Zajedništvo u različitosti - Uskrs kao most među kulturama - Čestitka svim Hrvatima i katolicima u Crnoj Gori

Zajedništvo u različitosti - Uskrs kao most među kulturama - Čestitka svim Hrvatima i katolicima u Crnoj Gori

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Uskrs, praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, svjetlosti nad tamom, i dobra nad zlom, prilika je da se Hrvati-katolici, kao i svi pripadnici katoličke vjere u Crnoj Gori, okupe u duhu mira, ljubavi i zajedništva. U ovim trenucima, kada svijetom haraju nesigurnost i izazovi, Uskrs nam pruža priliku da obnovimo svoju vjeru u bolje sutra i podsjeti nas na važnost suosjećanja, tolerancije i zajedničkog rada na izgradnji pravednijeg društva.

Uskrs je prilika da proslavimo bogatstvo naših različitosti i zajedno gradimo mostove razumijevanja i poštovanja. U Crnoj Gori, zemlji čija je kultura oblikovana susretima različitih civilizacija, Uskrs nas podsjeća da je naša različitost i pluralizam naša najveća snaga.

Draga braćo Hrvati i svi pripadnici katoličke vjere u Crnoj Gori, pred nama je vrijeme Uskrsa, vrijeme kada se priroda budi, a s njom i naša nada koja je temelj pravednog društva. Neka ovaj Uskrs bude prilika za sve vas, Hrvate-katolike i sve katolike u Crnoj Gori, da obnovite svoju vjeru u bolje sutra. U duhu uskrsnuća, koji nas uči o snazi prevladavanja i novom životu, pozivam vas da radimo zajedno na izgradnji svijeta u kojem prevladava ljubav, tolerancija i međusobno poštovanje. U ovim izazovnim vremenima, više nego ikada, potrebno je da se podsjetimo uskršnjih poruka mira, oprosta i zajedništva koje su temelj kršćanske vjere.

Neka svjetlost vjere i nada koja se rađa iz uskrsnuća budu vodilja našim životima, danas i svakog dana. Neka nas uskršnje poruke inspiriraju da premostimo sve razlike, radimo na pomirenju i gradimo bolje društvo za sve. Uskrs je simbol pobjede života nad smrću, svjetlosti nad tamom, i podsjeća nas da bez obzira na teškoće koje mogu izgledati nepremostive, uvijek postoji put nade i obnove. Dok slavimo uskrsnuće Isusa Hrista, neka nas njegova žrtva i ljubav poduče važnosti davanja, suosjećanja i brige za one oko nas. Neka ovaj Uskrs donese obnovu vjere u srca svih vjernika, jačanje veza unutar naše zajednice i budućnost ispunjenu svjetlošću i mirom.

Draga braćo Hrvati i pripadnici katoličke vjere u Crnoj Gori, dok zatvaramo ovu poruku ljubavi i zajedništva, dopustite da nas Biblija, naša sveta knjiga, vodi svojim vječnim riječima o suživotu, miru, i toleranciji. U Pismu nalazimo duboku mudrost koja osvjetljava put kojim trebamo ići, a jedan od takvih dragocjenih citata je iz Poslanice Efežanima: “Budite jedni prema drugima blagi, srdačni, praštajući jedni drugima, kao što je Bog u Kristu oprostio vama“ (Efežanima 4:32).

Ove riječi apostola Pavla ne samo da nas pozivaju na međusobno praštanje, već i na stvaranje zajednice koja se temelji na blagosti, srdačnosti, i razumijevanju. One nas podsjećaju da je suživot u miru i toleranciji ne samo moguć, već je i ono što Bog očekuje od nas. Neka nas ova uskrsna čestitka podsjeti na snagu koju imamo kada zajedno radimo prema miru, ljubavi i međusobnom poštovanju. Neka nas biblijske poruke vode prema suživotu u kojem svako od nas doprinosi boljem svijetu, ne samo za sebe, već i za sve oko nas. U duhu uskrsnuća, obnovimo svoje srce i dušu prema ovim idealima, gradimo zajednicu koja sja kao svjetionik nade i ljubavi.

U ovom svetom vremenu, neka naša srca budu ispunjena radošću uskrsnuća, a naše misli okrenute prema onima koji trebaju našu pomoć i ljubav. Neka nam Uskrs bude podsjetnik na snagu koja dolazi iz kršćanske vjere i zajedništva i neka nas vodi prema stvaranju boljeg svijeta za sve nas.Neka je sretan i blagoslovljen Uskrs dragoj braći Hrvatima i svim pripadnicima katoličke vjere u Crnoj Gori !

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.