Počela berba prvih neretvanskih mandarina

Počela berba prvih neretvanskih mandarina

Počela je berba najranijih sorti neretvanskih mandarina. Za tri mjeseca ubrat će se oko četrdeset tisuća tona. Ipak, voćari su očekivali bolju cijenu - tri i pol kune za prvu i dvije i pol za drugu klasu premalo je, kažu, jer mandarine su kvalitetnije nego lani. 

Do predjela Bostanac u srcu neretvanske močvare može se samo vodenim putem. No poljoprivrednici koji ondje imaju nasade privilegirani su jer mandarine baš tu najranije dozrijevaju.

- Slatka voda i područje posebno od mikro klime koja utječe na njeno zrenje, rekao je proizvođač i otkupljivač mandarina Gradimir Šešelj.

Mlada obitelj Deak na Bostancu bere najraniju sortu mandarina - zoricu ranu ili zoranu. Sve zorane koje ubere gospođa Zorana slatke su i ukusne.

- Tako me svi zezaju da sam dobra zato što sam kao prva sorta mandarina koja inače bude najbolje cijene, kazala je Zorana Deak iz Vlaka.

Najveći dio mandarina prodat će se otkupnim centrima. Proizvođači već imaju primjedbe na prvu otkupnu cijenu od tri i pol kune za prvu klasu jer iz iskustva znaju da se neće dugo zadržati.

- Ako prva mandarina ne može biti četiri kune plaćena proizvođaču, to je nula. Mi znamo što se dešava u sljedećih pet, šest, sedam dana, cijena mandarine će biti ondje gdje će biti, poručio je potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Neven Mataga.

Proizvodnjom mandarina bavi se više od tisuću OPG-ova, obrta i poduzeća, a i mnogi drugi uključeni su u najunosniji neretvanski posao.

- To znači da nam dnevno treba oko tisuću berača u berbi. Treba nam i 400-500 radnika u pakirnicama i kalibratorima i to je jedan ozbiljan broj, dodao je Robert Doko.

 

Najveći dio berača svakoga dana dolazi iz pograničnog područja u susjednoj Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj mogu biti dvanaest sati na dan.

- Ja sam ti ovdje već dvadeseta godina. U jednoga čovjeka berem, zadovoljni smo radimo, rekla je Zlata Borovac, beračica mandarina, Trebižat, BiH.

- Je li teško brat mandarine?

- Pa nije, uredne su mandarine tako da ih nije teško brati, istaknula je beračica mandarina iz Bobanova, BiH, Mirjana Komšić.

U iduća tri mjeseca planira se ubrati četrdeset tisuća tona mandarina i ako sve protekne prema planu - u neretvansku dolinu trebalo bi se sliti oko 150 milijuna kuna. Ipak, treba pričekati kraj, jer zlatna neretvanska groznica tek se zahuktava.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.