Hrvatska na začelju Europe po znanju o kontracepciji – bez edukacije nema odgovornog ponašanja

Hrvatska na začelju Europe po znanju o kontracepciji – bez edukacije nema odgovornog ponašanja

Danas se obilježava Svjetski dan kontracepcije, s ciljem osvještavanja o metodama zaštite i važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Nedavna istraživanja ukazuju na zabrinjavajuću sliku u Hrvatskoj – manjak dostupnosti, rijetko korištenje i slaba informiranost o kontracepciji. U nedostatku adekvatne seksualne edukacije, mladi se najčešće oslanjaju na nepouzdane izvore informacija poput interneta, što povećava rizik od dezinformacija i neodgovornog ponašanja. Kako bi to ispravio, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje od proljeća provodi kampanju kojom apelira na sustavno uvođenje seksualne edukacije u zagrebačke škole. No, unatoč obećanjima danima prije ljeta, Grad Zagreb nije oformio niti radnu skupinu.

Sudeći po nizu istraživanja, u Hrvatskoj je primjetan nedostatak poznavanja i dostupnosti kontracepcije. Godišnja publikacija Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, Kontracepcijski atlas, u kojoj je analizirana informiranost, dostupnost i cjenovna pristupačnost kontracepcijskih metoda u 47 europskih zemalja, predstavila je razočaravajuće podatke za 2024. godinu. Hrvatska je pala na 37. mjesto s rezultatom od 47,3 %, što je posebno zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da je 2020. rezultat iznosio 59,3 %. Ispred nas se nalaze države poput Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije, Bugarske i Rumunjske, a od zemalja Europske unije lošije rezultate imaju samo Poljska, Mađarska, Cipar i Slovačka. Ovi alarmantni podaci u skladu su s istraživanjem seksualnosti kod mladih iz 2021. godine, kojim je utvrđeno da prezervativ pri seksualnom odnosu koristi tek oko 40 % djevojaka i 47 % mladića. Najrecentnije istraživanje Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava “Sofija” utvrđuje da su internet i društvene mreže glavni izvor informacija za čak 88 % mladih, dok razgovor s liječnikom navodi tek 55 % ispitanika/ca. U sklopu kampanje #Zaštošutimo 3.0, CESI upozorava da mladi u svakom slučaju uče o seksualnosti, samo je pitanje od koga i na koji način. U hrvatskim školama tema seksualnosti i reproduktivnog zdravlja obrađuje se kroz međupredmetnu temu “Zdravlje”, no to se svodi na samo jedan sat godišnje, što je daleko od dovoljnog za prijenos potrebnog znanja. Teme poput rodnih stereotipa, ravnopravnosti, postavljanja i poštivanja granica te uvažavanja različitosti potpuno su izostavljene. S obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava postojeći model učenja o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, veliku ulogu u pokretanju pozitivnih promjena mogu imati gradovi.

Iako je Grad Zagreb najavio sveobuhvatan program seksualne edukacije za osnovne i srednje škole, koji je trebao biti predstavljen prije ljeta, konkretnih pomaka još uvijek nema. U ovom trenutku još nije ostvaren niti prvi korak, formiranje radne skupine.

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je feministička, neprofitna udruga osnovana na Međunarodni dan žena 1997. godine koja se zalaže za unapređenje društvenog položaja žena i ostvarenje rodne ravnopravnosti, kao i za puno provođenje svih zakona i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.