Otvorena izložba ‘Dubrovnik, grad s ožiljcima’ u sjedištu UN-a u New Yorku

Autori izlozbe „Dubrovnik, a Scarred City“

Izložba ‘Dubrovnik, grad s ožiljcima – Razaranje i obnova Dubrovnika 1991-2000′ otvorena je 17. prosinca u sjedištu Ujedinjenih Naroda u New Yorku.

Izložba tematizira ratno razaranje tijekom Domovinskog rata i poslijeratnu obnovu, a održava se povodom četrdesete godišnjice upisa Dubrovnika na UNESCO-v Popis Svjetske Baštine 1979. godine i dvadesete godišnjice skidanja sa Popisa Ugrožene Baštine Svijeta UNESCO-a na koji je bio uvršten od 1991. do 1998. godine. Izložba se održava u organizaciji Grada Dubrovnika i Stalne misije RH pri UN-u, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Vlade RHZaslužni autori izložbe su Dr. Mato Brautović, Dr. Julijana Antić Brautović i Dr. Goran Cvjetinović. Prikazane su i fotografije S. Ɖ., Petera Dentona, Damira Fabijanića, Božidara Gjukića, Anne Marie Grill, Ervina Šilića, Mira Kernera, Mila Kovača i Pava Urbana.

Postav izložbe podijeljen je na deset dijelova koji zorno prikazuju razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu uključujući razaranja starog grada, ulica, gradskih zidina, fontana i vjerskih objekata. Izložba se bavi i političkim okolnostima početka Domovinskog rata, kao i poslijeratnom obnovom. Posebno je istaknuto kako su dvije osuđujuće presude generalima JNA prve osuđujuće presude u povijesti za uništavanje spomeničke baštine. Naime, činjenica je da su general JNA Pavle Strugar i viceadmiral JNA Miodrag Jokić bili prve osobe koje su na nekom međunarodnom kaznenom sudu osuđene za zločin nad kulturnom baštinom, koji je protumačen kao zločin protiv čovječnosti.

Prilkom otvaranja sve nazočne pozdravili su Vladimir Drobnjak, stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim Narodima i gradonačelnik Mato Franković, koji je istaknuo kako mu je čast pozdraviti sve u ime Grada Dubrovnika. Napomenuo je kako je Dubrovnik u svojoj bogatoj povijesti dva puta teško oštećen u ratnim razaranjima. Prvi put u doba Napoleona 1806., a drugi put tijekom ’90-ih godina u Domovinskom ratu. “Izložba predstavlja razaranje Dubrovnika tijekom napada Jugoslavenske Narodne Armije, ali i ubrzanu i impresivnu obnovu”, rekao je gradonačelnik. Spomenuo je i sve poginule civile i branitelje te zatočenike u logorima. Svim nazočnima obratila se i Marie Paule Roudil, direktorica UNESCO-vog ureda u New Yorku te ujedno predstavnica UNESCO-a u Ujedinjenim Narodima. Otvorenje izložbe svojom nazočnošću uveličali su i Alison Smale, pomoćnica generalnog tajnika Ujedinjenih Naroda zadužena za globalne komunikacije, brojni drugi predstavnici UNESCO-a pri UN-u, veleposlanici zemalja članica UN-a kao i predstavnici hrvatske zajednice. koji su posebno zadovoljni i oduševljeni otvaranjem ove izložbe. Izložba „Dubrovnik, a Scarred City“ u UN-u će biti otvorena do 28. prosinca, a nakon toga imat će i svoj stalni postav te će biti dostupna i gradovima prijateljima i drugim zainteresiranim institucijama kako bi se predočila sva stradanja i patnje Dubrovnika tijekom Domovinskog rata.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.