Vlada i Premijer očekuju odgovor kineskog izaslanstva vezano uz brodogradilišta

vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo se na 28. godišnjicu pogibije dvanaest redarstvenika u Borovu Selu, kojoj su nazočili ministri hrvatskih branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović te predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović."Obilježavamo pogibiju 12 hrvatskih policajaca, jedan od ključnih događaja na početku Domovinskog rata, koji se dogodio samo nekoliko tjedana prije referenduma kojim je zacrtan put hrvatskoj samostalnosti i neovisnosti", rekao je Plenković.Istaknuo je i da je jučer obilježena 24. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak, kojom je 1995. godine u vrlo kratkom roku, u samo dva dana, oslobođeno cijelo okupirano područje zapadne Slavonije.
Predsjednik Vlade kazao je da je akcija Bljesak bila prekretnički trenutak u Domovinskom ratu te je otvorila politički prostor za drugu vojno-redarstvenu akciju "Oluja" tri mjeseca kasnije, a u konačnici i mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja.

"Drago mi je da sam bio tamo u utorak zajedno s ministricom Žalac i ministrom Medved, gdje smo uz odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, imali i jedan konkretan doprinos za Okučane, Pakrac, Lipik te nekoliko drugih općina u vidu intervencijskog plana koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU sprema i dizajnira upravo za ona područja Hrvatske kojima je nužna dodatna injekcija u pogledu gospodarskoga, socijalnoga,  infrastrukturnoga i komunalnoga razvoja", poručio je Plenković.

Društvena solidarnost i uključenost jedna od temeljnih politika Vlade

Predsjednik Vlade podsjetio je da je jučer obilježen i Međunarodni praznik rada. Kazao je da je u čestitkama i porukama koje su upućene u ime Vlade i resornog Ministarstva svim zaposlenima u Hrvatskoj, naglašena vrijednost rada, kao i niz postignuća koja su napravljena u protekle dvije godine u pogledu prava radnika i boljeg položaja umirovljenika."Politika društvene solidarnosti i uključenosti jedna je od temeljnih politika naše Vlade", naglasio je Plenković.

Očekujemo poruke CSIC-a o brodogradilištima 

Premijer Plenković osvrnuo se i na posjet predstavnika jedne od najvećih kineskih brodograđevnih kompanija China Shipbuilding Industry Corporation, koji su u Hrvatskoj boravili od ponedjeljka do srijede.Kazao je da su na sastanku u Vladi s kineskim izaslanstvom vrlo otvoreno razgovarali o stanju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj. Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić te ministri Darko Horvat i Zdravko Marić "Oni su kasnije  posjetili oba brodogradilišta.
Stekli su cjelovit uvid u trenutno stanje, u iskustvo i potencijal. Očekujemo nakon što naprave svoje analize, da pošalju poruke s obzirom na ono što su vidjeli te što i kako može biti njihov angažman. Mislim da smo sa strane Vlade u tom pogledu učinili maksimalan napor", poručio je Plenković, naglasivši da su predstavnici kineske kompanije došli nakon posjeta kineskog premijera Lija Hrvatskoj.
Premijer smatra da posjet predstavnika China Shipbuilding Industry Corporation, predvođenih njihovim čelnim čovjekom Huom, treba promatrati kao dio šireg angažmana ove Vlade da se odnosi s Kinom unaprijede i dovedu na višu razinu. U tom smislu spomenuo je i važnost projekta iz područja prometa i infrastrukture, podsjetivši da je tijekom boravka kineskog premijera HŽ Infrastruktura potpisala dva memoranduma o razumijevanju, jedan vezan za intermodalni promet, a drugi se odnosi na nizinsku prugu i Luku Rijeka.

