ŽUC Varaždinske županije - sve je spremno za zimske uvjete na županijskim i lokalnim cestama

ŽUC Varaždinske županije - sve je spremno za zimske uvjete na županijskim i lokalnim cestama

Sve je spremno za početak zimske službe na prometnicama kojima upravlja Županijska uprava za ceste Varaždinske županije, a predstavila program rada zimske službe  i održavanja županijskih i lokalnim cesta za ovu zimsku sezonu, predstavio je Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a te poručio: Na naših 950 kilometara cesta pripreme za zimsku sezonu krenule su već tijekom ljeta. Sve je spremno, osigurano je  tri tisuće tona soli i još 1700 tona posipala. Apeliram na sve vozače, iako su temperature relativno visoke, da na vrijeme promijene zimske gume, kao osnovnu stvar vezanu uz sigurnost prometa, a mi ćemo svoj dio, u suradnji s izvođačem radova, riješiti i biti spremni – rekao je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački. Zimski uvjeti na cestama nastupaju 15. studenog i traju do 15. travnja iduće godine.'

O propisima i zakonskim odredbama koje moraju poštovati svi vozači govorio je Posavec, ravnatelja PUV

- U tom razdoblju sudionici u prometu moraju imati zimsku opremu. To su u Varaždinskoj županiji Podravska magistrala, odnosno državna cesta DC2 od Dubrave Križovljanske, preko Petrijanca, Hrašćice, jugozapadna i istočna obilaznica Varaždina, Podravska magistrala prema Koprivnici, a drugi je pravac DC3, od Međimurske ulice u Varaždinu prema Novom Marofu i dalje prema Zagrebu, dok je zadnji pravac od rotora u Turčinu, prijelazna cesta prema autocesti – rekao je Posavec te podsjetio na zakonsku obveza vozača da u slučaju snijega prije uključivanja u promet očiste zaleđeno vjetrobransko staklo. Za neposjedovanje zimske opreme i neočišćeno vjetrobransko staklo sankcija iznosi tisuću kuna – naglasio je Posavec.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da je prvih deset mjeseci ove godine po pitanju stanja sigurnosti u prometu bilo vrlo izazovno razdoblje.

- Ovog ljeta dogodila se najveća prometna nesreća s 12 poginulih osoba, prije koja dva mjeseca prometna nesreća s tri smrtno stradale osobe na cestovnom prijelazu preko željezničke pruge. Upravo zbog toga da preventivno djelujemo i da smanjimo broj prometnih nesreća, Varaždinska županija formirala je  Savjet za sigurnost prometa na cestama koji ima za cilj preventivno djelovati na tri ključna faktora po pitanju sigurnosti prometa, a to su prometnice, vozila i vozači – rekao je župan te apelirao na sve  koji sudjeluju u prometu, bez obzira jesu li vozači ili pješaci, da vode brigu prvenstveno o sebi, a zatim i o ostalim sudionicima u prometu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.