Obilježena 119. obljetnica organiziranog obrtništva u gradu Varaždinu

Obilježena 119. obljetnica organiziranog obrtništva u gradu Varaždinu

Svečanom sjednicom koja je u srijedu, 26. travnja, održana u hotelu Turist Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin obilježilo je 119. obljetnicu organiziranog obrtništva u gradu Varaždinu.

 - Danas smo se okupili  da  odamo  priznanje  svim  vrijednim kolegama  koji  svojim  radom  doprinose  razvoju  obrtništva u našem gradu. S velikim zadovoljstvom naglašavam  da  posljednjih godina bilježimo stalni rast broja obrta, pa danas naše udruženje ima 1.936 obrtnika. Oni se danas susreću s novim izazovima i novim problemima, od kojih je nedostatak radne snage svakako najveći, no, naši obrtnici nastavljaju dugu i bogatu tradiciju obrtništva u gradu Varaždinu - istaknuo je na svečanoj sjednici Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

O tradiciji obrtništva i varaždinskim obrtnicima, koji su stup gospodarstva u gradu Varaždinu govorio je i Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

-U duhu zajedništva i udruživanja, koje je dulje od stoljeća, varaždinski obrtnici svjedoče da se svi problemi mogu prevladati. Obrtnici su najžilaviji segment gospodarstva, kako nekada, tako i danas - naglasio je predsjednik Županijske obrtničke komore.

Varaždinskim obrtnicima na jubileju je čestitao zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković. -Kroz cijelu povijest našega grada obrtnici su imali važnu ulogu u razvoju Varaždina. Pritom su pokazali inovativnost i veliku upornost. Grad Varaždin će i nadalje svojim obrtnicima pružati podršku i uvažavati njihove inicijative i aktivnosti - poručio je zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, čestitavši varaždinskim obrtnicima na ovom jubileju, posebno je istaknula važnost obrazovanja za strukovna zanimanja. -Poduzetnički duh u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji je jak i razvijen, o čemu svjedoči i broj obrtnika koji stalno raste. No, da bi se nastavio stoljetni kontinuitet obrtništva treba ulagati u obrazovanje za obrtnička zanimanja. Zato me posebno veseli da su u našoj županiji otvorena dva strukovna centra kompetentnosti te pet strukovnih centara izvrsnosti. Samo ulaganjem u obrtnička zanimanja uspjet ćemo sačuvati i naše stare zanate, ali i odgovoriti na nove izazove s kojima se susreću naši obrtnici - rekla je zamjenica varaždinskog župana.

U ime saborskih zastupnika varaždinskim obrtnicima čestitao je i saborski zastupnik Siniša Jenkač, koji je tom prigodom istaknuo kako danas „obrtnici imaju i posla i novaca, ali im nedostaje radne snage“.  Predani rad varaždinskih obrtnika pohvalio je i Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. -Obrtnici su kroz stoljeća prebrodili razne krize, ratove, pandemiju, razne političke sustave, brojne izazove i dokazali kako su najžilavija grana hrvatskog gospodarstva. Varaždinski obrtnici snažno su doprinijeli razvoju Varaždina, koji s pravom nosi i epitet - obrtničkog grada. Zato je ova obljetnica varaždinskih obrtnika vrijedna divljenja . Obrtnici su danas ponovo cijenjeni, na tržištu svjedočimo o velikoj potražnji za obrtničkim uslugama i dobrim majstorima, danas se od obrtničkih zanimanja može dobro živjeti- naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, koji je članovima varaždinskog Udruženja hrvatskih obrtnika zaželio još puno uspješnih godina. Ove godine Udruženje ima 68 obrtnika dobitnika priznanja za 20, 30, 35 i 40 godina rada u obrtništvu. Na svečanoj sjednici predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimir Bais i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil uručili su ista prisutnim dobitnicima.

U ime nagrađenih obrtnika na priznanjima je zahvalio Nikola Fajfar,vlasnik cvjećarnice Orhideja u Sračincu, kojoj je dodijeljeno priznanje za 40 godina rada. Na svečanoj sjednici  su među brojnim uzvanicima bili i Adolf Cvanciger, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Gložinić, predsjednik Županijske gospodarske komore, saborska zastupnica Natalija Martinčević, te predstavnici obrtničkih komora i udruženja, među kojima je bilo i izaslanstvo obrtnika iz Poljske.

U glazbenom dijelu programa svečane sjednice nastupili su violinist Jakov Šredl, mag. mus. i pijanist Domagoj Koščak, mag. mus.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.