Dodijeljene Nagrade "Grigor Vitez" za 2018. godinu

Dodijeljene Nagrade "Grigor Vitez" za 2018. godinu

Svečana dodjela 52. Nagrade "Grigor Vitez" Saveza društava Naša djeca Hrvatske, za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2018. godini, održana je u srijedu, 17. travnja 2019. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ovogodišnje Nagrade dodijeljene su Silviji Šesto, Jasminki Tihi-Stepanić, Vandi Čižmek i Stanislavu Marijanoviću, a tom je prilikom uručeno je i posebno priznanje Ivani Guljašević Kuman te sedam pohvala, kao i dvije nagrade Ptičica po izboru dječjeg žirija.

Godišnja Nagrada Grigor Vitez najstarija je hrvatska nagrada za dječju književnost i ilustraciju te ju je od godine osnutka 1967., nagradu dobilo 53 književnika i književnica za tekstove kao i 40 likovnih umjetnika i umjetnica za ilustracije u 148 knjige za djecu i mlade.

Predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Aida Salihagić Kadić u svome je govoru istaknula kako su vrhunska stvaralačka dostignuća 93 dosadašnjih laureata u 148 knjiga dio nacionalnog književnog blaga i neiscrpan izvor znanja, novih spoznaja, maštovitosti, snage, kreativnosti i mudrosti. Dotičući dječji svemir, oni oplemenjuju živote brojnih generacija djece, naglasila je.

Voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen-Marinić čestitala je dobitnicima u ime Ministarstva kulture i istaknula kako je riječ o važnoj nagradi koju Ministarstvo s ponosom podržava te poručila nagrađenim autorima da nagradu shvate kao dodatni poticaj svom kreativnom uzletu u budućnosti.

Članovi stručnog povjerenstva Marina Gabelica, Frano Dulibić, Branka Hlevnjak, Ranka Javor i Lada Martinac Kralj odabrali su najbolje među 119 prijavljeniih knjižnih naslova za djecu i mladež iz produkcije 48 hrvatskih nakladnika, koji su ove godine bili posebice raznoliki pa su tako na natječaj pristigli stripovi, romani, slikovnice, pripovijetke, moderne basne, klasične i moderne bajke, poezija, lirske minijature i aforizmi.


FOTO: HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.