Izbori u Francuskoj: Macron odlučio zadržati svog premijera

FRANCUSKA ZASTAVA

Na izvanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj iznenađujuće je pobijedila koalicija lijevih stranaka. Na drugom je mjestu centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona, dok je relativni pobjednik prvog kruga, krajnje desno Nacionalno okupljanje, završio na trećem mjestu, kao gubitnik ukupnih izbora. No pobjednička koalicija nema dovoljno ruku za većinu u parlamentu. Premijer Gabriel Attal došao je predsjedniku Macronu podnijeti ostavku.

Macron zamolio Attala da zasad ostane premijer

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio je zadržati svog premijera Gabriela Attala na dužnosti nakon parlamentarnih izbora na kojima je vladin politički tabor izgubio ulogu najjače ljevičarske stranke.

- Predsjednik je zamolio Gabriela Attala da zasad ostane premijer kako bi se osigurala stabilnost zemlje, objavio je Macronov ured.

Attal je već u nedjelju najavio da će ponuditi ostavku, što je u skladu s francuskom političkom tradicijom, ali je dodao da je spreman dulje ostati na dužnosti kao vršitelj dužnosti.

Nepremostive razlike između ljevice i centra nisu nestale

Francuska je dobila izrazito rascjepkan parlament s tri različite opcije koje imaju vrlo malu razliku u broju zastupnika i koje čekaju iscrpni pregovori o formiranju buduće koalicije, javila je za Dnevnik u podne Kristina Pešić iz Pariza.

Naglasila je kako nepremostive razlike između ljevice i centra nisu nestale, a neizvjesno je i hoće li zajedno ostati stranke unutar lijeve koalicije. Prvi test funkcionalnosti novog parlamenta bit će najesen kad se očekuje izglasavanje proračuna.

Dodala je kako je predsjednik Macron podcijenio birače i njihovo nezadovoljstvo inflacijom, izrazitom nesigurnošću u zemlji i njegovim stilom vladanja. 

Izbori u Francuskoj: RN je zaustavljen, no slijedi razdoblje političke nestabilnosti

Francuska je, umjesto očekivanog skretanja u desno, nakon izbora u nedjelju skrenula ulijevo i time spriječila dolazak Nacionalnog okupljanja na vlast, no slijede teški pregovori o formiranju nove vlasti te politička nestabilnost zbog razjedinjenog parlamenta.

Nova narodna fronta (NFP), hitno i široko skopljena lijeva koalicija, postala je najjača politička opcija u Narodnoj skupštini, no nijedan blok nema dovoljno zastupnika da djeluje sam, stoga Francusku vjerojatno očekuje ili manjinska vlada ili široka, nestabilna koalicija.

Rezultati izbora velik su udarac za predsjednika Emmanuela Macrona. Drugo najveće gospodarstvo eurozone ulazi u razdoblje političkog limba i nestabilnosti samo nekoliko tjedana uoči Olimpijskih igara u Parizu.

Macron će sada morati vladati uz iznimno fragmentiran parlament, što će oslabiti ulogu Francuske u Europskoj uniji i u svijetu te otežati bilo kojoj opciji da provodi svoje unutarnje politike.

Lijevi blok osvojio je 182 zastupnika, Macronov liberalno-centristički savez njih 168, a Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i njezini saveznici 143, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema logici naših institucija, Emmanuel Macron bi trebao odmah danas pozvati Novu narodnu frontu da imenuje premijera, rekla je čelnica zelenih Marine Tondelier, jedna od mnogih iz NFP-a koji su kandidati za tu funkciju.

Hoće li to učiniti ili neće? Pošto je ovaj predsjednik pun iznenađenja, vidjet ćemo, rekla je za RTL radio.

Aktualni premijer Gabriel Attal najavio je da će odstupiti, no još se ne zna hoće li Macron prihvatiti njegovu ostavku. Attal je rekao da je voljan biti tehnički premijer do formiranja nove vlade.

Naravno da ću obavljati svoje dužnosti koliko god treba, ne može ni biti drugačije uoči dana koji su jako važni za našu zemlju, rekao je 35-godišnji premijer referirajući se na nadolazeće Igre u Parizu.

Snažne podjele

NFP čine četiri stranke radikalno lijeva Nepokorena Francuska, nekoć vladajući socijalisti te zeleni i komunisti. Njihovi čelnici sastali su se u noći na ponedjeljak kako bi dogovorili daljnje korake.

Čelnik Nepokorene Francuske Jean-Luc Melenchon poručio je da novi premijer treba doći iz redova NFP-a, no taj blok nema čelnika, a njezine stranke su podijeljene oko toga tko bi to trebao biti.

Melenchon kao čelnik najjače stranke u bloku nameće se kao najizgledniji kandidat, ali zbog njegovih radikalno lijevih stavova neprihvatljiv je mnogima, uključujući Macrona.

Dio centrističkih političara, uključujući bivšeg premijera pod Macronom Edouarda Philippea, rekli su da su spremni raditi na dogovoru o stabilnoj vladi, no da ne žele surađivati s Melenchonovom strankom koju mnogi smatraju jednako ekstremnom koliko i RN.

Francuska Socijalistička stranka, koja je dotaknula dno s 1,7 posto osvojenih glasova na predsjedničkim izborima 2022., u međuvremenu je uskrsnula dobrim rezultatima na europskim i parlamentarnim izborima i mogla bi ponuditi svoga kandidata za premijera. Među njima bi mogao biti i Francois Hollande, bivši predsjednik države koji je na ovim izborima osvojio mandat u parlamentu, ali više izgleda imaju aktualni predsjednik socijalista Olivier Faure ili predsjednik njihova kluba u parlamentu Boris Vallaud.

