Na Zrinjevcu održana Maslenica, najveseliji ruski narodni običaj

maslenica

Prebogato šarenilo ruskih narodnih nošnji, vesele ruske pjesme i plesovi te narodne igre, zvonki glasovi, recitacije, glazbala i grude od snijega, ali tajput od papira, sve to podsjećalo je na narodne običaje u vrijeme duge ruske zime i razgalilo srca posjetitelja i prolaznika koji su 10. ožujka došli na Maslenicu, ruski fašnik, koji je ove godine po prvi puta održan na zagrebačkom Zrinjevcu.


A da bi ga oživjeli i svojim sunarodnjacima i publici približili taj veseli ruski narodni običaj pobrinula se Asocijacija ruske mladeži pod vodstvom predsjednice Svjetlane Marinov u suradnji s, na daleko poznatom, udrugom «Kalinka»iz Međimurja i Ruskog kulturnog društva “Izvor” iz Splita. Veliku potporu održavanju Maslenice redovito daju i Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj te Agencija za kulturu «Rossotrudničestvo» i Grad Zagreb, a glavni organizatori ovogodišnje Maslenice su ispred Veleposlanstva Sergej Ždanović, drugi tajnik i Natalija Jakimčuk, prva tajnica Veleposlanstva. Maslenica je praznik koji podsjeća na mesopust ili hrvatski fašnik i jednako je tako svečanost ispraćaja zime i dolaska proljeća, a tradicionalno se u Rusiji nekad slavila čak tjedan dana.

U Zagrebu je to bila osma Maslenica te je i ove godine okupila mnogobrojne sunarodnjake, ali i druge znatiželjnike, koji su se rado priključili veselju pa čak s izvođačima i zaplesali. Bio je to naravno i dječji praznik pa su djeca recitirala, plesala, igrala igre, a ona najmlađa sudjelovala i u likovnim radionicama i crtala ili slikala babuške pod vodstvom likovne umjetnice i karikaturistice Sanje Pribić i slikarice iz Rusije Larise Kralj.


Tjedan Maslenice počinje prije Velike Korizme, a svaki dan masleničkog tjedna ima svoje značenje i svoje tradicije, koje nam je objasnila Elena Pilićeva Ćorko, danas zastupnica ruskih sunarodnjaka RH u Europskom koordinacijskom savjetu, a devet godina bila je i predsjednica Koordinacije ruskih udruga u Hrvatskoj.

- Maslenica je prastari ruski običaj ispraćaja zime i dočeka proljeća i ona je slična slavenskim korijenima i običajima poput mesopusta. Maslenica je imala također sličan naziv, zvala se masopust na ruskom jeziku. To je praznik veselja, radosnih šarenih boja, a razlika u odnosu na hrvatski fašnik je da nije u prvom planu maskiranje nego ples, igra, pjesma i radost življenja.Razlika je i u tome da mi ne pečemo krafne nego palačinke za Maslenicu, jer palačinke su simbol toplog sunca koje će doći s proljećem. Maslenica je zapravo lutka - koja je u početku mlada, a poslije se pretvara u staricu - ružnu babu.

Maslenicu se vozilo po cijelom selu ili gradu da bi na kraju kao i fašnik bila spaljena. Maslenica ujedno simbolizira i to teško razdoblje hladnoće, a možda ponegdje i gladi u zimskom razdoblju, pa se njezinim spaljivanjem oslobađa mjesto za novu nadu i novi početak. Sjajno je i što je ta naša slavenska etnografska baština toliko slična.


Tjedan Maslenice počinje s ponedjeljkom kada je doček Maslenice, slijedi utorak dan za upoznavanje za mlade parove i udvaranje, srijeda je početak igara, u četvrtak se ide kod zeta na palačinke, u petak kod punice na palačinke, u subotu se ide kod šogorice, ili zaove na palačinke, a nedjelja je sama Maslenica, spaljivanje Maslenice i nedjelja za oprost. Tada svi moramo izgovoriti - Oprosti mi što sam napravio namjerno ili nenamjerno, a odgovor je - Bog će ti oprostiti, a i ja opraštam. To je tradicija pomirbe između obitelji i prijatelja i zaista u nekom smislu i način duhovnog čišćenja jer kad sam čovjeka pogledaš u oči i zamoliš ga za oprost to puno znači. Isto tako Maslenica pokazuje kako su naši stari bili mudri, jer ona okuplja i obitelji i prijatelje, tako da ponovno okupi i mladi par koji je u braku godinu dana tako da njih dvoje svima pokažu koliko je njihov život u protekloj godini bio uspješan. Oni pokazuju kako žive u skladu, a te igre i zaigriš služe za upoznavanje djevojaka i mladića, za Maslenice sklope se nova poznanstva iz kojih se rađa ljubav, te tako nastavlja ljudski rod - rekla nam je Elena Pilićeva Ćorko.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.