Krstičević: Nastavljamo tražiti najbolje rješenje za nabavu borbenih aviona, vodeći računa o omjeru cijene i kvalitete

Krstičević: Nastavljamo tražiti najbolje rješenje za nabavu borbenih aviona, vodeći računa o omjeru cijene i kvalitete

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je u petak u intervjuu za Dnevnik HTV-a da sigurnost Hrvatske nije ugrožena, istaknuvši kako se sljedeći tjedan ide u proces poništenja natječaja za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova."Sigurnost Hrvatske nije ugrožena. Hrvatska je sigurna zemlja, ima jaku i respektabilnu vojsku. Pokazali smo vrijednosti te vojske i, za razliku od oporbe, koja je imala dovoljno vremena da sustavno riješi pitanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ne samo da to pitanje nije riješila, već su napravili loš remont zrakoplova u Ukrajini. Za razliku od njih, ova se Vlada od početka uhvatila u koštac s pitanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ", rekao je Krstičević u razgovoru za HTV, upitan je li ugrožena sigurnost zemlje, kako to tvrdi oporba.
 Podsjetio je kako je danas, zajedno s načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom, razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, koju je izvijestio o razgovorima s Državom Izrael i o stanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Naveo je i da je nakon toga predsjednica Grabar-Kitarović sazvala za ponedjeljak sjednicu Vijeća za obranu na kojoj će se naći dvije točke dnevnog reda – o situaciji nakon natječaja nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova te o situaciji u HRZ-u.
 Vlada će nakon toga poništiti odluku o nabavi višenamjenskih borbenih aviona i dalje aktivno tražiti koja je najbolja opcija za modernizaciju HRZ-a te naći najbolje rješenje. Istaknuo je kako se cijeli proces do samoga kraja želi voditi transparentno i sustavno.
 Ministar obrane rekao je da će vrlo sustavno razmotriti sve daljnje opcije vodeći računa o omjeru cijene i kvalitete, ali vodeći se i odgovornošću prema hrvatskom proračunu.
 "Vjerujem da ćemo naći način i rješenje koje je priuštivo za hrvatske financije", kazao je Krstičević.
 Istaknuo je i da su u proces donošenja odluke nabave novog zrakoplova bile uključene sve državne institucije i predstavnici oporbe. "Predstavnici SDP-a su jednoglasno podržali ovu odluku tako da mi je čudno kako su promijenili stav", kazao je.
 Krstičević je rekao i da je Hrvatska u poslu sa zrakoplovima sasvim čista te da se ni on, ni njegovi suradnici, ne smatraju odgovornima.
 "U cijelom postupku nismo napravili ništa protivno interesima Hrvatske i njezinih građana. Moja je odgovornost da Hrvatska bude sigurna, da ima jaku i modernu vojsku, a ja ću i dalje obavljati profesionalno posao kao i do sada", naglasio je ministar Krstičević.
 Krstičević je rekao i da je izaslanstvo izraelskog Ministarstva obrane, koje je jučer došlo u Hrvatsku, priznalo da je njihova odgovornost što nisu dobili konačno odobrenje SAD-a za prodaju F-16 Barak istaknuvši da je Hrvatska svoj posao vodila vrlo profesionalno i odgovorno te je dobila sva potrebna jamstva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.