Otvoreno hrvatsko veleposlanstvo u Kazahstanu

Predsjednik Vlade podsjetio je i na niz međunarodnih aktivnosti, izdvojivši posjet potpredsjednice Vlade i ministrice Marije Pejčinović Burić Kazahstanu i Azerbajdžanu, istaknuvši da je u Kazahstanu otvoreno hrvatsko veleposlanstvo, a u obadvije zemlje poslani su i novi veleposlanici. "Mislim da je to sjajna poruka za taj dio svijeta koji je bitan investicijski, a važan je i u pogledu gospodarske razmjene te otvara nove mogućnosti hrvatskim kompanijama za suradnju", rekao je Plenković.

Hrvatska želi pridonositi formuliranju politika EU prema našem susjedstvu

Premijer je podsjetio i na sastanak na vrhu u stabilnosti zapadnog Balkana u Berlinu, koji su organizirali njemačka kancelarska Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, na kojem je sudjelovalo šest zemalja zapadnoga Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije te predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije."Mislim da je za nas dobro ne samo da sudjelujemo, već da i pridonosimo formuliranju politika Europske unije prema našem susjedstvu", poručio je Plenković, dodavši da je sastanak u Berlinu dio priprema sastanka na vrhu čiji će domaćin biti Hrvatska u svibnju iduće godine, a okupit će čelnike zemalja Europske unije i čelnike država jugoistočne Europe.

Kvalitetan sastanak u Varšavi 

Predsjednik Vlade ocijenio je kvalitetnim i jučerašnji sastanak na vrhu "Zajedno za Europu", koji je održan u Varšavi, a tom prigodom obilježena je i 15. obljetnica proširenja Europske unije iz 2004. godine.
"Bilo nas je devet predsjednika vlada zemalja koje su neto korisnici europskoga proračuna, zemlje kohezije. Otvoreno  smo razmijenili mišljenja o budućnosti europska projekta, o ključnim temama koje dominiraju danas, od migracija, proširenja, sigurnosti, gospodarskog razvoja te  ubrzanog lovljenja koraka sa gospodarskim razvojem zemalja zapadne Europe", kazao je Plenković, naglasivši da su sve zemlje zadovoljne onim što su njihove države danas kao dio Europske unije u odnosu na ono što su bile prije 2004. godine.

Posjet Istarskoj i Karlovačkoj županiji 

Predsjednik Vlade osvrnuo se nedavni boravak u Istarskoj županiji, izdvojivši napredak radova na dionici Pazin-Učka punoga profila Istarskoga ipsilona. Ocijenio je dobrim što je veliki broj hrvatskih podizvođača angažiran na tom projektu, vrijednog 160 milijuna eura, a trebao bi biti završen u iduće dvije godine."Taj projekt je od strateške važnosti i govori o privrženosti ove Vlade razvoju Istarske županije", istaknuo je Plenković, spomenuvši i otvaranje nove ACI marine u Rovinju vrijedne 160 milijuna kuna.Premijer Plenković sudjelovao je i na Danu Karlovačke županije. Izrazio je zadovoljstvo jer se provode odluke i zaključi doneseni na sjednici Vlade, koja je održana u prosincu u Karlovcu.

Brending Hrvatske pridonijet će međunarodnom pozicioniranju zemlje 

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na prošlotjedni sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović na kojem je bilo riječi o brendingu Hrvatske, koji je izradila predsjedničina radna skupina."Mislim da je riječ o hvalevrijednoj inicijativi koja će pridonijeti međunarodnom pozicioniranju Hrvatske i svih postignuća koja se vežu za našu povijest, gospodarstvo, sport, kulturu, baštinu, no i na budućnost - inovativnost, kreativnost, konkurentnost i uopće jedna pozitivan imidž zemlje", rekao je Plenković.
Kazao je i kako će taj rad, kada ga predsjednica bude prezentirala za koji tjedan, biti koristan i komplementaran s onim što se po pitanju brendiranja Hrvatske radi na razini resora, dodavši da će prilika za pozicioniranje Hrvatske u tom pogledu biti EXPO izložba iduće godine u Dubaiu.



Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.