Pejčinović Burić: Veleposlanik Del Vechio donio pogrešnu odluku odlaskom na obilježavanje 9. siječnja kao dana RS-a

Pejčinović Burić: Veleposlanik Del Vechio donio pogrešnu odluku odlaskom na obilježavanje 9. siječnja kao dana RS-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je u razgovoru za Temu dana HTV-a da Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s veleposlanikovom odlukom da nazoči proslavi neustavnog dana Republike Srpske", rekla je ministrica, odbacivši špekulacije da veleposlanik ne bi otišao tamo bez znanja Zagreba. Dodala je da on tamo toga dana nije trebao biti, posebice stoga što tijekom svog mandata nikada nije nazočio obilježavanju tog neustavnog i, za Hrvate i Bošnjake, diskriminirajućeg praznika. "Veleposlanik Del Vechio je to protumačio kao poziv predsjedavajućeg Predsjedništva, on zaista nije išao na druge događaje, ali mi i dalje držimo da je bilo najvažnije da se taj dan nije trebao naći na tom mjestu", rekla je. Istaknula je da su u tijeku razgovori o novom veleposlaniku, pojasnivši da Del Vechiju ističe 5. godina mandata u BiH, a ostao je tamo iz razloga što je bila izborna godina i u to vrijeme nije bilo najsretnije mijenjati veleposlanika. Za njegovu petogodišnju misiju je rekla da je bio jako angažiran u svakom pogledu i tim više čudi ova njegova odluka. Što se tiče odluke Dragana Čovića da nazoči proslavi, ocijenila je da je to autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH, na koju Hrvatska ni na koji način nema utjecaj, niti ima namjeru o tome odlučivati. Potpredsjednica vlade je rekla da se sa Čovićem slaže da u BiH treba razgovor i kompromis, ali i upozorila na važnost konteksta u kojem se to događa. MVEP je ranije osudio odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine. Ministrica je komentirala izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića i njegovu reakciju na priopćenje hrvatskog MVEP-a da njegove izjave otežavaju pomirenje, rekavši da to sigurno nije put dobrosusjedstva niti put izgradnje mira.

"Žalosna je politika kontinuiranih tendencioznih i zlonamjernih izjava visokih srbijanskih dužnosnika vezano na Hrvatsku. Istina i suočavanje s ulogom Srbije u prošlosti prema Hrvatskoj i prema susjednim državama može dovesti do preduvjeta da se stvaraju bolji odnosi s Hrvatskom i s drugim državama. Nadamo se da će se i u Srbiji razviti svijest da bez toga nema ni mira ni prosperiteta ni napretka u našem susjedstvu. Žao nam je da ministri Dačić i Vulin istupaju na isti način, to nije put izgradnje dobrih odnosa", naglasila je. Mi smo susjedi, ostat ćemo susjedi i trebamo graditi dobrosusjedske odnose", zaključila je potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Izvor: Hina/HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.