Vijesti iz života Katoličke Crkve u Hrvatskoj

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Hrvatskoj

Božićna ljepota oplemenjuje i našu hrvatsku domovinu. Otajstvo Božića u našem je narodu od starine bilo nadahnuće, radost i utjeha, svjetlo i nada. (...) I u ovo predbožićno vrijeme imamo više razloga za radost i zahvaljivanje u našoj hrvatskoj domovini. Širimo pozitivno ozračje prepoznajući dobro u svojoj sredini. Poticaj je zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u božićnoj čestitci

Tri dana do svetkovine Porođenja Isusova prebiremo po bogatstvu ponajprije duhovnog događanja. U središtu su mise zornice, sakrament pomirenja i božićne priredbe, napose one  s humanitarnim predznakom. U sklopu humanitarnog projekta „Danas za vas!“ Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, 21. prosinca u Domu Crvenog križa na Pećinama obroke za potrebite pripremao je i riječki nadbiskup Mate Uzinić zajedno sa svećenicima, jednom vjeroučiteljicom i ravnateljicom Dječjeg vrtića Nazaret Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci. Projekt je pohvalio i apostolski nuncij nadbiskup Giorgio Lingua koji je najavio što skoriji posjet Domu Crvenog križa u Rijeci.

Božićna ljepota oplemenjuje i našu hrvatsku domovinu. Otajstvo Božića u našem je narodu od starine bilo nadahnuće, radost i utjeha, svjetlo i nada. U sadašnjem trenutku osjećamo širenje stanovitoga životnoga umora i bezvoljnosti. I nas zahvaćaju teškoće života ljudi u suvremenoj civilizaciji, a to su otuđenost, nesigurnost, strah i tjeskoba. Na te se osjećaje nadovezuje namjerno isticanje loših primjera, a neprepoznavanje dobra u našoj sredini koje je uvijek pokretač preobrazbe. To u božićnoj čestitci ističe zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i dodaje: Božić daje novu i neočekivanu perspektivu jer dolazi od Boga i njegove ljubavi, jer nije djelo ljudskoga sebičnoga domišljanja. Naše je vjerničko poslanje mijenjati perspektivu: od stvaranja negativnoga ozračja i grijeha što zatvara pogled do spasenja koje otvara radosti življenja i kada je najteže. Ponavljam poziv da gradimo savezništvo u dobru. I u ovo predbožićno vrijeme imamo više razloga za radost i zahvaljivanje u našoj hrvatskoj domovini. Širimo pozitivno ozračje prepoznajući dobro u svojoj sredini.

Splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša u svojoj božićnoj poruci  u prvi plan stavlja mudrace koji su se došli pokloniti novorođenom Kralju. Svatko prinosi ono što ima. Netko prinosi zlato, netko tamjan, a netko miris. Tako i mi u svome životu trebamo prinijeti Isusu Kristu ono što imamo. Svoje talente i ono što nam je Bog dao jer sve što nam je Bog dao je besplatno i u biti sve ono što vrijedi dobili smo kao Božji dar. Sve što možemo kupiti nije Božji dar i sve to nije ono što je prava vrednota. Upravo u tom duhu i ja svima vama, i sebi osobno, želim da prođemo kroz te sve faze i da susretnemo osobno Isusa Krista, da mu se poklonimo i da doprinesemo i prinesemo svoje darove, poruka je nadbiskupa Kutleše.

Opće dobro podrazumijeva spremnost da se po strani ostave vlastite želje, očekivanja, zahtjevi i težnje pred potrebama najslabijih, te u ime ljubavi osjeća njihova blizina, čak i onda kada to od nas traži da trpimo tuđe prohtjeve, naglašava u božićnoj poruci đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić. Draga braćo svećenici i članovi ustanova posvećenoga života, dragi vjernici i svi žitelji na području Đakovačko-osječke nadbiskupije, za sve nas molim da imamo hrabrosti za ponizno otvaranje svoga srca, obitelji i domova, gospodarskih, državnih i društvenih institucija novorođenom Djetetu Isusu, navodi nadbiskup Hranić.

Požeški biskup Antun Škvorčević vjernicima i svim ljudima dobre volje poručuje: Pozivam vas da ovoga Božića sa strašću i oduševljenjem naših nogometnih navijača prepoznamo hrvatski istinski identitet u onom što je Isus Krist za nas ostvario, promatramo sebe i svoju domovinu u njegovim pobjedama i surađujemo s njime na dugoročnim hrvatskim postignućima. U njegovim se, naime, pobjedama krije pravi hrvatski identitet, izgrađivan služenjem Crkve tijekom naših 13 stoljeća, te je posebno smisleno nastaviti ga oduševljeno s Isusom Kristom graditi i danas, privatno i javno, u politici i društvu, ponizno i strpljivo, požrtvovno i složno u ljubavi, koja je uvijek moćna kad s njezinih polazišta poput svoga Učitelja djelujemo za druge, nikada protiv njih. Volimo Hrvatsku promatrajući je kroz nogometne pobjede naše reprezentacije, ali ne zaboravimo da se Hrvatska najljepše vidi i najbolje voli kad je promatramo u Isusu Kristu.

Sisački biskup Vlado Košić u božićnoj poruci piše: Kad bih vam trebao ukratko, samo s par riječi, opisati što je Božić i kakvo on značenje ima, rekao bih jednostavno: Božić je mali Bog, novorođeno dijete Isus koji je rođen u Betlehemu od majke Marije. Nastavlja: Nekima se to ne sviđa što kažem jer misle da je Božić univerzalni blagdan radosti, veselja, praznik zime, djedova koji nose darove djeci, sobova koji voze saonice i vila koje ih prate. Čak vole kazati da je to Božićna priča ili Božićna bajka. Proglašavaju svoje gradove božićnim gradovima ili u novije vrijeme adventskim. No, to je ipak netočno i treba upozoriti da je advent kršćansko iščekivanje Božića, a prodaja kobasica, zelja, mladog vina i sl. je sajam, koji bi – kad se već to događa u vremenu adventa – mogli nazvati Adventski sajam, a ne Advent.

I ovoga Božića, braćo i sestre, Isus prolazi našim gradovima i selima, našim ulicama i trgovima, ulazi u naša dvorišta i zaustavlja se pred vratima naših domova, kuca na vrata srca svakog čovjeka sa željom da ga udomimopiše hvarski biskup Ranko Vidović, te dodaje: Bdijmo, braćo i sestre, poput pastira i otvorimo mu čim stigne i pokuca. Dopustimo mu da uđe u naša mala, sapeta i nemoćna srca. Dopustimo mu da toplinom svoje ljubavi proširi prostor našega srca kako bi u njemu bilo mjesta za sve ljude. 

Varaždinski biskup Bože Radoš zaključuje: Božić nije bajka, nije samo idila. Božić je ‘ispit ljubavi’; postavlja ozbiljno pitanje o ljubavi. Sve manje je ‘ljubavi koja postaje vidljiva’, vidljiva u tom jedinstvenom govoru bračne ljubavi – u djeci. Nažalost, moramo konstatirati: sve je manje djece u našim obiteljima. Ispit ljubavi nije samo ‘ispit supružnika’, nego svakoga od nas; pozvani smo dati svoj doprinos da se dijete može roditi – da ljubav bude vidljiva i pronađe dom, da se nastani među nama. Dodajem: neka vam, poštovani slušatelji i čitatelji Vatican Newsa, ovaj Božić bude pun ljubavi i radosti.

Ovdje možete poslušati zvučni zapis priloga
22 prosinca 2022, 16:33

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.