Potražnja za radnicima nikad veća - ova je agencija dovela više od 1500 Filipinaca

Potražnja za radnicima nikad veća - ova je agencija dovela više od 1500 Filipinaca

Potražnja za radnom snagom nikada nije bila veća. Nakon što su proteklih godina poslodavci radnike za sezonu pronalazili u Slavoniji i regiji, sada ih traže u Nepalu, Indiji i Filipinima. U Hrvatskoj već pet godina radi agencija specijalizirana za zapošljavanje Filipinaca koja ih je dosad dovela više od 1500. 

Cherilyn i Joy došle su raditi u Hrvatsku preko agencije koja je specijalizirana za zapošljavanje Filipinaca. Sada one pomažu drugim filipinskim radnicima da ovdje pronađu posao.    

- Obično me pitaju koliki su troškovi života u Hrvatskoj i o visini plaće jer kada to usporede s Filipinima, sve se svodi na to imaju li ovdje dovoljno novca za normalan život i koliko mogu uštedjeti, kaže Cherilyn Lapuz.

- Kad govorimo o odabiru stranih radnika u Hrvatskoj, dok god kandidati imaju pozitivan pristup i spremni su raditi te ako su pouzdani, čak i s manje radnog iskustva, to je prihvatljivo poslodavcima, kaže Uziel Joy Torres.

A potražnja za ovim radnicima iz godine u godinu sve je veća. Najtraženiji su u turističkom i građevinskom sektoru.   

- U ovoj godini do sada u Hrvatskoj smo zaposlili preko 300 radnika koji su došli i sigurno 300-tinjak koji će nam doći u narednim mjesecima. Ova godina je jako intenzivna, na razini 2019. U posljednja dva mjeseca, mjesec dana, poslodavci jesu malo oprezniji zbog globalne situacije koja se događa, ali i dalje je potreba velika, kaže Stjepan Jagodin iz agencije za posredovanje u zapošljavanju PINOY385. 

Filipinska vlada zakonski je propisala jasna pravila za zapošljavanje radnika u inozemstvu. 

- Oni će uvijek prekontrolirati odgovara li iznos plaće ponuđene filipinskom radniku iznosu plaće za to radno mjesto u toj zemlji. Na taj način oni sprječavaju sniženje cijene radnog sata, recimo, Hrvata i na taj način oni sprječavaju da filipinski radnik ne bi bio potplaćen, kaže Jagodin.  

Unatoč liberaliziranom uvozu strane radne snage u Hrvatskoj i dalje najviše radnika nedostaje u sektorima koji najviše zapošljavaju. 

- I dalje su u Hrvatskoj najtraženiji konobari, kuhari, programeri, vozači, skladištari i prodavači, međutim, u odnosu na razdoblje prije pandemije, najveći skok u potražnji za radnicima bilježimo u kategoriji ljudskih resursa, u turizmu i u ugostiteljstvu te u skladištenju i logistici, kaže Alen Mrvac s portala Moj posao.

Inače, odabir te dobivanje dozvole i vize za radnike s Filipina traje u prosjeku tri mjeseca.   

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.