Inkluzivni dodatak - pravo koje se čeka godinama

INVALIDSKA KOLICA

Četiri dosadašnje naknade objedinjene su u jednu, a to su doplatak za pomoć i njegu, naknada za osobnu invalidninu, naknada do zaposlenja i doplatak za djecu. Ta su prava prije bila dio Zakona o socijalnoj skrbi, a sada su regulirana Zakonom o inkluzivnom dodatku koji je nedavno stupio na snagu.

- Inkluzivni dodatak za mene znači novu Pandorinu kutiju koju treba otkopati i razumjeti, ali u svakom slučaju jedan korak naprijed u svijetu osoba s invaliditetom, definitivno, smatra Dominik Janović.

Andrija Tabak, pak, ističe da mora ići u teretanu dva puta tjedno da bi održao formu.

- Pomaže mi osobni trener kojeg moram platiti. Inkluzivni dodatak bi mi puno značio zato što bi mi onda više novaca ostalo za neke druge aktivnosti i druženja s prijateljima, kaže Andrija.

Za korisnike inkluzivnog dodatka postoji niz nedoumica:

- Nedoumica oko inkluzivnog dodatka je pitanje u kojem će se roku to uspjeti provesti, odnosno hoće li se provesti onako kako su to i najavili. i nedoumica je oko razina inkluzivnog dodatka. Naime, ne znam u koju ću skupinu uopće upasti i hoće li to sve ići glatko, kako je i najavljeno, ističe Dominik.

I Andrija je podvojenog mišljenja:

- Nije nam jasan. Ne samo meni, nego i ostalim ljudima u invalidskim kolicima. Nije nam baš najjasnije, ali vjerujem da će se tijekom vremena sve iskristalizirati, smatra Andrija.

Postoji pet iznosa inkluzivnog dodatka, najveći je onaj za osobe s najvećim stupnjem invaliditeta koji će iznositi 720 eura, a najniži za osobe s manjim stupnjem invaliditeta koji će iznositi 138 eura.

- Ono što bi ja možda mogao reći da bi možda trebalo biti više onih B kategorija, međukategorija da zapravo obuhvati sve ljude, a ne da se dogodi da nekome fali nešto, upozorava Andrija.

- Prema mojim saznanjima, pravila oko inkluzivnog dodatka su takva da bi trebalo ići automatizmom, odnosno kod nekih, onih koji su u sustavu i već primaju naknadu iz sustava, koji su već vještačeni, oni neće imati potrebe za novim vještačenjem. Dakle, jasno mi je o čemu se radi. Po meni je to dosta dobro napravljeno, ali sam skeptičan hoće li se to provesti tako kako je i napisano. Ne znam, ne vjerujem baš da će ići sve glatko i zapravo se bojim budućnosti kada je riječ o inkluzivnom dodatku, komentira Dominik.

Procjenjuje se da bi pravo na inkluzivni dodatak trebalo ostvariti više od 147 tiusća osoba s invaliditetom. Ipak, nejasnoće postoje:

- Prvi korak koji se mora napraviti prije svih ostalih koraka - jasno je raščlaniti i objasniti inkluzivni dodatak kao pojam. Što je to, što se želi postići? Koji su razredi i svi detalji, ali svi detalji, tako da to bude razumljivo za sve osobe s invaliditetom jer postoje pripadnici naše skupine koji nisu toliko pismeni ili obrazovani, koji jednostavno ne razumiju to. To je njihovo pravo da bude tako, ali obveza ministarstva ili nadležnih institucija je da za sve ljude podjednako objasne o čemu se radi, ističe Dominik.

Dominik dodaje da bi novi zakon mogao donijeti nepravde:

- Počevši od razina, odnosno tih, 'ajmo reći razreda... Hoće li sve pravedno vještačiti i hoće li automatizmom sve osobe s invaliditetom ući u razinu u koju spadaju. Hoćemo li uopće dobiti naknadu onako kako je najavljeno? Što je s tim zaostacima? Dosta je tu pitanja na koje jednostavno vrijeme mora odgovoriti, a jako je teško čekati, kaže Dominik.

Inkluzivni dodatak trebao bi značajno poboljšati život osobama s invaliditetom. Važna je to naknada koja im osigurava bolji položaj u društvu, neovisniji život i podmirivanje različitih potreba koje nisu sustavom osigurane kao njihovo pravo.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/pravo-na-inkluzivni-dodatak-osobe-s-invaliditetom-cekaju-godinama-11325085

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.