rafalom“

Povijesni letovi pilota HRZ-a na Rafalima: „Imamo pilote svjetske klase, uspješno su zamijenili MiG-21 moćnim Rafalom“

U skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su prve samostalne letove na avionima Rafale u Francuskoj Republici. Ministar obrane Mario Banožić tom prigodom čestitao je pilotima HRZ-a na njihovom prvom, a ujedno i povijesnom samostalnom letu na avionima Rafale te poručio kako su svojim letovima označili početak jedne nove ere u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

„Ovim letovima samo potvrdili kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima pilote svjetske klase od kojih saveznici i partneri mogu puno učiti. Hrvatski piloti ponovo su impresionirali svojim znanjima i vještinama i u kratkom vremenu uspješno zamijenili avione MiG-21 s modernim i moćnim Rafalima“, rekao je ministar Banožić.

Ministar obrane podsjetio je i kako je upravo Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem, prva preuzela odgovornost osigurati višenamjenske borbene avione Hrvatskoj vojsci: „Ovo je dokaz kako se Program realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu odvija sukladno planiranoj dinamici, ništa nije prepušteno slučaju i veseli nas što možemo svjedočiti realizaciji povijesnog ulaganja u Hrvatsku vojsku“.

Podsjetimo, prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale već je upućena je na obuku u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu.Obuka traje 18 mjeseci, a provodi se u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja. U skladu s ugovorom početkom 2023. godine, prva skupina pilota lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bila je upućena na letačku obuku za avion Rafale u Francusko ratno zrakoplovstvo.

Naime, postupno će se na obuku u Francusko ratno zrakoplovstvo i tvrtke proizvođača aviona, opreme i naoružanja, uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu aviona Rafale. 

Foto: MORH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.