Međimurska županija, gradovi i općine, te Obrtnička komora u novom ciklusu stipendiraju 121 učenika

Međimurska županija, gradovi i općine, te Obrtnička komora u novom ciklusu stipendiraju 121 učenika

Danas je u zgradi Scheier upriličena svečanost na kojoj su 121 učenik i učenica, koji se obrazuju za deficitarna zvanja u obrtništvu, primili ugovore o stipendiranju u ovoj školskoj godini. Broj stipendista raste iz godine u godinu što na reprezentativan način predstavlja razvojnu snagu i promišljenost strategije Međimurske županije. Mjeru je Međimurska županija, jedina u Hrvatskoj, uvela još 2003. godine, a razradom i razvojem modela došlo se do više od 900 stipendista tijekom 11 godina provedbe, te više od milijuna eura uloženih u popularizaciju obrtničkih zvanja i razvoj obrtništva. Iduće godine, Međimurska županija s ponosom će upisati i 1000. stipendista, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec: „Drago mi je da s Obrtničkom komorom Međimurja uspješno nastavljamo razvijati naše obrazovanje i prilagođavati ga tržištu rada, a jedan od glavnih ciljeva dosežemo upravo ovom mjerom kojom motiviramo i stimuliramo učenike da se školuju za ona zanimanja koja nedostaju na tržištu. Rezultate mjerimo i brojem obrta u našem kraju koji je trenutno 1.791 s trendom daljnjeg porasta“, rekao je župan, obrativši se i učenicima: „Dragi učenici, osobito mi je drago zbog vas - jer ćete po obrazovanju imati priliku raditi u cijenjenim poslovima za kojima tržište vapi te nastaviti graditi stabilno i zdravo poduzetništvo u Međimurju. Dosadašnja iskustva su pokazala da je riječ o odličnoj mjeri kojom ne školujemo mlade za Zavod za zapošljavanje, već im olakšavamo put do sigurnog posla“, istaknuo je župan, poželjevši učenicama i učenicima uspješno školovanje. Župan je dodao da se ovom mjerom, u koju je u aktualnom ciklusu uloženo 96.800 eura, od čega oko 60.000 eura iz naših gradova i općina, pokazuje jedinstvo i snaga Međimurja.

Uz stipendiranje učenika, nastavljaju se i ostale mjere Međimurske županije posvećene gospodarskoj snazi: od jednokratnih potpora, poduzetnicima, do sufinanciranja nastupa na sajmovima, osnaživanja Obrtničke komore Međimurja i niza drugih potpora.

Predsjednik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak također je naglasio da ovaj oblik stipendiranja u praksi pokazuje da je pravovremeno utemeljen i sjajno razvijen: „Kruna rezultata je povećanje broja obrta, te kontinuirani porast interesa u našim jedinicama lokalne samouprave za sufinanciranje stipendista. Ove godine u stipendiranje su se uključile svi naši gradovi i općine koji su mjeru prepoznali kao vrijednost, a ne kao trošak“, rekao je Novak.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini poželjela je mladima uspjeh tijekom školovanja uz poruku: „Za posao se ne morate bojati, a Obrtnička komora je tu da vam pruži svu potrebnu podršku, stoga iskoristite svoje potencijale i ovu potporu“, istaknula je Ljerka Cividini.

NOVA GENERACIJA

Učenici iz aktualne generacije stipendista u najvećem broju se školuju za automehaničare, elektroinstalatere i elektromehaničare, strojobravare, odnosno bravare, zatim tokare i keramičare. Interesa ima i za zvanja instalater grijanja i klimatizacije, monter suhe gradnje, soboslikare i ličioce, odnosno dekoratere, zidare, slastičare, krojače, stolare, obućare te pedikere i mesare.

Najviše stipendista je s područja grada Čakovca (27), zatim Preloga (14), općine Nedelišće (12), općine Sveti Juraj na Bregu (11), te s područja Murskog Središća (7). Općine Mala Subotica, Podture i Belica sufinanciraju stipendiranje po 6 učenika sa svog područja, općina Selnica 5, općina Sveti Martin na Muri 4, Donji Kraljevec, Kotoriba, Orehovica i Pribislavec po 3, dok općine Donji Vidovec, Strahoninec i Sveta Marija imaju po dva stipendista. Po jedan stipendist dolazi iz općina Domašinec, Donja Dubrava, Goričan, Gornji Mihaljevec i Šenkovec.

Popularnost ove vrste stipendije prati povećanje broja obrta u Međimurju, te aktualna brojka od 1.791 obrta znači i oko 3.430 zaposlenih.

Najviše obrta na području grada Čakovca (582), zatim općine  Nedelišće (192), te u gradu Prelogu (138).

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.