Mramorna skulptura je prikaz čovjeka ogrnutog u prepoznatljivu lavlju kožu, a pored njega je mladunče lava. Tim je 25. siječnja došao do neočekivanog otkrića. Muškarac ima izražene okomite bore urezane u čelo - povijest umjetnosti uči da je to karakteristično za kipove iz 3. stoljeća, razdoblja kada je Rimsko Carstvo bilo u dubokoj krizi.

Na prvi pogled, prikazani čovjek "jako sliči" caru Deciju, koji je vladao između 249. i 251. godine. Ne. Francesca Romana Paolillo dodaje da su herkulovski prikazi rimskih vladara "prilično rijetki". Ali stari Rimljani voljeli su ukrašavati svoje vrtove kipovima Herkula.

Muškarac ima izražene okomite bore urezane u čelo - povijest umjetnosti uči da je to karakteristično za kipove iz 3. stoljeća, razdoblja kada je Rimsko Carstvo bilo u dubokoj krizi.  Nabori bi trebali simbolizirati
Muškarac ima izražene okomite bore urezane u čelo - povijest umjetnosti uči da je to karakteristično za kipove iz 3. stoljeća, razdoblja kada je Rimsko Carstvo bilo u dubokoj krizi. Za nabore se govorilo da simboliziraju "brigu za sudbinu zemlje", što je bila visoko cijenjena vrlina. Foto: Reuters
Ravnatelj parka Appia Antica nada se da će kip nakon završetka obnove moći biti postavljen kod njih.  Foto: Reuters
Ravnatelj parka Appia Antica nada se da će kip nakon završetka obnove moći biti postavljen kod njih. Foto: Reuters

Kip je već bio razbijen u nekoliko dijelova kada je pronađen, a dodatno je oštećen kada je slučajno otkriven. Trenutno se nalazi na brizi stručnjaka koji ga čiste i restauriraju. Kada posao bude gotov, kip će najvjerojatnije biti samo izložen.

Decije je bio prvi rimski vladar koji je pao u bitci – za njega je to bio koban okršaj s Gotima u današnjoj Bugarskoj; u povijesti je zabilježen i kao prvi rimski car koji je sustavno progonio kršćane. U Kartagi se “Decijev progon kršćana” poklopio s početkom kuge, a kršćani su postali glavni krivci za njezino izbijanje.

U Rimu su arheološki nalazi vrlo česti pri svakom iskapanju zemlje. Arheolozi su u siječnju odlučili odustati od potrage za početnom dionicom čuvene Apijeve ceste jer podzemne vode na ovom području onemogućuju kopanje dovoljno duboko.

U intervjuu za novine Corriere della Sera , spomenuti arheolog rekao je da je kip najvjerojatnije završio pod zemljom početkom 20. stoljeća, kada se gradila kanalizacija. “Tada nije bilo arheološke kontrole”, objasnila je. "Trenutno razvijamo razne hipoteze koje će nam pomoći da rekonstruiramo podrijetlo i vrijeme nastanka kipa."

Izvor.rtvslo Foto: Reuters