Yael Braun-Pivet, zastupnica Macronove stranke koja je do izbora bila čelnica Narodne skupštine, rekla je da francuska politička kultura mora evoluirati, postati manje konfliktna i poticati više suradnje među strankama.

Poruka koju dobivam od glasača je da 'nitko nema apsolutnu većinu, pa stoga morate surađivati da pronađete rješenja za naše probleme', rekla je za televiziju France 2.

Vrijednost eura pala je u nedjelju nakon objave projekcija rezultata izbora.

Ujedinjeni protiv RN-a

Za Nacionalno okupljanje rezultat je bio razočaravajuć jer su ankete dugo predviđale da će odnijeti pobjedu. Ljevica i centristički savez su nakon prvog kruga izbora, u kojem je RN dobio trećinu glasova, surađivali kako bi spriječili pobjedu te stranke.

Oni su se taktički dogovorili da ću u utrci u drugom krugu ostaviti samo one kandidate s najvećim šansama da pobijedi kandidate RN-a, a da se ostali povuku i time spriječe rasipanje glasova, što se pokazalo uspješnom strategijom.

Čelnik RN-a Jordan Bardella je tu suradnju pozvao sramotnim savezom koji će paralizirati Francusku. Le Pen, vjerojatna (ponovna) kandidatkinja RN-a na predsjedničkim izborima 2027., rekla je pak da su izbori u nedjelju zalog za budućnost te stranke.

Naša pobjeda je samo odgođena, kazala je Le Pen čija je stranka nakon izbora ipak skočila s 89 na 143 zastupnika.  

Prosvjedi diljem Francuske

Izbornu noć u Francuskoj obilježili su i prosvjedi diljem zemlje. U središtu Pariza tisuće ljudi okupilo se protiv krajnje desnice.

Nakon objave rezultata počelo je veliko slavlje uz vatromet. Na kraju je došlo do sukoba s policijom koja koristila suzavac i razbila okupljanje. Slično se dogodilo i u gradu Nantesu.

- Nisam očekivala ovakav rezultat i zato je ovo trenutak čiste sreće, ponovno ima nade i vjerujemo da se može dogoditi nešto dobro, rekla je Charlotte Duclos, stanovnica Pariza.

- Mislim da ljevica mora sastaviti novu vladu, na temelju odluke francuskih građana, i mislim da Nova narodna fronta može zdravorazumski voditi ovu zemlju zajedno s predsjednikom, rekao je Thierlo Diallo, stanovnik Pariza.

Francuski saveznici odahnuli zbog gubitka Le Pen, ali se pitaju što je sljedeće

Mnogi francuski saveznici odahnuli su jer je najgore izbjegnuto nakon što krajnje desna stranka Marine Le Pen nije uspjela pobijediti na prijevremenim izborima u nedjelju, ali primijetili su da neuredna koalicija u parlamentu bez jasnog pobjednika također može stvarati glavobolje za Europu.

Le Pen i njezino Nacionalno okupljanje (RN) bili su favoriti, što je povećavalo rizik od prve krajnje desne vlade Francuske nakon Drugog svjetskog rata i prijetilo da će poremetiti ekonomsku i vanjsku politiku u drugoj najvećoj ekonomiji eurozone.


Posebno su saveznici Ukrajine strahovali da bi vlada pod vodstvom Le Pen mogla biti blaga prema Moskvi i smanjiti vojnu pomoć na koju se Kijev oslanjao od ruske invazije 2022. godine, iako je njezina stranka nedavno izjavila da Rusija predstavlja prijetnju.

Poraz Nacionalnog okupljanja signalizira barem privremeni otpor na porast desnice u Europi, ali bi mogao najaviti razdoblje nestabilnosti s novom vladom u nelagodnoj "kohabitaciji" s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

- U Parizu oduševljenje, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje. Dovoljno da budemo sretni u Varšavi, rekao je poljski premijer Donald Tusk na X-u.

Macron je raspisao prijevremene izbore u pokušaju da preuzme inicijativu od Le Pen, ali je njegova vlastita stranka ostala iza saveza lijevih stranaka koji su se bolje od očekivanog plasirali na prvo mjesto.

Neki se iz inozemstva raduju što je izbjegnuta neposredna prijetnja vlade krajnje desnice.

- Najgore je izbjegnuto, rekao je Nils Schmid, glasnogovornik za vanjsku politiku njemačkih Socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza, gdje je krajnja desnica također doživjela porast popularnosti tijekom krize troškova života.

- Predsjednik je politički oslabljen, čak i ako zadrži središnju ulogu s obzirom na nejasnu situaciju većine. Formiranje vlade bit će komplicirano, rekao je Schmid medijskoj grupi Funke.

Stranka španjolskog premijera Pedra Sancheza čestitala je ljevičarskom savezu, pod nazivom Nova narodna fronta (NFP), na pobjedi koja "zaustavlja krajnju desnicu da dođe do vlade".

Nikos Androulakis, čelnik grčke socijalističke stranke PASOK, rekao je da je francuski narod "podigao zid protiv krajnje desnice, rasizma i netolerancije te zaštitio vječna načela Francuske Republike: slobodu, jednakost i bratstvo".

Kolumbijski ljevičarski predsjednik Gustavo Petro također je čestitao Francuzima što su spriječili Le Pen.

- Postoje bitke koje traju samo nekoliko dana, ali koje određuju sudbinu čovječanstva. Francuska je prošla kroz jednu takvu, rekao je.

Dužnosnik EU-a, koji je želio ostati anoniman, nazvao je to "velikim olakšanjem", ali je dodao kako predstoji vidjeti što to znači za Europu na svakodnevnoj bazi.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/francuski-saveznici-odahnuli-zbog-gubitka-le-pen-ali-se-pitaju-sto-je-sljedece-11649786

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.