Varaždinska županija dobila dva centra kompetentnosti, SŠ Aboretum Opeka i Medicinsku školu Varaždin

ŽUPAN

Dvije strukovne škole iz Varaždinske županije – Srednja škola Arboretum Opeka Marčan i Medicinska škola Varaždin – imenovane su regionalnim centrima kompetentnosti. Te škole će postati centri izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektorima Poljoprivreda i Zdravstvo. Istaknuo je to župan Varaždinske županije Radimir Čačić na konferenciji za novinare na kojoj su bili posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

- Naše dvije škole će zahvaljujući tome što su imenovane regionalnim centrima kompetentnosti moći koristiti više 100 milijuna kuna iz EU fondova za nabavu specijalizirane opreme, uređenje praktikuma, modernizaciju programa, unapređenje znanja i vještina zaposlenika, ali i za ulaganja u infrastrukturu i smještajne kapacitete. U sklopu ulaganja u Srednju školu Arboretum Opeka, koje će iznositi 66,9 milijuna kuna, obnovljen će biti i dvorac Opeka. Ukupna vrijednost Centra kompetentnosti u zdravstvu pri Medicinskoj školi Varaždin je 35,7 milijuna kuna – rekao je župan Čačić.

Ovo je novo priznanje Varaždinskoj županiji s obzirom da je u cijeloj Hrvatskoj imenovano ukupno 25 centara, za koje je na raspolaganju milijardu kuna.  Varaždinska županija je jedina uz Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku i Zadarsku županiju dobila po dva centra kompetentnosti, dok je Grad Zagreb zbog svoje veličine dobio tri centra.

- Čestitam i upućem zahvalu svima koji su sudjelovali u izradi prijave na javni poziv, prvenstveno školama, našem Upravnom odjelu za prosvjetu na čelu s pročelnikom Miroslavom Huđekom, a uz to i Miljenku Ernoiću te FOI-ju koji su sudjelovali u izradi razvojnog plana. Isto tako, zahvaljujemo ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i njezinom pomoćniku Vladi Prskalu – istaknuo je Čačić. Odluku o imenovanju ukupno 25 strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti je donijela ministrica Blaženka Divjak, i to nakon javnog poziva te ocjenjivanja kandidatura s razvojnim planovima.

Srednja škola Arboretum Opeka postala je Regionalni centar kompetentnosti u sektoru Poljoprivreda. Putem rekonstrukcije, proširenja kapaciteta i nabave suvremene opreme za izvođenje teorijske i praktične nastave te uređenje i opremanje smještajnih kapaciteta, među kojima je i obnova dvorca Opeka, stvorit će se prostorno-tehnički uvjeti za usklađivanje obrazovnih programa s potrebama tržišta rada, omogućiti suradnja te razmjena učenika i nastavnika sa sličnim centrima u Hrvatskoj i EU te doprinijeti smanjenju socijalne isključenosti za učenike s teškoćama i osobe u nepovoljnom položaju. Obrazovni programi temeljit će se na radnoj provedbi teoretskih znanja u suvremeno opremljenim praktikumima i primjeni najsuvremenijih tehnologija.

Medicinska škola Varaždin će biti Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija koji će pokrivati razvoj kompetencija, vještina i znanja u pružanju zdravstvenih usluga iz područja obrade hitnih stanja, obuke za instrumentiranje u kirurgiji, preventivno i korektivno djelovanje u fizioterapiji i obradi kardiovaskularnih bolesti, primjeni suvremenih tehnologija u dentalnoj medicini te drugo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.