Austrija kao uzor u strukovnom obrazovanju

Austrija kao uzor u strukovnom obrazovanju

''Hrvatsko tržište rada još se nije oporavilo od ekonomske krize, a problemi nedostatka ljudi s odgovarajućim znanjima i vještinama već se odražavaju na gospodarstvo. Iako se HGK izborila za povećanje uvoznih kvota radnika, to ne smatramo idealnim rješenjem. Nužno je snažnije povezivanje gospodarstva s obrazovnim sustavom. Stoga HGK podupire dualni model strukovnog obrazovanja kako bi i tvrtke postale mjesto učenja'' rekao je potpredsjednik HGK Josip Zaher na konferenciji na kojoj su predstavljene i preporuke za daljnji razvoj i unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja te rezultati projekta Erasmus+ Jačanje kapaciteta komora i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje – Cap4App.

HGK je do sada, u sklopu projekta vrijednog 3 i pol milijuna kuna, od čega je 80 posto financirano novcem iz EU fonda, osposobila 36 mentora u poduzećima i 20 zaposlenika Županijskih komora za savjetodavne uloge tvrtkama po cijeloj Hrvatskoj. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru izradila je i prijedlog programa za mentore u poduzećima kao i priručnik koji sadrži informacije te praktične savjete za kvalitetno obavljanje poučavanja učenika na radnom mjestu.

Raste interes poslodavaca

''Rezultati istraživanja koje je provedeno tijekom projekta pokazali su da raste interes poslodavaca za uključivanje u sustav strukovnog obrazovanja radi osiguravanja trenutne, a posebno buduće radne snage nužne za poslovanje. Međutim, trenutačne gospodarske prilike i stanje na tržištu rada ograničavaju kapacitete gospodarskih subjekata za aktivnije sudjelovanje u sustavu strukovnog obrazovanja, stoga je potrebna sustavna potpora i poticaji kako bi se dodatno razvijali svi oblici učenja temeljenog na radu'' dodao je Zaher dodavši kako je HGK pokazala spremnost pružanja potrebne potpore. 

Na konferenciji su predstavljene i preporuke za buduću uspješniju provedbu učenja temeljenog na radu, s naglaskom na veću uključenost poslodavaca i posredničkih institucija u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj, koje su kreirane u suradnji s austrijskim partnerima.

''Među preporukama valja istaknuti veću uključenost poslodavaca u dualno obrazovanje. Također, preporuka iz Austrije je i važnija uloga Hrvatske gospodarske. Schneider je također istaknula kako komore koje moraju biti veća podrška tvrtkama za trening s naglaskom na male tvrtke''  rekla je Melina Schneider, savjetnica na projektu iz Federalne gospodarske komora Austrije.

Među bitnim preporukama valja istaknuti rad na boljoj osviještenosti o korisnosti strukovnog obrazovanja malih i srednjih poduzeća. Zatim, razvijanje sveobuhvatnih strukovnih programa koji osiguravaju zaposlenje nakon školovanja, te poticanje poslodavaca da sudjeluju u financiranju određenih aspekata strukovnog obrazovanja poput prijevoza, smještaja i dodatne nagrade.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.