U Dubrovniku u čast nebeskog zaštitnika održana 1052. Festa svetog Vlaha

U Dubrovniku u čast nebeskog zaštitnika održana 1052. Festa svetog Vlaha

Dubrovnik je u subotu 3. veljače proslavio još jedan blagdan svetoga Vlaha, svoga zaštitnika. Ceremonija, koju je UNESCO zaštitio kao svjetsku kulturnu baštinu, još je jednom oduševila - za proslavu su se odjenule šarene nošnje dubrovačkog kraja, a imati ulogu u njoj najveća je čast na jugu Hrvatske.

Čak 1052. put Dubrovčani su se okupili na proslavi svog sveca zaštitnika. A prekrasno vrijeme na dubrovačke ulice prema procjenama je dovelo oko 16 tisuća posjetitelja, Dubrovčana, ali i brojnih hodočasnika iz ostalih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja, javio je je u naš reporter Vicko Dragojević.

Proslava blagdana svetoga Vlaha velika je tradicija koja je i pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.

- Još jednom je pokazala svoje pravo veselo lice. Sve je krenulo jutros rano, već oko 7 sati, kad su trombunjeri svojim pucnjevima probudili čitav grad. Nakon toga su počeli pristizati barjaci župa Dubrovačke biskupije, a iza njih su bili brojni Dubrovčani, Konavljani, Primorci, Župljani odjeveni u najbolje narodne nošnje. Masa ljudi došla je na Stradun kako bi se naklonila svome zaštitniku, rekao je Dragojević.

Uslijedila je i svečana procesija koja gradskim ulicama pronosi moći svetoga Vlaha i ostalih svetaca i time je prvi prvi dio feste završio. 

Program je nastavljen poslijepodne kad su barjaci ponovno došli na Stradun nakloniti se crkvi svetoga Vlaha.

Misno slavlje pred katedralom predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, koji je u propovijedi istaknuo kako je sveti Vlaho svoj zemaljski hod života i djelovanja usmjerio prema nebeskom životu, vječnom gledanju Boga u ljubavi.

- Sveti Vlaho, kao i svaki drugi svetac, čovjek je svoga vremena i svojim životom i radom prenosio je svjetlo evanđelja prema okolnostima onog vremena. Okolnosti i načini života se mijenjaju, ali svjetlo i istina Evanđelja ostaju uvijek iste. Ne mijenja se Božja istina, ni milost koja je djelovala u svecima protekom vremena. Mijenjaju se samo oblici ljudskog života i misli i načini njihova očitovanja, rekao je Zgrablić. Festa svetog Vlaha uvrštena je 2009. na listu svjetske kulturne baštine, a ove godine su joj nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, potpredsjednici Vlade Davor Božinović Branko Bačić, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, ministrice Nina Obuljen Koržinek Marija Vučković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, državni tajnici i saborski zastupnici te velik broj hodočasnika.Poslije svečane mise i procesije slijedio je kratki odmor - nakon čega je došao red na najveseliji dio feste: "nono", "ženske noge", "mulac", "štap od metle" samo su neki od naziva za izvučene brojeve u tradicionalnoj dubrovčakoj tomboli. Ipak, od svih nagrada za većinu, pogotovo mladih, važnije je bilo pripremiti naranču ili jaje, te pogoditi onoga što visoko, na Luži okreće pogođene brojeve na velikoj ploči. Iako se okretači brojeva redovito ljute, to je također dio folkora - naime, oni su itekako spremni za gađanje, tomu svjedoči kabanica koju obavezno pripreme, javio je za Dnevnik HTV-a Vicko Dragojević.

Izvor HRT

 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.