Finski predsjednik Niinistö u dvodnevnom posjetu Zagrebu

Finski predsjednik Niinistö u dvodnevnom posjetu Zagrebu

Finski predsjednik Sauli Niinistö stigao je u dvodnevni posjet Zagrebu. Posjet Zagrebu počeo je susretom s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović na čiji je poziv stigao u Hrvatsku.

 

Predsjednica s finskim predsjednikom

Predsjednica Grabar Kitarović izjavila je da su bilateralni odnosi dviju zemalja izvrsni, bez otvorenih pitanja. "Riječ je o dvije države koje nisu velike kad je riječ o teritoriju ili broju ljudi, ali za koje držim da mogu puno učiniti u međunarodnoj suradnji, posebno u našoj suradnji u okvirima Europske unije, pa i NATO-a, iako Finska nije njegova članica", izjavila je na konferenciji održanog nakon sastanka.

Finski predsjednik Sauli Niinistö izjavio je da su razgovarali o bilateralnim odnosima koji su odlični, ali istaknuo je da postoji prostor za poboljšanjem i intenziviranjem tih odnosa.

Prvi posjet Zagrebu

Ovo je prvi posjet Sauli Niinistöa inozemstvu nakon što je potkraj siječnja osvojio drugi predsjednički mandat. Do hrvatskih predsjedničkih izbora ima još vremena, ali možda je iz hrvatske perspektive zanimljivo promatrati fenomen finskog predsjednika. On je po političkom opredjeljenju kao i Kolinda Grabar Kitarović konzervativac, ali je po drugi mandat krenuo kao neovisni kandidat - i onda u prvom krugu sa 63 posto glasova pomeo konkurenciju.

Nažalost, Finska i Hrvatska danas su u malo čemu usporedive, ali dvoje predsjednika ima dosta komplementarnih vanjskopolitičkih stavova. U Helsinkiju je nedavno osnovan Europski centar za borbu protiv hibridnih prijetnji i Hrvatska želi članstvo u toj organizaciji čija je primarna zadaća stvaranje jačih strateških veza Europske unije i NATO-a. Sigurno je da će jedna od tema biti i širenje Europske unije na zapadni Balkan, jer upravo od Finske 2020. Hrvatska preuzima predsjedanje Europskim vijećem.

HRT doznaje da će Grabar Kitarović Fincima ponuditi i priključivanje inicijativi Triju mora kroz konkretne projekte na tragu postojeće baltičke suradnje. Finska je inače zemlja koja je svoj prosperitet i globalnu konkurentnost i vidljivost ostvarila u onom trenutku kada je prelomila i odlučila vrednovati ljude, znanje, inovacije, vještine. Takva država danas nudi pomoć Hrvatskoj u provedbi kurikularne reforme. I sami su se tražili u toj bolnoj reformi obrazovanja.

Plenković s finskim predsjednikom o predsjedanju EU-om

Premijer Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Finske s kojim je, između ostalog, razgovarao o predsjedanju Europske unije, što će dvije države činiti jedna za drugom od kraja 2019. godine.

Plenković je čestitao finskom predsjedniku na uvjerljivoj izbornoj pobjedi i istaknuo da mu je osobito drago što je Hrvatska prva zemlja koju predsjednik Niinistö posjećuje u svom novom mandatu, priopćeno je iz vlade. Finac je osvojio drugi mandat krajem siječnja.

Dvojica čelnika razgovarala su o temama i izazovima europskog predsjedanja Finske krajem 2019. i Hrvatske početkom 2020. godine.

Finski je predsjednik iznio svoje viđenje geopolitičke situacije u nordijskom i baltičkom dijelu Europe, dok je premijer iznio hrvatska stajališta o prilikama u jugoistočnoj Europi.

Plenković je finskog predsjednika upoznao i s hrvatskim stajalištima i pitanjima migracija i sigurnosti kao i pripremama za ulazak u Schengen, stoji u priopćenju.

Finska je izrazila potporu naporima Hrvatske da postane članica OECD-a, te je ponudila svoju pomoć ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen.

Razgovarali su i o intenziviranju gospodarske suradnje između dvije zemlje, stoji u priopćenju.

Finski predsjednik razgovarao s Jandrokovićem

Finskog predsjednika primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Hrvatsko-finski odnosi, pripreme za predsjedanje Finske i Hrvatske Vijećem Europske unije, razmjena mišljenja o budućnosti EU-a i sigurnosnim izazovima u Europi bile su središnje teme razgovora.

Govoreći o bilateralnim odnosima sugovornici su se suglasili da su oni dobri i prijateljski, a suradnja se produbljuje na svim razinama. Jačanju parlamentarne suradnje pridonio je i posjet tadašnje predsjednice finskog parlamenta Marie Lohele Hrvatskoj u studenome 2016. godine.

Razgovaralo se i o pripremnim aktivnostima za predsjedanje "tria"- Rumunjske, Finske i Hrvatske Vijećem Europske unije, navodi se u priopćenju.

hrt/HIA.com.hr
foto: predsjednica.hr

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.