Mladi iseljenici na Sveučilištu u Zadru uče jezik svojih predaka

Mladi iseljenici na Sveučilištu u Zadru uče jezik svojih predaka

Program učenja hrvatskoga jezika ima osobitu važnost u smislu njegovanja i promicanja hrvatskoga jezika i kulture kao i promicanja suradnje i povezanosti  Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, a naši stipendisti tečaj polaze u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru i Dubrovniku, objavio je Središnji državni ured za iseljeništvo na svom FB profilu s linkom na vijest iz Zadra. Potpisujemo ugovore za dodjelu stipendija sa polaznicima Croaticum - Centar za hrvatski kao drugi strani jezik u Zagrebu, a proteklih dana bili smo sa našim stipendistima u Splitu i Zadru. Zanimljiv je podatak da od ukupno 36 polaznika u Splitu, njih 30 su potomci iseljenika s prostora Splitsko-dalmatinske županije. Koje posebnosti sa sobom donose stipendisti u Zadru, pročitajte na https://zadarskilist.novilist.hr/.../na-sveucilistu-u.../

Na Sveučilištu u Zadru potpisani su ugovori o stipendiranju 11 polaznika Tečaja hrvatskog jezika na razini A1/A2. Ugovore su potpisali polaznici, uglavnom potomci hrvatskih iseljenika i načelnica Sektora za integraciju i statusna pitanja Hrvata izvan Republike Hrvatske pri Središnjem državnom uredu Ivanka Kunštić.

– Drago mi je što dolazite istražiti svoje korijene, a naravno i zbog onih koji su tu jer im je naša kultura u srcu. Sretna je okolnost da ćete jezik učiti u Zadru, gradu koji ima dugu tradiciju njegovanja pisane riječi, u kojem je napisan prvi roman na hrvatskom jeziku, Zoranićeve Planine, a u njegovoj okolici i prva hrvatska gramatika. U Zadru istovremeno s učenjem jezika možete mnogo učiti o našoj kulturi i baštini. Znam da je naš jezik izazovan, želim da upoznate koliko je lijepo i da vas to znanje obogati, poručila je stipendistima prorektorica za studente i studije prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić. Prigodnim riječima polaznicima tečaja obratili su se voditeljica Centra za strane jezike izv. prof. dr. sc. Ivana Lončar te Pablo Alejandro Sepulveda Rosso, jedan od bivših stipendista Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je došao iz Čilea kako bi naučio hrvatski jezik, ali je ostao raditi u Hrvatskoj u Službi za integraciju povratnika i useljenika iz hrvatskog iseljeništva.

U neformalnom razgovoru s polaznicima tečaja moglo se čuti kako je većina njih došla iz Južne Amerike, a razlog je bio mogućnost boravka u pradomovini uz stipendiju koju osigurava država. Da godine nisu prepreka u učenju jezika svjedoči činjenica da je najstarija polaznica ove generacije u Zadru proslavila svoj 69. rođendan! Svi oni proći će tečaj razine A1-A2 prema ZEROJ-u u ukupnom trajanju od 280 sati. Riječ je o intenzivnom tečaju koji se održava tijekom zimskog semestra, svakim radnim danom u trajanju od četiri nastavna sata.

ZADARSKI LIST

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.