Prije pet godina klapa Astoria iz New Yorka izvela američku himnu u Madison Square Gardenu

Prije pet godina klapa Astoria iz New Yorka izvela američku himnu u Madison Square Gardenu
Klapa Astoria iz New Yorka izvodi američku himnu u Madison Square Gardenu u sklopu ‘Noći Hrvatske Baštine’ HIA

Podsjetimo se da je prva “Noć Hrvatske Baštine“ u znamenitom njujorškom Madison Square Gardenu održana 11. siječnja 2019. godine tijekom NBA susreta između New York Knicksa i Indiana Pacersa. Obje momčadi imale su Hrvate u njihovom sastavu - Mario Hezonja igrao je za New York Knicks i Bojan Bogdanović za Indiana Pacers. Taj poseban događaj bio je organiziran zahvaljujuċi američkom Hrvatu Alanu Latkovicu, koji radi kao Vice President, Service and Retention za Madison Square Garden. Alan je jako ponosan na svoje hrvatsko podrijetlo. Otac mu je iz Zadra, a majka s Lošinja.

Prije početka susreta na središte terena je izišla klapa Astoria iz New Yorka koja je otpjevala američku himnu u tradicionalnom hrvatskom klapskom stilu. Vrhunska izvedba “Star Spangled Banner” oduševila je publiku i zaradila glasne ovacije. To je zapravo bila prva javna izvedba američke himne u klapskom aranžmanu ikada. Članovima klape stizale su brojne pohvale i čestitke iz Domovine i svih dijelova svijeta, a o tome su izvijestili i svi hrvatski mediji. Klapa Astoria nastupila je u slijedeċem sastavu: Toni Zgombiċ, Sreċko Mavrek, Jakov Grgureviċ, Zvominir Antolos, Josip Velčiċ, Jozo Lacmanoviċ i Tomo Smodlaka.

U poluvremenu utakmice folklorna grupa Hrvatska Ruža iz Queensa izvela je linđo - tradicionalni ples iz dubrovačkog kraja te također dobila ogroman pljesak pa je ovaj povijesni događaj uistinu ostao za pamċenje. Mnogobrojni navijači hrvatskog podrijetla i njihovi prijatelji na tribinama pogotovo su uživali u tom spektaklu, a to je bila i prilika za ostale navijače da se upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom pa je ovaj povijesni događaj uistinu ostao za pamċenje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.