Real Estate Business Forum: Tržišni trendovi ovisit će o nizu globalnih i lokalnih makroekonomskih pokazatelja

Real Estate Business Forum: Tržišni trendovi ovisit će o nizu globalnih i lokalnih makroekonomskih pokazatelja

Nepristupačnost nekretnina veliki je izazov za sve veći broj hrvatskih građana, stoga je krajnje vrijeme da država ili jedinice lokalne samouprave počnu sustavno i analitički razmišljati o primjerenim modelima jer postojeći ne postižu cilj.

Iako se od kraja 2022. godine bilježi usporavanje tržišta nekretnina, do kraja ove godine ne očekuje se značajan pad cijena. Nedostatak ponude postoji u svim segmentima, posebice u novogradnji, a sve veći problem predstavlja cjenovna nedostupnost nekretnina u većim gradovima na obali i Zagrebu, rečeno je na 35. Forumu poslovanja nekretninama u organizaciji HGK i Udruga za poslovanje nekretninama u Šibeniku.

Proljetno izdanje Foruma fokusirano je, između ostalog, na edukaciju posrednika i jačanje kvalitete posredničkih usluga te stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj.

„U ozračju rasta tržišta nekretnina, ali i očekivanja promjena pozitivnih trendova, kako globalno, tako i u Hrvatskoj, cilj struke je održivost djelatnosti i unapređenje kvalitete usluga, kako bi svi posrednici, bili oni veliki ili mali, mogu biti ravnopravni na slobodnom tržištu i živjeti od svog rada, pri čemu im HGK stoji na raspolaganju s raspoloživim mehanizmima koji mogu pomoći u ostvarivanju što boljih gospodarskih rezultata za državni proračun Republike Hrvatske. i hrvatsko gospodarstvo u cjelini“, rekao je u uvodnom govoru Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK .

Posljednjih nekoliko godina tražene cijene stambenih nekretnina rasle su višom stopom od ostvarenih, razlika je u 2022. porasla u odnosu na 2021. i iznosila je 23 posto, što ukazuje da su tražene cijene previsoke.

Prema podacima Burze nekretnina, indeks rasta ostvarenih cijena u prošloj godini u odnosu na 2021. iznosio je 14,75 posto na razini cijena u Hrvatskoj, a prosječne ostvarene/ostvarene cijene bile su 2.280 eura po m2 na obali, 1.980 eura po m2. u Zagrebu i 1.804 eura po m2 u ostatku Hrvatske.

Iako je ukupan broj transakcija stambenih nekretnina prošle godine porastao za 12,6 posto u odnosu na 2021., posrednici u prometu nekretnina krajem prošle i početkom ove godine bilježe usporavanje tog trenda, što se pripisuje sve manjem broju nekretnina. građani koji žele kupiti ili si mogu priuštiti nekretnine po nerealno visokim cijenama.

Aktivnost na tržištu nekretnina ove će godine ovisiti o uobičajenim makroekonomskim pokazateljima poput stope BDP-a, ali o tome hoće li doći do potrebne segmentacije i veće diferencijacije cijena, prema kriterijima novogradnje-rabljenih nekretnina, ali i svih drugi kriteriji.

“Više se neće lako i brzo prodavati rabljene, zapuštene nekretnine na neatraktivnim lokacijama, po nerealno visokim cijenama, jer je fond kupaca koji su to spremni ili sposobni platiti ‘potrošen’, jer više nema APN koji je mnoge potaknuo na kupnju preskupih nekretnina. Također, završeno je uvođenje eura, što je snažno utjecalo na povećanu potražnju u 2022. godini", rekla je Lana Mihaljinac Knežević, predsjednica Strukovne skupine Udruge obrtnika za nekretnine. zagrebačke komore.

Ove godine se ne očekuje veliki pad prosječnih cijena, pogotovo ne za luksuzne novogradnje jer će, kaže Mihaljinac Knežević, vrlo mali broj izgrađenih nekretnina u tom segmentu i dalje nalaziti kupce.

Tržište na obali pod značajnim je utjecajem stranih kupaca, posebice tijekom 2021. i 2022. godine, a trend se nastavio i ove godine te je sada svaki treći kupac nekretnina na Jadranu stranac, najčešće državljanin EU.

Porast potražnje prati i rast cijena svih vrsta nekretnina i zemljišta uz more. Novogradnje u većim gradovima dosegle su vrlo visoke cijene i kreću se od 3000 eura do 5000 eura pa čak i više, ovisno o lokaciji te standardu gradnje i opremljenosti, te su postale teško pristupačne hrvatskim građanima.

"S obzirom na ovakve trendove na tržištu nekretnina, a posebno u pogledu stambenih nekretnina i rješavanja stambenog pitanja, mišljenja sam da bi država trebala donijeti kvalitetan dugoročni program stambenog zbrinjavanja. Tu prvenstveno mislim izgradnje stambenih parkova na državnom zemljištu, nedaleko od većih gradova, npr. graditi stambene parkove na zemljištima lokalne samouprave, nova naselja sa kompletnom infrastrukturom, školama, vrtićima, seoskim sadržajima, organiziranim javnim prijevozom, na lokacijama udaljenim cca 30 km. iz većih gradova", predlaže Jasminka Biliškov, potpredsjednica Udruženja posrednika u prometu nekretnina pri HGK, ističući da bi cijene takvih stanova trebale biti znatno povoljnije, kako za kupnju, tako i za dugoročni najam.

 

Gotovo sve zemlje EU-a imaju modele pristupačnog stanovanja, različiti su, ali uglavnom se temelje na javno-privatnim partnerstvima koja na tržište stavljaju pristupačne stanove za najam.

Na Forumu u Šibeniku najavljeno je pokretanje online edukacije za polaganje stručnog ispita za agenta u posredovanju u prometu nekretnina - HGK Masterclass. Edukacija se sastoji od šest tematskih modula koji će pružiti cjelovita znanja potrebna za polaganje stručnog ispita za posrednika u prometu nekretnina, a to su: trgovačka društva i ugovori; prava na nekretninama i zemljišne knjige; porezi, financijsko poslovanje i marketing; prostorni raspored; građenje i procjena nekretnina.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.