Premijer u intervjuu za CNN - Uz kontinuiran rast BDP-a i najviši kreditni rejting ikad, Hrvatska ubrzano lovi korak s razvijenijim članicama EU-a

Premijer u intervjuu za CNN - Uz kontinuiran rast BDP-a i najviši kreditni rejting ikad, Hrvatska ubrzano lovi korak s razvijenijim članicama EU-a

„Mi smo osvojili tri uzastopna mandata, što nije lako, ali napravili smo svoju domaću zadaću i u kontekstu rasta BDP-a i ostvarenog najvišeg kreditnog rejtinga, koji je odnedavno na razini A- i prema Standard&Poor'su i Fitchu. Izgledi Hrvatske, kao najmlađe članice Europske unije, u pogledu gospodarskog rasta i lovljenja koraka s onim članicama koje su duže u Europskoj uniji, su vrlo pozitivni. Nastavit ćemo stvarati bolje uvjete za naše građane i gospodarstvenike, posebno za strane ulagače, uključujući i one iz Amerike s kojima ću se susresti večeras ovdje u New Yorku“, poručio je premijer Plenković u intervjuu za CNN. Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u New Yorku gdje sudjeluje na 79. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. U intervjuu za CNN govorio je o političkoj i gospodarskoj situaciji u Europi i Hrvatskoj.

Osvrnuo se na nedavno održane parlamentarne izbore u Hrvatskoj, istaknuvši da je HDZ te izbore osvojio treći put zaredom. U koaliciji s Domovinskim pokretom, ali i drugim strankama liberalne orijentacije te predstavnicima nacionalnih manjina, dogovoren je Program Vlade koji, kazao je premijer, reflektira 90 posto izbornog programa HDZ-a. Ne vidi, dodao je, u Hrvatskoj nikakvih promjena koje bi nekome izvana mogle izgledati kao skretanje s politike desnog centra, koju provodi kao hrvatski premijer u proteklih osam godina i nastavit će u sljedeće četiri.

Ilegalne migracije, posljedice pandemije Covida i energetska kriza utjecale na promjenu europske političke arhitekture

Upitan o rezultatima izbornih procesa u Europi općenito, premijer Plenković smatra da je nekoliko elemenata utjecalo na promjenu političke arhitekture. Prvi su posljedice migrantske krize, s kojom je Europa suočena posljednjih desetak godina. 
Nezakonite migracije utjecale su ne samo na sigurnost građana, već su u mnogim zapadnim zemljama utjecale i na njihov način života.Drugi razlog su posljedice Covida, u kontekstu ekonomske i socijalne krize koju je pandemija izazvala. 
Treći je ruska agresija na Ukrajinu, koja je prouzročila najveću energetsku krizu diljem Europe i rast cijena energenata te inflatorne pritiske. 
Kombinacija tih elemenata, kazao je, dovela je do izbora drugih političkih opcija.

Većina koja podupire novu Europsku komisiju bez utjecaja ekstremnih političkih stranaka

Nakon izbora za Europski parlament, europske institucije nalaze se na početku novog mandata, a svi povjerenici Europske komisije dolaze iz umjerenih stranaka, kazao je premijer Plenković.
Većina koja podupire novu Komisiju, dodao je, vrlo je uravnotežena i nema utjecaja bilo kakvih ekstremnih političkih stranaka. Upitan o skorašnjim predsjedničkim izborima u SAD-u, premijer Plenković kazao je da treba poštovati izbor američkih građana.
Radili smo i s administracijom bivšeg predsjednika Trumpa i predsjednika Bidena, poštovat ćemo volju američkog naroda, želimo da sve prođe u redu i da je američka demokracija ojačana, a ne oslabljena nakon izbora u studenom, kao što je bila nakon prethodnih, istaknuo je.
S velikom pažnjom promatramo što se događa u Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je  i dodao kako se primjećuje velika polarizacija, ali to se događa i u nekim drugim demokratskim zemljama.

Osvojili smo tri uzastopna mandata u Hrvatskoj jer smo napravili svoju domaću zadaću

Takva fragmentacija i polarizacija negdje dovodi do promjena, a negdje, kao što je slučaj u Hrvatskoj, „mainstream“ stranke ostaju na vlasti.
„Mi smo osvojili tri uzastopna mandata, što nije lako, ali napravili smo svoju domaću zadaću i u kontekstu rasta BDP-a i ostvarenog najvišeg kreditnog rejtinga, koji je odnedavno na razini A- i prema Standard&Poor'su i Fitchu. Izgledi Hrvatske, kao najmlađe članice Europske unije, u pogledu gospodarskog rasta i lovljenja koraka s onim članicama koje su duže u Europskoj uniji, su vrlo pozitivni. Nastavit ćemo stvarati bolje uvjete za naše građane i gospodarstvenike, posebno za strane ulagače, uključujući one iz Amerike s kojima ću se susresti večeras ovdje u New Yorku“, poručio je.  
 PVRH

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.