Gradonačelnik Bosilj o stupu u Jalkovcu - Morat će ga izmjestiti iako su pravni temelji za takve slučajeve u RH gotovo apsurdni

Gradonačelnik Bosilj o stupu u Jalkovcu - Morat će ga izmjestiti iako su pravni temelji za takve slučajeve u RH gotovo apsurdni

Mještani varaždinskog prigradskog naselja Jalkovec, i ne samo oni, ostali su neugodno iznenađeni kada je ovih dana na rubnom dijelu poduzetničke zone u blizini njihovih kuća u kratkom roku niknuo poveći antenski stup za mobilnu telefoniju. 

Nezadovoljni, odgovor su potražili kod gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja koji je odmah reagirao: „Poduzet ću sve da se taj stup makne, odnosno premjesti, jer nikad ili barem dok sam ja gradonačelnik neće dobiti uporabnu dozvolu! Građani s pravom negoduju jer su im stup stavili do kuća, a mogli su ga odmaknuti. Takvo ponašanje investitora, u ovom slučaju Hrvatskog telekoma, neću dopustiti.

Pravni temelji su u Hrvatskoj za takve slučajeve u velikoj mjeri nedorečeni, gotovo apsurdni. Naime, smatra se da je dovoljno, prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, bez građevinske dozvole, a na temelju izrađenog glavnog projekta s izjavom projektanta da je zahvat sukladan prostornom planu, prijaviti početak gradnje. U konkretnom slučaju, projektant se u izjavi poziva na usklađenost s Prostornim planom uređenja Grada Varaždina (PPUG), a ne na stvarno mjerodavni plan, a to je Generalni urbanistički plan Grada Varaždina (GUP). Obzirom da se zahvat  nalazi unutar stambene namjene (S), a prema GUP-u u stambenim zonama, između ostalog, nije dopuštena izgradnja takvih građevina, neće biti moguće  izdavanje uporabne dozvole. I ne samo to, zatražit ću reviziju dokumentacije postavljanja svih takvih stupova i baznih stanica postavljenih u Varaždinu. Jednom moramo uvesti reda u to područje, ne može se svatko sjetiti i postavljati stupove gdje mu je volja.“ – bio je jasan gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Fotografije: MO Jalkovec

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.