Učenici Katoličke osnovne škole Svete Uršule sudjelovali na dramskoj radionici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu

Učenici Katoličke osnovne škole Svete Uršule sudjelovali na dramskoj radionici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu

Učenici recitatorske skupine Katoličke osnovne škole Svete Uršule sudjelovali su na dramskoj radionici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu
U subotu, 13. travnja 2024. godine, Kazališni studio mladih u HNK u Varaždinu upriličio je inspirativnu kazališnu radionicu pod nazivom „Od pjesme do scenske igre“ za Katoličku osnovnu školu Svete Uršule. Radionica koju je oblikovala i vodila iskusna dramska pedagoginja Kazališnog studija Roberta Barat, okupila je 11 malih recitatora u pratnji Martine Lakuš, voditeljice recitatorske skupine, te Ivančice Kudumije i Željke Škrlec, učiteljica razredne nastave.
Radionica je istraživala odgovore na pitanje kako usvojiti pojmove pjesničke slike, a u isto vrijeme, kroz kreativni proces i učešće svih polaznika, stvoriti scensku igru koja skupinu može predstaviti na javnim nastupima. I to na najbrži, jednostavan i zoran način. Uz dramske igre i vježbe u tijeku radionice korištene su dramske tehnike kipovi, zaustavljeni prizor, pokretati zaustavljene prizore i dr.
Odabravši pjesmu „Zašto se plavi zec spustio na Mjeseca“ Nevenke Videk, polaznici su kroz igru a uz vještu implementaciju dramskih igara analizirali njen sadržaj te donosili maštovite interpretacije kako bi sakupili građu za stvaranje jedinstvene dramsko - scenske igre.
O petosatnoj su radionici, na kojoj su proveli čitavo subotnje prijepodne, učenice i učenici četvrtih razreda, iznijeli sljedeće dojmove:
MILA JERTEC: "Na radionici su mi se najviše svidjele dramske igre. Sve je bilo jako kreativno i ja sam jako kreativna. Volim recitirati jer mogu prenijeti osjećaje i pokazati što ja osjećam dok recitiram."
FILIP JAKLIN: "Jako me se dojmila radionica jer je bilo puno dramskih igara. Najviše me se dojmilo kada smo trebali kotrljati lice, jer smo uz to mijenjali i svoj glas. Kada glumim, onda sam drugačiji čovjek, ne znam da sam to ja, a to mi se sviđa."
MARIJA BATINIĆ: "Svidjela mi se radionica, a najviše igre s imenima. Volim recitirati, to je lijepo."
Ovakav oblik kazališnih radionica ne samo da potiče kreativnost i izražajnost djece i mladih već im pruža priliku da razvijaju svoje talente i vještine u ugodnom i poticajnom okruženju.
„Uvođenje dramskih metoda u školsku nastavu pruža učenicima brojne koristi. Osim razvijanja kreativnosti, izražajnosti i suradnje, ove metode potiču samopouzdanje kod učenika i omogućuju im da se izraze na nov i kreativan način. Dramske metode potiču dublje razumijevanje gradiva, jer učenici aktivno sudjeluju u procesu učenja, koristeći svoje tijelo, glas i emocionalnu inteligenciju kako bi interpretirali i razumjeli sadržaj na nov i dinamičan način. Sve ovo ukazuje na važnost uključivanja dramskih metoda u nastavu kako bi se potaknula cjelovita i angažirana edukacija učenika.“ Izjavila je Tanja Novak, voditeljica Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu.
Kazališni studio mladih nastavlja sa svojim svakodnevnim nastavnim aktivnostima, i angažmanom u oblikovanju budućih generacija zaljubljenika u izvedbene umjetnosti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.