Ukrajini posvećena statua mira u Liverpoolu - I John Lennon je za mir "živio i disao cijeli život"

Ukrajini posvećena statua mira u Liverpoolu - I John Lennon je za mir "živio i disao cijeli život"

U Liverpoolu je otkrivena statua koja predstavlja simbol nade za Ukrajinu. Gotovo pet metara visok kip, otkriven je u utorak, a izliven je od aluminija i prikazuje čovjeka s knjigom, golubom i ukrajinskom zastavom, a njegova poruka odjekuje poznatom antiratnom himnom Johna Lennona Give Peace a Chance.Nalazi se na imanju Strawberry field, u kojem se nekoć nalazilo sirotište i dom za mlade, a proslavilo ga je istoimena pjesma Beatlesa. Skulpturu je dizajnirao 16-godišnji Osbelit Garcia-Morales /Foto: Twitter/screen capture/ a naručila ga je Global Peace Initiative, umjetnička udruga sa sjedištem u Kaliforniji. 

Ostat će na imanju Strawberry field sve dok u Ukrajini ne bude dovoljno sigurno da tamo dobije svoje stalno mjesto, javlja STA. 

Imanje Strawberry field, koje je u vlasništvu britanske nevladine humanitarne organizacije Salvation army, postalo je poznato 1967. godine zahvaljujući istoimenoj pjesmi u kojoj se Lennon prisjeća mladenačke sreće i bezbrižnosti igranja na imanju. Vojska spasa vodila je sirotište i dom za mlade na imanju u predgrađu Liverpoola između 1936. i 2005. Kao dijete, Lennon se često penjao preko ograde sirotišta i doma za mlade i igrao se s njegovim štićenicima. Danas su zgrada i okolni park pretvoreni u muzej.Kathy Versfeld iz imanja Strawberry field rekla je da Ukrajinski spomenik mira poziva goste da se bore za mir, bez obzira tko su i gdje se nalaze. Za ovo je i John Lennon "živio i disao cijeli život".

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.