Sortirnica će nakon natječaja za upravitelja, početi s radom već početkom iduće godine

Sortirnica će nakon natječaja za upravitelja, početi s radom već početkom iduće godine

Nakon što je završila izgradnja postrojenja za odvojeno prikupljanje otpada na lokaciji Motičnjak za koje je proveden probni rad te ishođena uporabna dozvola, Grad Varaždin, temeljem obveza iz ugovora o financiranju izgradnje postrojenja EU sredstvima, provodi prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima radi pokretanja postupka javne nabave: Usluga upravljanja Sortirnicom Varaždin na rok od 60 mjeseci Prethodno savjetovanje je objavljeno u Elektroničkom oglasniku javne nabave i otvoreno je do 20. studenoga.  

Radi se o upravljanju postrojenjem za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada za 121.349 stanovnika s područja gradova Varaždina, Ivanca, Lepoglave te općina Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Jalžabet, Klenovnik, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica i Visoko koje su 25. lipnja 2020. godine potpisale Sporazum o sufinanciranju izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje te Sporazum o korištenju postrojenja.

 Očekuje se da će Sortirnica nakon provedbe javnog natječaja za upravitelja, početi s radom već početkom iduće godine te će to biti značajan iskorak u kvaliteti gospodarenja otpadom na području Grada Varaždina i susjednih jedinica lokalne samouprave i siguran temelj za podizanje stope reciklaže odvojeno prikupljenog otpada kao jednog od ključnih europskih ciljeva u gospodarenju otpadom.

Podsjetimo da je od rujna  varaždinska sortirnica u probnom radu, a prigodom pokretanja probnog rada gradonačelnik Neven Bosilj je rekao - Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je do sada izgrađeno devet sortirnica, a ni jedna od njih još nije u radu. Iako je Grad Varaždin zadnji od svih krenuo u izgradnju sortirnice praktički prvi krećemo u fazu probnog rada. Vjerujem da ćemo već u listopadu raspisati natječaj za upravitelja sortirnice te da ćemo već od studenoga, najkasnije prosinca imati upravitelja sortirnice kojem ćemo isporučivati sve reciklabilne komponente koje naši sugrađani odvoje: papir, plastiku, tekstil i metal.

Tijekom probnog rada prikupljaju se vrijedni podaci o količinama otpada te funkcionalnosti samog postrojenja te njegovim kapacitetima s različitim vrstama otpada.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.