Sjednica Vlade: Nacionalna naknada za starije osobe povećava se na 150 eura; Donesen Nacionalni plan održivog turizma

Sjednica Vlade: Nacionalna naknada za starije osobe povećava se na 150 eura; Donesen Nacionalni plan održivog turizma

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojima bi se te naknade podigle na 150 eura. Izmjenama se nacionalna naknada za starije osobe podiže sa sadašnjih 120,71 eura na 150 eura od 1. siječnja 2024., kazao je ministar Piletić. Donesena je Odluka o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u visini od 5 do 10 posto. Ministar Malenica rekao je da će dodatkom biti obuhvaćeno oko 29 tisuća zaposlenika, a početi će se isplaćivati u rujnu za plaće u kolovozu. Donesen je i Nacionalni plan održivog turizma do 2027. i Akcijski plan za njegovu provedbu, a ministrica Brnjac istaknula je da je za provedbu predviđenih mjera na raspolaganju gotovo milijarda eura iz EU i iz državnog proračuna.Nakon uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića na 245. sjednici, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktivnostima iz sektora obrazovanja na potresom zahvaćenom području u kontekstu početka nove školske godine.

Više od 66 milijuna eura za obrazovne objekte na području Sisačko-moslavačke županije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ugovorilo je radove i usluge u iznosu višem od 66 milijuna eura, što uključuje hitne sanacije i cjelovitu obnovu 27 škola, dva fakulteta i dva učilišta.
"Na ukupno 21 školi i jednom učilištu završeni su radovi ili su u završnoj fazi te će biti spremni za redovni početak nastave u novoj školskoj godini", kazao je Medved.

Tako će za početak nove školske godine i povratak školaraca u svoje klupe biti spremni: Gimnazija Sisak, vrijednost projekta je 5 milijuna i 400 tisuća eura, Osnovna škola Ivan Goran Kovačić i njezina Područna škola Nebojan u vrijednosti 4 milijuna eura, Osnovna škola Katarina Zrinski u Mečenčanima, vrijednost radova je milijun i 360 tisuća eura, Osnovna škola Braća Ribar u Sisku u vrijednosti 900 tisuća eura, Osnova škola Viktorovac u Sisku, vrijednosti 135 tisuća eura, Područna škola Topolovac, vrijednosti 82 tisuće eura i Osnovna škola u Komarevu u vrijednosti 70 tisuća eura. 

Uz navedene škole, radovi se nastavljaju na Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom u Petrinji, vrijednost radova iznosi 12 milijuna i 700 tisuća eura, Srednjoj školi Petrinja, vrijednost radova je 10 milijuna eura, Glazbenoj školi u Sisku, vrijednost radova iznosi 5 milijuna i 900 tisuća eura, Metalurškom fakultetu, vrijednost radova 5 milijuna i 700 tisuća eura, Učiteljskom fakultetu u Petrinji, 5 milijuna eura, Strukovnoj školi u Sisku, 3 milijuna i 300 tisuće eura, Srednjoj školi u Glini, 3 milijuna i 170 tisuća eura te Osnovnoj školi u Lekeniku, odnosno Područnoj školi u Letovaniću u vrijednosti 330 tisuće eura. Završetak radova očekuje se tijekom naredne školske godine.  

U tijeku su i radovi na izgradnji nove Prve osnovne škole u Petrinji koja se gradi iz donacije mađarske ekumenske zajednice.

Kontinuirana potpora Vlade

Medved je istaknuo dodatne aktivnosti i projekte u Sisačko-moslavačkoj županiji za učenike i studente, poput mjere prijevoza učenika, koja iznosi milijun i 85 tisuća eura, zatim najam privremenog prostora za rad oštećenih obrazovnih objekata i nabava opreme za učenike na potresom zahvaćenom području.
"Sve ovo je potvrda snažnog angažmana Županije, dobre suradnje Županije s resornim Ministarstvom i nastavak kontinuirane potpore Vlade stanovništvu Sisačko-moslavačke županije", zaključio je Medved.  
 
