Libanon: Eksplozije „walkie-talkiea“, devet poginulih, stotine ranjenih

Libanon: Eksplozije „walkie-talkiea“, devet poginulih, stotine ranjenih

'Walkie-talkieji' koje koristi libanonska skupina Hezbolah eksplodirali su u srijedu kasno poslijepodne na jugu zemlje i u južnim predgrađima glavnog grada Bejruta, rekao je Reutersu sigurnosni izvor i svjedok. Mađarska je demantirala ranije navode kako su 'pageri', koji su eksplodirali u utorak, proizvedeni u Mađarskoj.

UN rezolucijom traži od Izraela da okonča okupaciju palestinskog teritorija

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u srijedu rezoluciju koju su izradili Palestinci kojom se od Izraela zahtijeva da prekine "svoju nezakonitu prisutnost na okupiranom palestinskom teritoriju" u roku od 12 mjeseci.

Rezoluciju su podržale 24 zemlje, 43 su bile suzdržane, a Izrael, Sjedinjene Države i 12 drugih glasale su protiv. Hrvatska je bila suzdržana.

U petak sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije u Libanonu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u petak zbog eksplozija 'pagera' i 'walkie-talkiea' u Libanonu koji su bili usmjereni na militantnu skupinu Hezbolah, rekao je slovenski veleposlanik pri UN-u Samuel Žbogar, predsjednik 15-članog vijeća za rujan.

- Sastanak je u ime arapskih država zatražio Alžir, rekao je.

Ranije u srijedu, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da eksplozije 'pagera' ukazuju na "ozbiljan rizik od dramatične eskalacije u Libanonu i da se mora učiniti sve da se ta eskalacija izbjegne.

Raste broj mrtvih u Libanonu, Mađarska: 'Pageri' nikad nisu bili kod nas

Libanonsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je kako je u eksplozijama 'walkie-talkiea' tijekom dana, poginulo najmanje devet osoba.

'Pageri' koji su eksplodirali u Libanonu nikada nisu bili u Mađarskoj, rekla je vlada premijera Viktora Orbana u priopćenju u srijedu.

Tajvanska tvrtka za dojavljivače Gold Apollo priopćila je u srijedu da je model dojavljivača korištenih u napadu na Hezbollah izradio BAC Consulting sa sjedištem u Budimpešti, dodajući da je samo licencirala svoj brend toj tvrtki i da nije bila uključena u proizvodnju uređaja.

- Mađarske vlasti su utvrdile da je dotična tvrtka trgovačko-posrednička tvrtka, koja nema proizvodno ili drugo mjesto rada u Mađarskoj, rekao je glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs na Facebooku.

Troje poginulih u novim eksplozijama 'walkie-talkiea' u Libanonu, stotine ranjenih

Najmanje jedna od eksplozija koje su se čule u srijedu dogodila se u blizini sprovoda koji je organizirao Hezbolah za ubijene prethodnog dana.

Tri su osobe poginule u libanonskoj regiji Bekaa na istoku zemlje u novim eksplozijama. Ovog puta, ne radi se o 'pagerima' nego o dvosmjernim radijskim prijemnicima 'walkie-talkie', izvijestila je u srijedu državna novinska agencija, a prenio Reuters.

Stotine ljudi je ranjeno. Mnoge rane bile su u trbuhu i rukama, rekao je sigurnosni izvor Reutersa.

Skupina je u srijedu priopćila da je napala izraelske topničke položaje raketama u prvom udaru na svog najvećeg neprijatelja otkako su eksplozije pejdžera ranile tisuće njezinih članova u Libanonu i povećale izglede za širi bliskoistočni rat.

Izraelska obavještajna agencija Mosad, koja ima dugu povijest sofisticiranih operacija na stranom tlu, postavila je eksploziv u dojavljivače koje je uvezao Hezbolah nekoliko mjeseci prije detonacija u utorak, rekli su Reutersu visoki libanonski sigurnosni izvor i još jedan izvor.

Nove eksplozije komunikacijskih uređaja tijekom pogreba članova Hezbolaha

Libanonski mediji javljaju da je nekoliko 'pagera' eksplodiralo tijekom pogreba boraca Hezbolaha koji su jučer poginuli u Bejrutu, izvijestila je agencija NEXTA.

I izraelski mediji izviještavaju o eksplozijama u nekoliko područja u Libanonu u posljednjih nekoliko minuta, a ne samo u predgrađu Dahiyeh u Bejrutu, prenosi The Times of Israel.

Prema izvješćima, eksplozije su izazvali komunikacijski uređaji koje koristi Hezbolah.

Foto: AFP

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.