Obilježena godišnjica pogibije Gordana Lederera

Obilježena godišnjica pogibije Gordana Lederera

Na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice obilježena je 28. godišnjica pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera, koji je život izgubio 1991. snimajući hrvatske branitelje u Domovinskom ratu i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Životopis i ratni put Gordana Lederera
 

Snimatelj Gordan Lederer poginuo je na radnom zadatku dok je kamerom svjedočio istini o Domovinskom ratu i agresiji na Hrvatsku. Na dan pogibije, točno prije 28 godina, na brdu Čukur iznad Kostajnice, izišao je iz zaklona kako bi snimio hrvatske branitelje u obrani Pounja. Pogođen snajperskim metkom i minom teško je ranjen. Napad bi možda i preživio da je general JNA Andrija Rašeta dopustio transport helikopterom do zagrebačke bolnice.

U počast Gordanu Ledereru vijence su položili i svijeće zapalili Renato Kunić, ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, izaslanici Ministarstva obrane, predstavnici Oružanih snaga RH te Predsjednik zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar.

Gordan-izvor snage za razvoj naše domovine


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozdravio je nazočne u ime predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. 

- Na svima nama je da šaljemo poruke zajedništva, i neka nam to zajedništvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu bude uporište i izvor snage za razvoj naše domovine. Prije 28. godina obitelj Lederer izgubila je svog sina, supruga i oca, a mi hrvatski branitelji toga dana izgubili smo istinskog prijatelja i svjedoka tog vremena. Njegova Banijska ratna praskozorja zauvijek će ostati dio hrvatske povijesne istine o Domovinskom ratu u kojima se zorno prikazuje istina o velikosrpskoj agresiji, ratnim razaranjima i ugašenim životima mladih hrvatskih branitelja koji su u zajedništvu branili svoju domovinu. Naš Gordan je svojom kamerom, na realan i upečatljiv način prenosio istinu o Domovinskom ratu, o počecima velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja“, rekao je ministar Tomo Medved.



Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je kako je Gordan Lederer 1991. godine prenosio istinu o onome što se događa na područjima Banovine, Pounja i Hrvatske Kostajnice. 

Istinu nitko i nikada ne može ubiti

- Nažalost, ono što je on radio zaustavio je smrtonosni hitac iz snajpera i više tu istinu Gordan nije prenosio, ali pozdravljam i ostale ratne izvjestitelje koji su također prenosili istinu o onome što se događalo na početku Domovinskog rata. Vjerujte, ta istina je bila gorka i teška na ovom području, ljude su ubijali, hrvatska sela palili, hrvatske crkve rušili, a govorili su drugačije. Možete misliti koliko je ta neprijateljska propaganda bila jaka kada su, govoreći o hrvatskim zapaljenim selima, govorili da su to srpska sela i upravo Gordan Lederer i njegova kamera pronosili su istinu o onome što se događalo, o našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili ovo područje, rekao je Žinić.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan istaknuo je kako niti jedna žrtva nikada ne smije biti zaboravljena, jer je svaka žrtva zadužila sve nas da snosimo dio odgovornosti za budućnost. 

- Ne smijemo danas, u slobodi i miru, gubiti bitke i mislimo na naše poginule i nestale hrvatske branitelje i sve nevine civile koji su dali žrtvu za slobodu i budućnost. Naša kolektivna odgovornost, danas, u suvremenoj Republici Hrvatskoj je ne odustajati pred preprekama, što društvenim, što gospodarskim, rekao je Bišćan.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.