Do danas obnovljeno 10.398 kuća, zgrada ili infrastrukturnih objekata

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić uvodno je rekao kako je od početka obnove pa do danas obnovljeno 10.398 kuća, zgrada ili infrastrukturnih objekata financiranih sredstvima Fonda solidarnosti ili sredstvima državnog proračuna.

Iznos uložen u te obnove je 2 milijarde i 50 milijuna eura.

„Trenutno je aktivno 1347 gradilišta, od toga 987 se odnosi na privatnu imovinu, a 360 na objekte financirane iz Fonda solidarnosti, bilo da se radi o zgradama javne namjene ili komunalnoj i prometnoj infrastrukturi“, kazao je potpredsjednik Vlade Bačić.

Istaknuo je da su, zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Gradom Petrinjom, osigurana sredstva od 4 milijuna i 83 tisuće eura kako bi se nastavila izgradnja i uređenje osnovne škole u Petrinji.

„Od početka godine pa do danas u obnovu privatnih kuća iz našeg resornog ministarstva je uloženo 120 milijuna eura“, rekao je ministar.

Kazao je da se privodi završetku nabava na 422 lokacije na području zagrebačkog i petrinjskog potresa, a najavio je i novih 975 novih javnih nabava za obnovu privatnih kuća.

U idućih desetak dana ispražnjena sva kontejnerska naselja

„Što se tiče iseljavanja naših sugrađana iz kontejnerskih naselja, u idućih desetak dana bit će ispražnjena sva naselja na području gradova Siska, Petrinje i Gline, te će svi sugrađani biti zbrinuti u boljim, kvalitetnijim i primjerenijim smještajnim jedinicama, bilo da su to njihove obnovljene kuće, bilo obnovljeni stanovi u vlasništvu Republike Hrvatske ili kuće koje je APN u ime države kupio i koje smo dali na raspolaganje i korištenje za privremeni, a vrlo vjerojatno za neke obitelji trajni smještaj u zgradama u vlasništvu države, a oni bi u zamjenu svoje kuće prepustili Republici Hrvatskoj“, pojasnio je ministar Bačić.

Povećava se nacionalna naknada za starije

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojima bi se te naknade podigle na 150 eura.

Izmjenama se nacionalna naknada za starije osobe podiže sa sadašnjih 120,71 eura na 150 eura od 1. siječnja 2024., kazao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Pravo na naknadu imaju osobe starije od 65 godina, a nisu ostvarile pravo na mirovinu temeljem rada i uplaćenih doprinosa.

Redovno godišnje usklađivanje početi će se primjenjivati do 1. siječnja 2025., najavio je ministar.

Izmjenama se predlaže i ublažavanje uvjeta za ostvarivanje prava na nacionalu naknadu, uvjet sa sadašnjih 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske od dana podnošenja zahtjeva smanjuje se na 10 godina, te povećava prihodovni cenzus, s 120 na 300 eura po glavi kućanstva.

Omogućava se i ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu i u slučajevima kada je pokrenut postupak za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenje ugovora o doživotnom odnosno dosmrtnom uzdržavanju. Omogućila bi se i isplata naknade na adresu korisnika i putem pošte, kazao je Piletić.
Za provedbu zakona trebati će u 2024. osigurati dodatnih 13,7 milijuna eura, u 2025. gotovo 16 milijuna, a u 2026. 16,1 milijun eura.
„Očekujemo da broj korisnika naknade sa sadašnjih 6.841 korisnika naraste na minimalno 13.400”, rekao je Piletić.

Donesen Nacionalni plan održivog turizma

Donesen je Nacionalni plan održivog turizma do 2027. i Akcijski plan za njegovu provedbu, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da je za provedbu predviđenih mjera na raspolaganju gotovo milijarda eura iz EU i iz državnog proračuna.

Nacionalni plan razvoja održivog turizma do 2027. godine i Akcijski plan za provedbu Nacionalnog plana razvoja održivog turizma za razdoblje do 2025. godine izrađeni su na temelju Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske.

