U Splitu održan skup protiv ratifikacije IK

U Splitu održan skup protiv ratifikacije IK

U Splitu na rivi u četvrtak je održan skup građanske inicijative "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" (IK) na kojem se tražilo da se odustane od ratificiranja te konvencije.

Okupljeni su prije početka skupa i na njegovu početku pjevali domoljubne pjesme "Zovi, samo zovi" i uzvikivali "U boj, u boj", "Izdaja, izdaja" i "Hoćemo izbore".

Među mnogim natpisima koje su nosili bio je i "Andrej Plenković za Pupovca suho zlato za državu i narod živo blato", portret Andreja Plenkovića s natpisom "Izdaja","Nećemo Istanbulski konvenciju u Hrvatskoj", "Zaštitite obitelj" ,"Isus Krist više od IK" i drugi.

Među okupljenima su bili saborski zastupnici Miro Bulj, Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović, predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić i predsjenik udruge Vigilare Vice Batarelo.

 

Poruke sa skupa

Ovim skupom tražimo uklanjanje uzroka ovakvog stanja u Hrvatskoj jer Hrvatska je moralno, financijski i duhovno opustošena zemlja, navodi se u porukama splitskog prosvjeda koje je pročitala Sanja Bilač, aktivistica građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije koja je i organizirala prosvjed Rivi.

U porukama sa skupa na Rivi također traži se uvođenje novog izbornog zakona jer, kako je navedeno, aktualni izborni zakon generira upravo ovakve političare koje danas imamo na vlasti i to hrvatska mora promijeniti. Za novu politiku za novi hrvatski narodni preporod, Hrvatska mora izabrati nove ljude: umne, hrabre i časne domoljube koji će osmišljavati i usmjeravati hrvatsku politiku, navodi se u porukama sa splitskog prosvjeda.

Sanja Bilač je istaknula kako je prosvejd na Rivi poruka aktualnim vlastodršcima. Neka probaju ignorirati svoj vlastiti narod i ovaj put! A onda više neće biti puna samo splitska riva nego svi trgovi u Hrvatskoj, istaknula je Bilač. U govoru je naglasila kako se Hrvatska nalazi na prekretnici u kojoj će se ili izboriti za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, suvereniteta, demokracije i budućnosti ili ćemo, kako se izrazila - promatrati njezino umiranje i pristati na rastakanje koje provodi aktualna politika pod kontrolom briselskog establišmenta.

Aktualna koalicija na vlasti nema legitimitet, jer je stvorena političkim inženjeringom protivno volji birača. Takva vlada provodi protuhrvatsku politiku i na štetu hrvatskoga naroda, rekla je Bilač. Prema njezinim riječima, aktualna politika na čelu s premijerom u Hrvatskoj ozakonjuje neprihvatljivu ideologiju s ciljem redefiniranja demokratske i suverene hrvatske države. Aktualna vrhuška u državi se usudila manipulirati i s Katoličkom crkvom, njezinim veledostojnicima. Dokazali su da im ništa nije sveto i ovo je pokušaj odvajanja Crkve od naroda, smatra Bilač.

Ivana Haberle, koja se predstavila kao medicinska sestra koja je sudjelovala u Domovinskom ratu, istaknula je kako je sutra, kad je u Saboru predviđeno izjašnjavanje o Istanbulskoj konvenciji, "bitka svih bitaka." Očekujem da oni koje smo doveli u Sabor, jer su se predstavljali kao demokršćani, djelima pokažu da to jesu, istaknula je Haberle.

Ivana Bilić Antičević iz Zadra je u govoru istaknula kako Istanbulska konvencija neće zaštititi žrtve nasilja.

Odgojiteljica Kristina Bašić iz Splita je rekla kako ne želi da joj HDZ ratificira Istanbulsku konvenciju. Ne želim da moju djecu političke stranke i udruge preodgajaju. Ne želim da me vlast prisiljava da ja kao odgajatelj jednog dana preodgajam tuđu djecu, rekla je Bašić.

U splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi su izvijestili kako je prosvjed na Rivi potekao mirno, bez izgreda.  Policija još ne iznosi broj okupljenih na skupu, a za sutra su sazvali izvanrednu konferenciju za novinare.

Jedna od govornica na skupu, Ivana Pudić, podsjetila je da je Slavonski Brod grad s najviše stradale djece u Domovinskom ratu. Danas, i zadnjih gotovo 10 godina, Slavonski Brod, je zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu, koja radi mimo svih ekoloških standarda, grad čiji je zrak jedan od najzagađenijih u Europi. Djeca rođena u zadnjih 9 godina nikada nisu udahnula čisti zrak a upravo je čisti zrak jedno od osnovnih ljudskih prava, istaknula je.

Borba protiv toga traje već devet godina, peticijama, prosvjedima, ali bez uspjeha. Svjedoci smo kako kada postoji volja premijer Plenković može vrlo brzo i promptno reagirati, kao kod odluke o ratifikaciji Instabulske konvencije, a deseci tisuća građana Slavonskog Broda se truje već više od 9 godina svaki dan, a rješenje čistog zraka se niti ne nazire.

Ovdje sam da zajedno s vama poručim premijeru da sam protiv nasilja bilo koje vrste i po bilo kojoj osnovi, bilo da se radi o nasilju nad ženama, djecom, bilo o nasilju nad građanima i djecom Slavonskog Broda, bilo o nama, narodu kojeg premijer smatra nepismenim i čiju volju ignorira, rekla je Ivana Pudić

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.