Vjera Bulat Petrošić: Ovdje je moj dom, ali neizmjerna ljubav prema domovini ostaje zauvijek

VJERA

Vjera Bulat Petrošić putem Hrvatskog Caritasa dokazala je bezbroj puta koliko je jaka ljubav argentinskih Hrvata spram daleke im domovine, pomažući joj u vremenima nevolje, a osobito u vrijeme Domovinskoga rata. Rođena je u Splitu 1934. godine. Otac joj je bio dr. Edo Bulat, rođen također u Splitu, a majka Danica Jerković, rođena je u Starigradu, na otoku Hvaru. U Argentinu je s majkom i sestrom stigla 1948. godine. Tada se odlazilo iz ekonomskih, ali i političkih razloga, onih zbog kojih se dogodio i Bleiburg. Da ne bi bili proglašeni "narodnim neprijateljima" bježala je i inteligencija. O životu u Argentini i njezinom životnom putu i karijeri i ljubavi prema Hrvatskoj razgovarale smo na daljinu.

- Otišli ste s onim novim valom iseljavanja nakon Drugog svjetskog rata, ali s obzirom na to da ste u domovini pohađali školu, hrvatski jezik govorite izvrsno, niste ga zaboravili?

- Meni je lakše govoriti hrvatski jer pohađala sam i osnovnu školu u Zagrebu za vrijeme Drugog Svjetskog Rata. Tu sam primila Prvu pričest i Sv. Krizmu u Katedrali što mi je ostalo kao krasna uspomena jer je tada (sveti) Bl. Alojzije Stepinac dijelio Krizmu djeci iz svih škola u Zagrebu.
U Splitu sam pohađala tri godine gimnazije do mog odlaska iz domovine u svibnju 1948. Moj otac je već bio u Argentini pa smo moja majka i moja sestra pobjegle preko granice između Slovenije i Italije. Stigle smo u Buenos Aires u srpnju 1948. Nakon polaganja ispita osnovne škole pohađala sam ovdje Trgovačku Akademiju još pet godina i odmah se zaposlila i radila u raznim poduzećima i bankama oko 40 godina do mirovine. Godine 1975. vjenčala sam s Arsenom Petrošićem, također rođenim u Splitu, koji je isto tako pobjegao iz domovine godine 1948.

foto;Godina 1986. Posjet Kardinala Kuharića: Padre Lino Pedišić, Mada Hubmayer, Arsen Petrošić, Vjersko središte Sv. Nikola Tavelić - Buenos Aires

 - Kakav je život Hrvata u Argentini, kako ste se uklopili novu sredinu?

- Eto već 72 godine su da živim u Argentini, uvijek sam osim škole i posla sudjelovala u raznim katoličkim argentinskim organizacijama, kao i društvima hrvatske zajednice. Želim istaknuti da se ovdje u Argentini nikad nisam osjećala kao stranac, jer ovaj narod prihvaća sve ljude dobre volje. Imam mnogo prijateljica Argentinki i naravno onih iz hrvatske zajednice. Ovdje je moj dom, ali ljubav prema domovini ostaje zauvijek.

foto;Godina 1992. - Jasna i Vjera Bulat, Trg Congreso Bs. As. za priznavanje Republike Hrvatske 

- Bili ste na čelu Hrvatskog Caritasa, kome je taj Caritas namijenjen i kako djeluje?

- Tek godine 1986 prišla sam Hrvatskom Caritasu "Kardinal Stepinac", kao aktivna članica i danas sam predsjednica. O aktivnosti i općenito djelovanju Caritasa prilažem jedan moj osvrt na rad i povijest. Stalno sudjelujem u hrvatskoj zajednici i bila sam imenovana kao predstavnica Međudruštvenog odbora Hrvatskih ustanova u Argentini i član Savjeta Hrvata izvan RH, na skupu u Zagrebu godine 2014. Te veze s hrvatskom domovinom iznimno su nam važne.

- Kako se okupljaju i druže Hrvati u Argentini i koliko se radi na očuvanju hrvatske kulture i identiteta u zajednici kojoj vi pripadate?

- Odgovor na ovo pitanje nije nimalo lako tj. kad bih opisivala sve udruge trebala bih mnogo vremena.
U Argentini ima hrvatskih društva u skoro svim gradovima gdje žive Hrvati. Ipak najviše ih ima u Buenos Airesu i okolici. Već od početka 20. stoljeća, te po završetku Drugog svjetskog rata 1945. godine, došlo je mnogo intelektualaca, koji su pridonijeli mnogobrojnim aktivnostima. Osnovana su razna društva Hrvatski domovi, Hrvatski argentinski klub, čiji sam i ja član, zatim ima nekoliko Malih Škola, društava studenta, pa folklorne grupe, npr. Proljeće, zatim su tu pjevački zborovi (već u izbjegličkom Domu u Italiji je osnovan zbor Jadran 1946. godine) Ne mogu sve ni nabrojiti ni opisati jer nije pošteno da ne spomenem sve nego samo neke.

foto;Godina 1992. Trg. Congreso Bs. As. za priznavanje Republike Hrvatske

Svakako najvažnije je istaknuti da se sve događa u Hrvatskim katoličkim središtima Sv. Nikola Tavelić i Sv. Bogdan Mandić koje vode naši svećenici franjevačkog reda. Sadašnji fra Jozo Peranić, je naš vrijedan i duhovni ravnatelj i svake nedjelje se okupljamo na sv. Misi. A preko tjedna mnogi mladi imaju svoja okupljana s folklornim grupama a odrasli su u Zboru Jadran. Imamo i dvije klape - muška i ženska, dok djeca u Maloj Školi uče hrvatski jezik.
Također prilažem fotokopiju naslovne stranice knjige Hrvati u Argentini i njihov doprinos hrvatskoj kulturi.

Pregled hrvatskog tiska objavljenog u Argentini od godine 1946 do 1990. izdan 1991. u Buenos Airesu, čiji autor je Marko Sinovčić, koji je neobično puno pridonio pišući u raznim časopisima, knjigama i općenito u širenju hrvatske kulture kroz puno godina.

 

 

foto: Godina 1986. Posjet Pape Juan Pablo II - grad Parana-Argentina

 

 
 
   
foto; Godina 1996.  Hrvatsko - argentiinski Kulturni Klub. Arsen Petrošić i Ing. Juraga
 
 
foto; Godina 2012.  Glavni Trg Buenos Aires, konmemoracia Genocidio Bleiburg 
 
 
Godina 1991.  Knjiga Hrvati u Argentini i njihov doprinos hrvatskoj kulturi, MARKO SINOVČIĆ 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.