Plenković Božićna poruka mira i solidarnosti posebno je važna u današnje vrijeme koje je opterećeno brojnim velikim sukobima

Plenković Božićna poruka mira i solidarnosti posebno je važna u današnje vrijeme koje je opterećeno brojnim velikim sukobima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na božićnom primanju Srpskog narodnog vijeća uoči pravoslavnog Božića čestitao je blagdan okupljenima i svim vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru. ''Naš današnji susret je prigoda da osnažimo međusobno razumijevanje i poštovanje, da potičemo toleranciju i uzajamno uvažavanje'', poručio je premijer.

''Božićna poruka mira i solidarnosti posebno je važna u današnjem vremenu kada je cijeli svijet opterećen brojnim velikim sukobima, velikim krizama i još većim izazovima za našu sigurnost, stabilnost, gospodarstvo, socijalnu situaciju i uopće funkcioniranje svijeta po ovako zahtjevnim okolnostima'', kazao je, između ostaloga, premijer Plenković. 
Naglasio je da je u srcu je svakog društva, pa tako i hrvatskoga, bogatstvo različitosti te da pravoslavni Božić građanima Hrvatske pruža priliku da slave i cijene upravo tu raznolikost. Dodao je da je odnos hrvatske države i srpske manjine u Hrvatskoj strukturiran i riješen na kvalitetan i odgovarajući način te da se sad treba pristupiti tome da i položaj Hrvata u Srbiji dođe barem na približno jednaku razinu kao što je to položaj Srba u Hrvatskoj.

Suradnja sa srpskom nacionalnom manjinom je izvorna

Istaknuo je, također, važnost suradnje Vlade sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj. "Kada je riječ o suradnji, želim naglasiti jedan ključni aspekt: ta je suradnja izvorna, ona je naša, ona je rezultat međusobnog povjerenja i političke volje hrvatske Vlade i države, da strukturira odnos sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj na način da zajednički radimo na miru, poštovanju i na poboljšanju položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj", istaknuo je Plenković.

Rekao je da su u proteklim godinama, zajedničkim odlascima na komemoracije u Vukovar, Knin, Škabrnju, Varivode i Grubore, poslane važne poruke o važnosti mira i pomirenja. "Ali jednako tako ne posustajemo na onom temeljnom preduvjetu nakon svakog konflikta i sukoba, a to je istina. A istina znači i utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine, i pronalazak svih nestalih. Te dvije teme važne su u odnosima između Hrvatske i Srbije", poručio je Plenković naglasivši da će jedna od važnih tema, koju treba staviti na stol, biti i pitanje zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim tijelima u Srbiji. Na primanje su, uz premijera, stigli i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

U obredu lomljenja česnice najviše sreće imao je upravo ministar Božinović koji je poručio: ''Pridružujem se svim čestitkama koje smo danas mogli čuti i sa željom da odnosi u Hrvatskoj ove godine stvarno budu na razini onoga što i srpski narod u Hrvatskoj i hrvatski narod u Srbiji i građani Hrvatske i Srbije zaslužuju, a to je mir, stabilnost i razvoj.''

Hrvati u Srbiji trebaju imati jednaka prava kao Srbi u Hrvatskoj

Nakon svečanog domjenka, u izjavi za medije, premijer Plenković je novinarima rekao da su sa srbijanskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj uspostavljeni "partnerstvo, dijalog, projektna suradnja, ali prije svega političko povjerenje koje je osiguralo snažnu političku stabilnost Hrvatskoj zadnjih osam godina".
Dodao je se Vlada zalaže za jednaka prava Hrvata u Srbiji kao što imaju Srbi u Hrvatskoj, osobito kad je riječ o provedbi sporazuma između dvije zemlje, a koje bi omogućilo i Hrvatima u Srbiji da imaju zajedničko političko predstavljanje i na nacionalnoj razini, na razini Narodne skupštine Srbije i na razini pokrajine, u Vojvodini. 
Plenković je također rekao da su odnosi Hrvatske i Srbije u 2023. godini obilježeni otvaranjem Hrvatske kuće u Subotici i susretima sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić. Posljednjih mjeseci je dijalog usporio jer je Srbija bila u predizbornoj kampanji, ali kad prođu svi ovogodišnji izbori u Hrvatskoj, Plenković očekuje da se dijalog nastavi i da se radi na pitanju nestalih, ali i prava nacionalnih manjina.
“U odnosima između država imate jedine moguće sugovornike, a to su oni koji imaju povjerenje na izborima. Mi ćemo kao Vlada razgovarati s Vladom Srbije”, poručio je. Srbija je u studenome protjerala hrvatskog diplomata zbog navodne špijunaže, a Hrvatska je uzvratila istom mjerom. Plenković je taj događaj opisao kao nepotreban. 
''Srbija je donijela odluku da proglašava diplomata u Veleposlanstvu Hrvatske nepoželjnom osobom. Mi smo reagirali isti dan i nakon toga je ta tema stala. Ne vidim da je trajala duže od dana i bila je potpuno nepotrebna, što se nas tiče. Puno me više brine što Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nije ostvario mandat u Narodnoj skupštini Srbije na izborima nego ovo”, kazao je te dodao da ne može utjecati na političku klimu u Srbiji u kojoj traju prosvjedi zbog ubojstava u osnovnoj školi u Beogradu i koji nisu na pravi način transferirali nezadovoljstvo na rezultate izbora u Srbiji.

