Najbogatiji čovjek na svijetu - Bernard Arnault jača obiteljsko carstvo: kći Delphine na čelu Diora

Najbogatiji čovjek na svijetu - Bernard Arnault jača obiteljsko carstvo: kći Delphine na čelu Diora
Pariz - MMC RTV SLO, Reuters /LVMH najbogatija tvrtka u Europi od 2021 - Najbogatiji čovjek na svijetu, Bernard Arnault, u obiteljskoj je megakorporaciji svoju kćer Delphine postavio za vođenje Diora, a svog najstarijeg sina Antoinea Arnaulta za vođenje obiteljskog holdinga.Bernard Arnault je u prosincu prošle godine na vrhu ljestvice najbogatijih ljudi na svijetu zamijenio Elona Muska. Časopis Forbes procjenjuje njegovo bogatstvo na gotovo 204 milijarde dolara.(Naslovna fotografija: Obitelj Arnault u Zakladi Louis Vuitton u Parizu (slijeva): Delphine Arnault, Bernard Arnault, Antoine Arnault i njegova supruga, ruski model Natalija Vodyanova. Foto: EPA)
Danas 73-godišnji Arnault direktor je tvrtke luksuzne robe LVMH koja okuplja mnoge luksuzne brendove i lance iz svijeta visoke mode, pića i hotela. Tvrtka je nastala 1987. godine spajanjem etablirane modne kuće Louis Vuitton i proizvođača pjenušavih vina Moët Hennessy. Danas se pod okriljem tvrtke nalazi 60 podružnica koje ukupno kontroliraju oko 75 prestižnih brendova, uključujući Christian Dior, Tiffany & Co , Givenchy, Marc Jacobs, TAG Heuer i Bulgari. LVMH sa sjedištem u Parizu najbogatija je tvrtka u Europi od 2021.

Svih petero djece na vodećim pozicijama

LVMH je postao pravo obiteljsko carstvo jer je svih petero Arnaultove djece također na rukovodećim pozicijama unutar koncerna. Svog 45-godišnji sin Antoine Arnault nedavno je od oca preuzeo upravljanje holdingom Agache koji je prije toga postao dionički partner LVMH-a dok je 47-godišnju kćer Delphine Arnault imenovao direktoricom modne kuće Christian Dior. Njezin prethodnik Pietro Beccari zamijenit će Michaela Burkea na mjestu izvršnog direktora Louis Vuittona. Delphine Arnault prethodno je bila potpredsjednica Louis Vuittona.Arnaultovo prvo dvoje djece rođeno je u braku s Anne Dewavrin s kojom su bili u braku od 1973. do 1990. Godinu dana nakon razvoda vjenčao se s kanadskom pijanisticom Helene Mercier s kojom ima troje djece. I30 - godišnji Alexandre Arnault je šef odjela za proizvode i komunikacije pri proizvođaču nakita Tiffany, dk je 28-godišnji Frederic Arnault izvršni direktor proizvaođača švicarskih satova TAG Heuer.Najmlajši sin, 24-godišnji Jean Arnault, je vodirelj marketinga i razvoja za urarski odjel pri Louisu Vuittonu.Bernard Arnault još ne posustane ni sam i daje je na čelu najveeg evropskog poduzeća.
Arnault se često viđa u društvu francuskog predsjednika Macrona.  Foto: EPA
Arnault je često u društvu francuskoga predsjednika Macrona. Foto: EPA

Arnault se još ne prirpema za mirovinu iako je primjerice godine 2021. tada 84-godišnji osnivač Amancio Ortega prepustio upravljanje divom Inditexom, koji objedinjuje brendove Zara i Massimo Dutti, svojoj tada 37-godišnjoj kćeri Marti Ortega. U međuvremenu je i direktor modne kuće Prada, 76-godišnji Patrizio Bertelli, najavio da će ga u sljedeće dvije godine zamijeniti njegov sin Lorenzo.

LVMH je, pak je prošle godine povisio najvišu dopuštenu dob predsjednika uprave sa 75 na 80 godina. Osim toga, Bernard Arnault često se pojavljuje na događanjima tvrtke, a prošlog prosinca zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom posjetio je američkog predsjednika Joea Bidena.
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.