Velika promjena vremena: izdana upozorenja, pada snijeg

Vakula

Stigla je velika promjena vremena zbog koje je Državni hidrometeorološki zavod izdao posebno priopćenje. Danas je za cijelu Hrvatsku na snazi upozorenje Meteoalarma. Najavljeni su snažni pljuskovi, osobito na obali, a u gorskoj Hrvatskoj snijeg, koji već pada na Zavižanu i na Sljemenu. Poslijepodne duž obale puhat će jaka i olujna bura.

Meteorolog Zoran Vakula rekao je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako je vrijeme danas osjetno drukčije nego jučer, ali i da će već sutra opet biti drukčije - ali sve skupa osjetno hladnije nego u većem dijelu prošlog tjedna.- Kiša uskoro prestaje u središnjoj Hrvatskoj, no ponovno počinje u istočnim krajevima Hrvatske, a također pljuskovi praćeni mjestimice i munjama i gromovima postoje i još će poneki sat postojati na krajnjem jugu Hrvatske, izvijestio je Vakula jutros oko 7 sati. 

No to nije sve kiše za danas, bit će je još zato što dolazi još jedna fronta, dodao je.Vakula je naveo i da jutro nije hladno za ovo doba godine.- Dapače, temperatura zraka viša je nego što je to uobičajeno, uglavnom između 6 i 9 stupnjeva, uz mjestimičnu kišu, ponegdje i umjeren sjeverni, sjeverozapadni vjetar, a još vjetrovitije bit će tijekom dana uz promjenjivu naoblaku i dalje i poslijepodne i povremene pljuskove. Čak može biti i mjestimične grmljavine u središnjim i istočnim krajevima Lijepe naše, rekao je Vakula. Dodao je da će najviša dnevna temperatura zraka uglavnom biti između 11 i 14, u južnijim krajevima i oko 16 stupnjeva.

Sutra mogući i pljuskovi snijega

Na Jadranu također ima kiše, a temperatura je od 7 u Rijeci i u Puli pa do 13, 14 stupnjeva na krajnjem jugu.Vakula je također naveo da će i na Jadranu još vjetrovitije biti tijekom dana, a ponajviše navečer i sljedeće noći, kad će biti čestih olujnih, ponegdje i orkanskih udara bure i tramontane. Rekao je i da je najveća vjerojatnost za najmanje kiše, pa vjerojatno čak i suh dan, na zapadu Istre. Najviša temperatura zraka u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu bit će između 14 i 17 stupnjeva, naveo je meteorolog.- Sutra će biti nešto povoljnije, stabilnije, sunčanije svakako, ali ne još uvijek sasvim stabilno - naime, uz dotok hladnog zraka i još uvijek povremeni dotok vlage sutra se mogu dogoditi pljuskovi ne samo kiše, nego u unutrašnjosti i snijega, rekao je Vakula.

 DHMZ: Crveno upozorenje za Velebitski kanal i Dalmaciju, narančasto za Kvarner

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su za danas upozorenje na vjetar, crveno Velebitski kanal te srednju i južnu Dalmaciju, a narančasto za Kvarner i Kvarnerić, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Crveno upozorenje je za Velebitski kanal zbog ojačane bure u noći, a navečer jake do olujne, s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) te za srednju i južnu Dalmaciju gdje se očekuje mjestimice vrlo jaka do olujna bura i tramontana. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. 

Građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručeno je.Narančasto upozorenje objavljeno je za Kvarner i Kvarnerić zbog pojačane bure u noći, a navečer jake do olujne bure i tramontane, s najjačim udarima vjetra 35-6 čvorova (65-10 km/h) te sjevernu Dalmaciju zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, navodi se u upozorenju i ističe kako je preporučljivo da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Također je vjerojatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.

 HAK: Ne krećite na put bez zimske opreme

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a u Gorskom kotaru mjestimice pada snijeg, izvijestio je HAK u 7.38. Zbog ponegdje obilnije kiše, moguć je nailazak na veću količinu vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). Vozačima savjetujemo da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog snijega i zimskih uvjeta vožnje promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na ŽC5126 Sveti Juraj-Krasno i ŽC5140 Krasno-Otočac.

 IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/velika-promjena-vremena-izdana-upozorenja-moguc-i-snijeg-10683595

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.