Emilia-Romagna pod vodom, Dunav u Mađarskoj porastao za metar

POPLAVE DILJEM EUROPE

Komisija će pomoći sa 10 milijardi eura

U poljskom Wroclawu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen premijerima stradalih država - Poljske, Češke, Slovačke i Austrije - najavila je pomoć od 10 milijardi eura. Strašne poplave dosad su odnijele 23 života, deseci tisuća evakuirani su iz svojih domova. 

- Ovo su izvanredna vremena, a izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere, poručila je.

Poljska je proglasila stanje elementarne nepogode u tri regije. Dok se voda iz nekih dijelova u jugozapadu već povlači, i dalje je u porastu vodostaj Odre. Ugroženo je više gradova, a na pojedinim mjestima nasipi su počeli popuštati.

Nakon povlačenja vode u dijelovima Češke i Rumunjske, na vidjelo izlaze razmjeri štete. Europska komisija upozorava da razorne poplave više nisu anomalija, nego budućnost Europe te da se treba uspostaviti zajedničko upravljanje vodenim tokovima. 

Vodostaj Dunava u Budimpešti porasao za metar

Mađarska se priprema za obranu Budimpešte. U posljednja 24 sata vodostaj Dunava porastao je za metar, a očekuje se da će rasti još pola metra do subote, kada se očekuje vrhunac vodenog vala.

Poplavljene su neke ulice oko parlamenta, a vreće s pijeskom postavljene su na ulaze u podzemnu željeznicu. Mađarska je mobilizirala sve resurse za obranu od poplava; radi se postavljanju zaštitnih nasipa duž Dunava.

- Sigurni smo do vodostaja od 900 centimetara. To je više od rekordnog. Mislimo da je obrana Budimpešte osigurana, osim ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Emilia-Romagna pod vodom

Šesnaest mjeseci od jedne od najrazornijih poplava u povijesti regije Emilija-Romagna ponovno je pod vodom. Evakuirano je više od 1000 ljudi, a deseci obitelji spašeni su s krovova kuća. Vatrogasci su imali više od 300 intervencija i pomoć im stiže iz drugih dijelova Italije. U prekidu su željezničke linije, škole su zatvorene. 

- Ovo je drama. Nezamislivo je da se nakon godinu dana ponovi ovakva katastrofa, poručuje Gianfranco Marcolin iz Traversare di Bagnacavallo.

Iako će se poslijepodne razvedriti, što će omogućiti nesmetan rad spasilačkim službama, na snazi ostaje crveno upozorenje. U Italiji je zbog klizišta ugroženo više od milijun stanovnika, zbog poplava njih gotovo 7 milijuna.

Aljmašu prijeti dosad najveći vodeni val

Prate se vodostaji, pripreme za obranu u punom su jeku. Još jednom naselju uz Dunav, Aljmašu, prijeti dosad najveći vodeni val.

Riječ je o vikend-naselju koje je nebranjeno područje. Hrvatske vode dostavile su pijesak, a općina Erdut u suradnji sa stožerom civilne zaštite Osiječko-baranjske županije osigurala je dolazak DVD-ova koji pomažu mještanima pri punjenju i transportu vreća.

Austrijski osiguravatelji: Šteta 700 milijuna eura

Štete od poplava u Austriji mogle bi dosegnuti 600 do 700 milijuna eura, pokazuju prvi izračuni osiguravateljskih tvrtki. U ekstremnom slučaju iznos bi mogao premašiti i milijardu eura, upozorava udruga osiguravatelja VVO, dodavši da ih najviše brine "brza i nebirokratska obrada zahtjeva" za pokrivanjem štete.

Wiener Städtische je prije nekoliko dana objavilo da očekuje zahtjeve u visini do 100 milijuna eura. Austrijska vlada povećala je u međuvremenu fond za naknadu šteta prouzročenih katastrofama na milijardu eura. Očekuje se da će Europska unija osigurati Austriji oko 500 milijuna eura pomoći.

Češki osiguravatelji procijenili su osiguranu štetu od poplava na oko 670 milijuna eura, što bi ih svrstalo na drugo mjesto na ljestvici najskupljih prirodnih katastrofa u češkoj povijesti.

Vlada donijela odluku i o pružanju pomoći Češkoj

Hrvatska vlada je donijela odluku o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima u Republici Češkoj. Prema iskazanim potrebama koje je uputila putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, te će joj Hrvatska uputiti 80 odvlaživača zraka u protuvrijednosti od 176.000 eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako Ravnateljstvo civilne zaštite sudjeluje u praćenju i koordinaciji pomoći zemljama srednjoistočne Europe.e priprema na najgore

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/emilia-romagna-pod-vodom-dunav-u-madarskoj-porastao-za-metar-11766140

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.