Hrvatska prati EU planove dekarbonizacije energetike - sunčane elektrane na krovovima HEP-ovih zgrada

ELEKTRANA HEP

HEP je početkom veljače objavio poziv zainteresiranim partnerima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Hrvatske. Poziv je otvoren do 31. prosinca 2019., a riječ je o nastavku HEP-ovih aktivnosti širenja korištenja obnovljivih izvora energije, kroz integraciju u vlastiti proizvodni portfelj onih projekata obnovljivih izvora energije koji su već završeni ili su u visokom stupnju razvoja. Poziv je upućen jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama), zainteresiranima za izgradnju sunčanih elektrana te pravnim i fizičkim osobama, koje razvijaju projekte sunčanih elektrana ili koje razvijaju, ali i onima koje već imaju u pogonu vjetroelektrane ili hidroelektrane.U konačnici, HEP-ov bi poziv potencijalnim partnerima, zajedno s ostalim HEP-ovim projektima u segmentu proizvodnje električne energije, trebao dovesti do ostvarenja ambicioznog plana zacrtanog kompanijskom razvojnom strategijom, koja predviđa da će udjel obnovljivih izvora u HEP-ovoj proizvodnji električne energije s oko 35 posto u 2018. godini porasti na više od 50 posto u 2030., a do 2050. godine na čak oko 70 posto, odnosno na dvostruko veću vrijednost nego danas.

Pritom treba naglasiti da HEP već danas više od 70 posto električne energije kojom raspolaže za potrebe svojih kupaca dobiva iz izvora koji ne emitiraju CO2, a to su proizvodnja u vlastitim hidroelektranama, otkup električne energije proizvedene iz elektrana na obnovljive izvore energije u sustavu poticaja i preuzimanje električne energije iz Nuklearne elektrane Krško koja je u 50-postotnom vlasništvu HEP-a. U 2018. godini udjel izvora koji ne emitiraju CO2 iznosio je čak 73 posto, po čemu je HEP u samom vrhu srodnih kompanija u Europi.

U svojoj strategiji razvoja za razdoblje do 2030. godine, HEP grupa je za temeljni scenarij razvoja odredila postizanje dodatnih tri milijarde kilovatsati proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. naime, kako bi u proizvodnji električne energije HEP grupa povećala današnji udjel obnovljivih izvora s 35 na planiranih više od 50 posto u 2030. godini, bit će potrebno povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora sa sadašnjih šest na čak devet milijardi kilovatsati u prosječnoj hidrološkoj godini. Taj cilj HEP planira ostvariti revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana te ulaganjima u vjetroelektrane, sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore energije.

Što se tiče ostalih obnovljivih izvora, HEP u 2019. planira započeti izgradnju sunčanih elektrana na Cresu i Visu te u blizini Vrlike. U visokoj su fazi i pregovori o preuzimanju jednog projektnog društva za izgradnju vjetroelektrane. U slučaju povoljnog ishoda, HEP će time snažno zakoračiti i u sektor vjetroenergije. Sva četiri projekta nastala su u suradnji s partnerima, jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama. To iskustvo jamči da HEP-ov aktualni poziv zainteresiranim partnerima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

 

Solari na krovovima HEP-ovih zgrada

U skladu s Nacionalnim akcijskim planom za obnovljive izvore energije koji stimulira i gradnju malih sunčevih elektrana, HEP je uz izgradnju velikih sunčanih elektrana (Cres, Vis i Vrlika, snage između 2 i 6,5 MW), pokrenuo i izgradnju sunčevih elektrana snage od 10 do 500 kW na krovovima vlastitih poslovnih i proizvodnih zgrada.HEP je još 2014. na krovovima poslovne zgrade sjedišta HEP-a u Zagrebu te zgradama HEP-Operatora distribucijskog sustava u Čakovcu, Šibeniku (TS Bilice), Splitu, Opatiji, Zadru, Dubrovniku te na dvije lokacije u Osijeku izgradio devet sunčanih elektrana, pojedinačne snage do 30 kW. Prve sunčane elektrane za vlastitu potrošnju izgrađene su tijekom 2018. godine.

HEP Proizvodnja je pustila u pogon četiri integrirane sunčane elektrane ukupne snage 59,4 kW, a koje se nalaze na upravnim zgradama u Ogulinu, Splitu i Dubrovniku te na zgradi Centra proizvodnje Dalmacije u Bisku. HEP će i tijekom 2019. nastaviti postavljati nove sunčane elektrane na krovove vlastitih poslovnih zgrada i objekata.Projekt ugradnje sunčanih elektrana za vlastitu potrošnju krajem 2018. proširen je i na drugo najveće društvo u sastavu HEP grupe: HEP - Operator distribucijskog sustava (HEP ODS). U Zagrebu je na krovištu objekta terenske jedinice Elektre Zagreb u Svetoj Klari u pogon puštena elektrana ukupne vršne snage 20 kW. Tijekom 2019. godine, na objektima koje koristi HEP ODS, tvrtka za energetsku učinkovitost HEP ESCO planira postaviti još 44 sunčane elektrane.

Projektom izgradnje sunčanih elektrana na vlastitim poslovnim objektima, usmjerenima na proizvodnju električne energije na mjestu njenog korištenja, u samim zgradama, HEP  se uključio u provedbu takozvanog zimskog paketa Europske komisije „Čista energija za sve Europljane“. Također, kao element obnovljivog scenarija razvoja HEP grupe do 2030. godine, ovaj projekt se uklapa u smjernice nove energetske strategije RH koja se temelji na energetskoj tranziciji prema niskougljičnoj energetici.

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.