 "Nacionalni plan definira provedbu ciljeva strategije razvoja održivog turizma i nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine u području turizma, a usklađen je s temeljnim dokumentima i politikama EU i Hrvatske", navela je Brnjac, dodavši da taj dokument sadrži 10 posebnih ciljeva i pripadajućih mjera.

Akcijskim planom za razdoblje do 2025., pak, pobliže se definira provedba mjera i aktivnosti, a obuhvaća 21 mjeru, kao i okvir za njihovo praćenje i vrednovanje, dodala je.

"Za provedbu mjera Nacionalnog plana ukupno je predviđeno gotovo jednu milijardu eura, a glavni izvor financiranja projekata bit će fondovi EU u financijskoj perspektivi 2021. -2027., kao i Nacionalni plan oporavka i otpornosti i sredstva državnog proračuna", rekla je.

Dodala je i da će značajan izvor financiranja biti i Fond za turizam, i to sredstvima temeljem zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i uredbom koja je u postupku donošenja. 

Brnjac je ocijenila da predviđena financijska sredstva predstavljaju značajan iskorak u ulaganjima u strateški razvoj domaćeg turizma  te omogućuju razvoj turizma u smjeru održivosti.

Isplata dodatka državnim službenicima i namještenicima od 5 do 10 posto

Vlada je donijela i Odluku o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u visini od 5 do 10 posto.

Riječ je o policijskim službenicima, službenicima pravosudne policije, carinske i porezne uprave, te državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne uprave koji ne ostvaruju dodatke za poslove utvrđene posebnim propisima ili sporazumom.

"Dodatkom će biti obuhvaćeno oko 29 tisuća zaposlenika, a početi će se isplaćivati u rujnu za plaće u kolovozu", kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Odluka o sanaciji odlagališta otpada na lokaciji Biljane Donje

Donesen je i Zaključak o sanaciji odlagališta otpada na lokaciji Biljane Donje kojim se predlaže da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donese odluku o sanaciji, a Fond za zaštitu okoliša osigura sredstva i provede sanaciju u roku od dvije godine.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da je prije 15 godina počela obrada i sanacija tog odlagališta otpadne troske na lokaciji tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku.

„Radi se o 140 tisuća tona otpadne troske koja je odložena na nezakonitom odlagalištu na lokaciji Biljane Donje. Kako se radi o nezakonitom postupanju s otpadom, po prijavi Europske komisije sud EU-a donio je odluku da Hrvatska mora sukladno EU direktivi s tim otpadom postupati sukladno planu gospodarenja otpadom”, kazao je.

Plan gospodarenja otpadom Vlada je donijela srpnju za razdoblje od 2023. do 2026. kojim je predviđena sanacija, dodao je.

Zaključkom se predlaže da Ministarstvo gospodarstva donese plan sanacije te da se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaduži da provede taj plan u roku od dvije godine, rekao je Bačić.

Novi Nacrt sporazuma o osnivanju GSV-a

Na sjednici je prihvaćen novi Nacrt sporazuma o osnivanju Gospodarsko- socijalnog vijeća.

Temeljem rješenja Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti, pravo na sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini na strani sindikata više razine stekli su: Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati te Matica hrvatskih sindikata, a na strani udruge poslodavaca više razine Hrvatska udruga poslodavaca, pa je potrebno pristupiti potpisivanju novog Sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, pojasnio je ministar Piletić.

Vinkovačke jeseni najvažnija manifestacija tradicionalnog folklora

Vlade je također prihvatila i pokroviteljstvo nad 20. međunarodnom konferencijom o poticanju izvoza te nad 58. Vinkovačkim jesenima. Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će 58. Vinkovačke jeseni s 21.235 eura.

"To je naša najveća i najvažnija manifestima tradicionalnog folklora važna za ukupno amatersko stvaralaštvo te za Slavoniju i taj dio Hrvatske", rekla je ministrica Obiljen Koržinek.  

Izvor: Vlada/Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.