Kovačević: Ovo je početak kubanske tranzicije

Tranzicija Kube - referendum

Više od osam milijuna Kubanaca moglo je jučer izreći svoje mišljenje na referendumu o prijedlogu novog ustava kojim se priznaje da su tržište, privatno vlasništvo i strana ulaganja potrebni u toj zemlji koju muče nestašice i slabo razvijeno gospodarstvo. No jednopartijski sustav i dalje ostaje. Nema popuštanja kada je riječ o Kubanskoj komunističkoj partiji, uz poruku da: "ljudsko biće ostvaruje puno dostojanstvo samo u socijalizmu i komunizmu". O budućnosti Kube u Temi dana govorili su vanjskopolitički komentator Božo Kovačević te vanjskopolitički komentator SEEbiz.eu Branimir Vidmarović. 

- Teško je reći koliko je Kuba voljna krenuti istinski u tu liberalizaciju tržišta. Promjene prema onome što čitamo jesu dosta značajne. Ima tamo i interneta, ima privatnog vlasništva, spominju se i investicije i naravno slobodnije tržište. Međutim ja mislim da trenutni predsjednik Kube neće ulaziti u neke radikalnije promjene zbog toga što on jednostavno nema taj legitimitet u očima građana kao što su imali karizmatični Fidel i Raul Castro. Dakle, trebat će proći neko vrijeme. Onda će se i iskristalizirati je li to sve ispravno ili nije. Ovo je sada jedan interesantan pomak svakako. Ovdje se naslućuje u nekom smislu kineski potpis. Ja ne kažem, ne impliciram, da je Kina sudjelovala u tome, međutim očigledno je prema tom modelu kada se zadržava jednostranačje, a opet se ekonomija pušta u jedne malo slobodnije vode, daje se malo daška vjetra svježeg. Očigledno je to prema tom modelu učinjeno kako bi se Kuba osnažila i malo bolje razvila i nastavila jedan pozitivan gospodarski trend koji trenutno ima, istaknuo je dr. sc. Vidmarović. 

- Pretpostavljam, a već i rezultati ovog referenduma to pokazuju da će se u kubanskom društvu pojaviti snage koje će inzistirati na većim političkim pravima i slobodama. Već uvođenje elemenata tržišta implicira da će biti različitih interesa koji će tražiti različite političke artikulacije i moglo bi se reći da je ovo početak kubanske tranzicije prema slobodnom tržištu i demokraciji ukoliko se ne dogodi najavljena američka intervencija. Tad će Kuba biti homogenizirana u okviru sustava koji je dosad tamo funkcionirao, smatra Kovačević. 

Kubanci na putu da odobre novi socijalistički ustav

Kubanci su, po svemu sudeći, ratificirali prijedlog novog ustava koji priznaje pravo na privatno vlasništvo, ali zadržava jednopartijski sustav, prenosi agencija Reuters pozivajući se na internetske objave i neovisni digitalni list El Toque.

Na Kubi ne postoje izlazne ankete, ali građani mogu pratiti prebrojavanje glasačkih listića u svojim četvrtima, piše Reuters. 

Yoani Sanchez, najpoznatija disidentica i pionirka među blogerima na Kubi, koja vodi neovisni list u digitalnom izdanju, izložila se uvredama u vlastitom susjedstvu jer je pratila prebrojavanje glasova. Svjedočila je tako da je na 400 glasačkih listića bio zaokružen odgovor 'da' novom ustavu, a samo je 25 bilo 'protiv'.  

Neovisni list El Toque zatražio je korisnike da šalju rezultate prebrojavanja iz svojih četvrti. Njih desetak pokazalo je nadmoćnu pobjedu 'da'.

Slični su rezultati stizali i iz drugih četvrti Havane. Tako je korisnik pod imenom @KitKatMelissa napisao da je "Ustav ratificiran s 487 glasova 'za', a 67 je imalo odgovor  'ne'. 

Iz središnjeg okruga u pokrajini Villa Clara objavljeno je da je za novi ustav glasalo 414 birača, a 66 je bilo protiv.

Rasprava o prijedlogu novog ustava vodila se mjesecima, Vlada je isticala da novi ustav s jedne strane čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije, Fidela Castra, a istodobno je prilagođen zahtjevima današnjice.

Protivnici ističu da novi ustav nastavlja jednostranačku vladavinu Komunističke partije i gušenje sloboda.  

Prema podacima Nacionalnog izbornog povjerenstva (CEN), do 17 sati u nedjelju, što znači sat vremena prije zatvaranja birališta, svoje glasačko pravo ostvarilo je sedam milijuna 524 tisuće birača, a na Kubi to znači osobe starije od 16 godina, odnosno 81,53 posto upisanih birača, prenosi kubanski portal Juventud rebelde.

Predsjednik Miguel Díaz-Canel istaknuo je važnost novog ustava karipskog otoka.

"Ustav proširuje građanska prava, riječ je o modernom i naprednom dokumentu koji će omogućiti lakši i odlučniji napredak".

Tekstom novog ustava priznaje se pravo privatnog vlasništva, uloga tržišno orijentiranog gospodarstva i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata, koji je dosad bio neograničen, ograničava na dva. 

Međutim, iz konačne verzije izbrisana je formulacija koja bi otvorila put sklapanju istospolnog braka, čemu su se usprotivile crkve.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/491652/kovacevic-ovo-je-pocetak-kubanske-tranzicije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.