Novinare  je zanimalo i je li to što je potpredsjednik Vlade Davor Božinović pronašao novac u božićnoj česnici na domjenku SNV-a znak sreće za stranku u superizbornoj godini, a Plenković je ustvrdio da je "jako dobro što je Božinović pronašao novčić. On je član Vlade, to je vrlo optimističan signal za ovu veliku izbornu utakmicu”.

Vlada odabire onoga za koga smatra da će biti dobar državni odvjetnik

Upitan o predstojećem izboru novog glavnog državnog odvjetnika, premijer Plenković poručio je da Vlada odabire onoga za koga smatra da će biti dobar državni odvjetnik i predlaže ga Saboru, a prije toga ne vidi razloga o tome pričati.

“Nemam vam što reći na ovu temu dok ne obavimo proceduru... Vlada, na temelju javnog poziva, odabire onoga za koga smatra da će biti dobar državni odvjetnik i predloži ga Saboru koji odlučuje. Prije toga ne vidim razloga da pričamo o tome”, kazao je premijer.

Upitan o priopćenju predsjednika Milanovića o izboru novog glavnog državnog odvjetnika, premijer je podsjetio da je Zoran Milanović o izboru predsjednika Vrhovnog suda odlučivao kršeći zakon.

''Kršio ga je flagrantno, a dio onih koji ga podržavaju je to tolerirao. Neka se drži svojih ovlasti i svog dvorišta'', poručio je Plenković.

Briljantno priopćenje Domovinskog pokreta

Komentirajući današnje priopćenje Domovinskog pokreta vezano za noćašnju nesreću s tri poginule i 12 ozlijeđenih osoba, a u kojoj su sudjelovali krijumčari migranata, premijer je kazao kako je riječ o  'briljantnom priopćenju, a logički slijed im je još briljantniji'.

Briljantni su, poručio je, i članovi Domovinskog pokreta. "Oni su podržavali Pokrovca za kojeg sam ja rekao da niti je poljoprivrednik, niti svinjogojac, a sad ispada da je uzimao neke pare vlastitog izmišljenog sindikata", rekao je Plenković te podsjetio na uspjehe koje je Vlada postigla u borbi s afričkom svinjskom kugom, kao i na postignuća Projekta Slavonija, Baranja i Srijem kroz kojeg je u Slavoniju uloženo  tri milijarde eura.

Upitan hoće li poslije izbora moći bez DP-a, uzvratio je da je HDZ-ova opcija na izborima pobijediti uvjerljivo kao i zadnji put te s partnerima nastaviti suradnju.

Plenković se na upit novinara osvrnuo i na potez splitskog gradonačelnika Ivice Puljka koji je proglasio sve nedjelje i blagdane u 2024. sajamskim danima. ''To je jednako briljantno. Očekujem procesiju svaki dan, da je Puljak predvodi, očekujem blagdan svetog Dujma u Splitu svaki tjedan", kazao je premijer.

Reforma sustava plaća

Govoreći o reformi sustava plaća i novim koeficijentima za državnu i javnu službu, premijer je kazao da ministri Malenica i Piletić vode razgovore s predstavnicima sindikata pojedinih segmenata javne i državne službe.

''Poanta tih konzultacija je dijalog, da vidimo da ovako zahtjevan proces u kojem nastojimo jednu prašumu različitih mjesta, položaja, koeficijenata, dodataka i osnovica svesti na puno manji broj konkretnih radnih mjesta s usporedivim plaćama za približno iste poslove. To je vrlo zahtjevan zadatak i to zaista je povijesna reforma. Da je to bilo jednostavno, onda bi se toga uhvatila i neka ranija vlada, ali se nitko toga nije htio prihvatiti'', kazao je predsjednik Vlade dodajući da će nadležni ministri nastaviti razgovarati sa sindikatima te da će Vlada na kraju donijeti dvije pravične uredbe po kojima će svi imati veće plaće.

Ovako znatnoga povećanja plaća nije bilo nikada

Podsjetio je i da je u prošloj godini bilo nekoliko dizanja osnovica, povećanja plaće za 60, 80 i 100 eura za određene skupine službenika kojima je u lipnju bilo obuhvaćeno 219 tisuća ljudi, a krajem kolovoza je još 35 tisuća ljudi dobilo veće plaće zahvaljujući odlukama Vlade. U listopadu je dogovoreno povećanje osnovice za pet posto, povećana je božićnica s 232 na 300 eura, a poreznom reformom koja je stupila na snagu plaće će rasti i privatnom sektoru. K tomu, doći će i novo pravo - uskrsnica od sto eura.

''Mislim da ovoliko munjevitoga i znatnoga povećanja plaća nije bilo nikada. Prosječna plaća u Hrvatskoj 2016. godine je bila 749 eura, a sad je 1178 eura. Danas je medijalna plaća viša od tisuću eura, a to je bilo naše izborno obećanje za prosječnu plaću na kraju mandata ove Vlade. Mi smo ga ostvarili skoro dvije godine prije roka. U ovoj godini masa plaća državnoj i javnoj službi rast će 800 milijuna eura više nego lani. To je ogromno povećanje'', zaključio je premijer Plenković.

Izvor: Hina/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.