Kineski umjetnik Aj Vejvej rekreirao je Monetove lopoče sa 650.000 Lego kockica

Kineski umjetnik Aj Vejvej rekreirao je Monetove lopoče sa 650.000 Lego kockica

Aj Vejvej rekreirao je Monetove lopoče sa 650.000 Lego kockica, taj kineski umjetnik već gotovo deset godina stvara umjetnička djela od danskih šarenih kockica piše RTVSLO.
Tvrtka Lego već neko vrijeme nudi pakete koji omogućuju ljudima da "izgrade" van Goghovu Zvjezdanu noć ili Hokusaijev Veliki val uz obalu Kanagawe. Kineski umjetnik Aj Vejvej upravo je postavio novi standard u kombiniranju danskih igračaka i umjetnosti -Aj Vejvej izradio je 15-metarsku verziju jednog od najpoznatijih djela francuskog impresionista Claudea Moneta za potrebe izložbe koja će u travnju biti otvorena u londonskom Muzeju dizajna. Za skladanje triptiha Lopoč #1 (1914.-26.) trebalo mu je 650 tisuća kockica i 22 različite boje . Izvorno djelo trenutno je izloženo u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.
Lego kocke povezuju se s pikselima digitalne umjetnosti
U javnom priopćenju muzej naglašava da su Lopoči #1 najveće djelo koje je Aj ikada sastavio od Lego kocki. Kako je slika koja se sastoji od malih uglatih kockica na neki način slična pikselima koji su zamijenili Monetove delikatne poteze kistom, Aj time " sugerira korištenje suvremenih digitalnih tehnologija koje su u samom srcu suvremenog života, te kako umjetnost u modernom svijetu često se širi“.
Priroda... ali ne iskonska
Triptihom Lopoči (1914.-26.) Claude Monet pokušao je na platnu dočarati čaroliju svog vrta u Givernyju, daleko od Pariza. Iako danas djelo doživljavamo kao hvalospjev ljepoti prirode, potrebno je shvatiti, kako je za portal ArtNews istaknula sukustosica izložbe Rachel Hajek, da je cijela Monetova scena "konstrukt". Jezerce i, zapravo, cijeli vrt oko njega, umjetnik je stvorio pregrađivanjem i pregrađivanjem obližnje rijeke.

Osobna intervencija u djelo
U A-ovoj kompoziciji pažljiv će promatrač uočiti zatamnjeni dio s desne strane. Prema Muzeju dizajna, ovo simbolično predstavlja podzemnu zemunicu u pokrajini Xinjiang gdje su Ai Weiwei i njegov otac, Ai Qing, živjeli u prisilnom egzilu 1960-ih. Ili bolje rečeno: "Njihov pakleni pustinjski dom probija vodeni raj", kako možemo pročitati u priopćenju.

Lego se distancira od bilo kakvog aktivizma
Osim rekonstrukcije Moneta, Aj će na ovoj izložbi prvi put predstaviti i rad Untitled (Lego Incident) - sklopio ga je od tisuća lego kockica koje su mu ljudi donirali. Počeo je primati donacije nakon što je Lego odbio njegovu narudžbu velikog broja kockica koje je planirao koristiti za rad o političkim disidentima 2015. godine. Iz Lega su tada rekli da ne prodaju svoj proizvod nikome tko ga namjerava koristiti za davanje političkih izjava, izvijestio je tada BBC.

Ai Weiwei: Making Sense , najveća izložba Aija u Ujedinjenom Kraljevstvu u posljednjih osam godina, okupit će Aijeva umjetnička djela i tisuće predmeta koje je 65-godišnji umjetnik skupljao od 1990-ih. Među njima je 1600 komada oruđa iz kamenog doba, topovske kugle iz vremena kineske dinastije Song (960.-1279.), krhotine porculana iz umjetnikova uništenog studija u Kini i, naravno, lego kocke.

Izložba će se fokusirati na napetost između tradicije i suvremenosti. Živopisan primjer tog sukoba je, primjerice, sat iz dinastije Han (oko 200. pr. Kr.), na koji je umjetnik dodao natpis Coca-Cola. Na izložbi, koja će biti otvorena od 7. travnja do 30. srpnja, bit će prikazano i nekoliko vanjskih instalacija.

Igračka beskrajnih mogućnosti
Aj Lego kockice koristi u svojoj umjetničkoj praksi od 2014. godine, kada ih je počeo koristiti za slaganje portreta političkih zatvorenika. Godine 2017. muzej Hirshhorn u Washingtonu izložio je 176 ovih lego-umjetnosti. “Sviđa mi se što su ove kocke tako bazične”, komentirao je tada umjetnik za The Washington Post. "S njima se svatko može igrati."

Foto: Design Museum/Ela Bialkowska/OKNO studio. © Autorsko pravo na sliku: Artist i Galleria Continua

Godine 2019. za izložbu u Ciudadu u Meksiku sastavio je portrete 43 studenta koji su bili žrtve masakra pet godina ranije.  Fotografija: AP
Godine 2019. za izložbu u Ciudadu u Meksiku sastavio je portrete 43 studenta koji su bili žrtve masakra pet godina ranije. Fotografija: AP

Izložba će se fokusirati na napetost između tradicije i suvremenosti. Živopisan primjer tog sukoba je, primjerice, sat iz dinastije Han (oko 200. pr. Kr.), na koji je umjetnik dodao natpis Coca-Cola. Na izložbi, koja će biti otvorena od 7. travnja do 30. srpnja, bit će prikazano i nekoliko vanjskih instalacija.

Igračka beskrajnih mogućnosti
Aj Lego kockice koristi u svojoj umjetničkoj praksi od 2014. godine, kada ih je počeo koristiti za slaganje portreta političkih zatvorenika. Godine 2017. muzej Hirshhorn u Washingtonu izložio je 176 ovih lego-umjetnosti. “Sviđa mi se što su ove kocke tako bazične”, komentirao je tada umjetnik za The Washington Post. "S njima se svatko može igrati."

Foto: Design Museum/Ela Bialkowska/OKNO studio.  © Autorsko pravo na sliku: Artist i Galleria Continua
Foto: Design Museum/Ela Bialkowska/OKNO studio. © Autorsko pravo na sliku: Artist i Galleria Continua

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.