Noć muzeja: Izložba “K crnom orlu” najstarija ljekarna u Zagrebu koja tradiciju ljekarništva gradi od 1355. godine

Noć muzeja: Izložba “K crnom orlu” najstarija ljekarna u Zagrebu koja tradiciju ljekarništva gradi od 1355. godine
Večeras, u petak, 27. siječnja možete u sklopu manifestacije Noć Muzeja u najstarijoj ljekarni u sklopu Holdingove ustanove Gradske ljekarne Zagreb, “K crnom orlu” u Kamenitoj 9, posjetiti izložbu i saznati puno o povijesti ljekarništva. 
 
Gornjogradska ljekarna “K crnom orlu” u Kamenitoj ulici 9. najstarija je poznata ljekarna u gradu Zagrebu koja tradiciju ljekarništva gradi od 1355. godine. Iako se može pretpostaviti da je Kaptol, kao ranije osnovano naselje, vjerojatno imao ljekarnu prije Gradeca, taj podatak za sada nije pronađen u izvorima i arhivskim spisima.

Početci gornjogradske ljekarne dovode se u vezu s dokumentom u kojem se prvi put spominje ljekarnička profesija, u parnici između apotekara Jacobusa i jednog krznara, 6. ožujka 1355. godine. Jacobus je vjerojatno stigao iz sjeverne Italije, a ovdje je stekao status građanina Gradečkog i po svemu sudeći otvorio apoteku “Apotheca Civitatensis ad Aqillam Nigram”.

Prva desetljeća djelovanja gornjogradske ljekarne i dalje su nepoznanica. Naime, uz imena prvih ljekarnika (njih šestorice) nigdje se izrijekom ne spominje njihov rad na određenoj lokaciji. Lokacija u Kamenitoj ulici 9. i danas je prostor ljekarne s tradicijom prodaje vlastitih pripravaka, koji se danas izrađuju u Galenskom laboratoriju, a čija tradicija seže daleko u povijest, kao što su Reumatis koji je danas Mast protiv neuralgija i reumeSanitas protiv kurjih očiju, koji je danas Kolodij protiv kurjih očiju, Cataron creme danas Mast protiv prehlade i poznati zagrebački zaštitni znak Grožđana mast.

Sažetak programa u Noći muzeja

 

18.00 do 23.59 sati
div
IZLOŽBA K CRNOM ORLU
Gornjogradska ljekarna K crnom orlu u Kamenitoj 9, najstarija je ljekarna u gradu Zagrebu i posjetiteljima će tijekom Noći muzeja omogućiti uvid u povijesni razvoj ljekarništva u Europi.

Galerija

 
 
Više: https://noc-muzeja.hr/muzej/gradska-ljekarna-zagreb/

Zagrebački holding d.o.o.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.