Poraženi Sunak odlazi s mjesta premijera i šefa britanskih konzervativaca

SUNAK

Rishi Sunak rekao je u petak da će podnijeti ostavku na mjesto premijera i čelnika Konzervativne stranke nakon što je izgubio od Laburističke stranke Keira Starmera i odlazeći uz ispriku, odao je počast Britaniji i pozvao na zaštitu ljubaznosti, pristojnosti i tolerancije.

Njegov poraz znači kraj 14-godišnje konzervativne vlade - razdoblje obilježeno podjelama, političkom nestabilnošću i, u novije vrijeme, gospodarskim problemima. Sunak predaje kontrolu nad šestim najvećim svjetskim gospodarstvom čelniku Laburističke stranke lijevog centra Keiru Starmeru.

Dao sam sve od sebe, ali poslali ste jasnu poruku da se vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora promijeniti, a jedino je vaša odluka važna, rekao je Sunak ispred ureda u Downing Streetu. Čuo sam vaš bijes, vaše razočaranje i preuzimam odgovornost za ovaj gubitak.

Sunak je rekao kako, bez obzira na njihova neslaganja, poštuje Starmera kao pristojnog čovjeka kojem je stalo do dobrobiti društva.

Odstupit ću s mjesta čelnika stranke, ne odmah, nego čim se uspostave formalni dogovori za odabir mog nasljednika, rekao je.

Nešto kasnije, Starmer je u svom prvom obraćanju u Downing Streetu rekao da Britanija mora ponovno otkriti svoj identitet i proći veće resetiranje, obećavši da će se boriti za vraćanje povjerenja u politiku i služiti svim biračima.

Pošto je službeno prihvatio kraljev poziv da postane premijer, Starmer je zagovarao umjerenu politiku kako bi vratio narušeno povjerenje birača.

Sigurno je svima jasno da našoj zemlji treba veće resetiranje, moramo ponovo otkriti tko smo, jer koliko god žestoke bile povijesne oluje, jedna od najvećih snaga ove zemlje uvijek je bila naša sposobnost plovidbe do mirnijih voda, rekao je.

Ovo ovisi o političarima, posebno o onima koji se zalažu za stabilnost i umjerenost, kao što to ja radim, dodao je. Dali ste nam jasan mandat i mi ćemo ga upotrijebiti da donesemo promjene, istaknuo je novi britanski premijer.

Preuzeo odgovornost za poraz

Sunak je ranije rekao da preuzima odgovornost za poraz svoje stranke te je nazvao Starmera da mu čestita na pobjedi.

Nakon objave rezultata koji su pokazali da je pobijedio u svojoj izbornoj jedinici, premijer na odlasku rekao je da bi "u ovoj teškoj noći želio izraziti svoju zahvalnost ljudima iz izborne jedinice Richmond i Northallerton na kontinuiranoj podršci."

Dodao je da je "britanski narod večeras donio presudu koja potiče na ozbiljno razmišljanje i ima mnogo pouke... i preuzimam odgovornost za poraz. Mnogim dobrim, marljivim konzervativnim kandidatima koji su večeras izgubili, unatoč svojim neumornim naporima, lokalnom angažmanu i rezultatima te njihovoj posvećenosti svojim zajednicama, kažem 'žao mi je'."

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/sunak-priznao-pobjedu-laburisticke-stranke-na-izborima-11644792

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.