Žestoke ulične borbe u Vovčansku, Rusi pod neprestanom paljbom

RAT U UKRAJINI

Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su 36 bespilotnih letjelica koje je Ukrajina lansirala tijekom noći, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od zapadnih saveznika još dalekometnog oružja nakon jučerašnjeg napada na jug zemlje u kojem je poginulo 11 ljudi.

Žestoke ulične borbe u Vovčansku

Ukrajinske snage nedavno su ponovno zauzele položaje u sjevernoj Harkivskoj oblasti uslijed nastavljenih borbi u tom području 28. lipnja. Geolocirane snimke objavljene 28. lipnja pokazuju da su ukrajinske snage nedavno napredovale unutar središnjeg Vovčanska (sjeveroistočno od grada Harkiva) duž ulice Heoriv Chornobylya, izvijestio je ISW.

Zapovjednik bojne ukrajinskih bespilotnih letjelica koji je djelovao u smjeru Harkiva izvijestio je 28. lipnja da se situacija u sjevernoj Harkivskoj oblasti stabilizirala i da ruske snage nisu postigle značajan napredak od 12. lipnja.

Zapovjednik bojne bespilotnih letjelica izjavio je da ruske snage koriste i jurišne jedinice "Sturm" sa slabo obučenim osobljem i regularne ruske jedinice u smjeru Harkiva. Zapovjednik bojne bespilotnih letjelica također je izvijestio da ruske snage brzo nadoknađuju svoje gubitke u tom području unatoč velikim gubicima. Borbe su se nastavile u blizini i unutar Vovčanska 28. lipnja. Elementi ruske inženjerijske bojne "Phoenix" navodno pokušavaju daljinski minirati područja u sjevernoj Harkovskoj oblasti.

Ukrajinski izvor tvrdio je 26. lipnja da su ruske snage možda izgubile gotovo cijelu 83. zračnodesantnu (VDV) brigadu u smjeru Harkiva zbog značajnih gubitaka i odbijanja osoblja da se bori, iako ISW nije primijetio nikakve dokaze za ovu tvrdnju i ocjenjuje da biti pretjeran. Ukrajinski dužnosnici nedavno su 16. i 23. lipnja izvijestili da su ruske snage pokušale povući dijelove 83. zračnodesantne (VDV) brigade koji su postali borbeno neučinkoviti nakon što su pretrpjeli velike gubitke u smjeru Harkiva.

Rusija: Četiri vatrogasca ozlijeđena u ukrajinskom granatiranju Donecka

Četiri zaposlenika ruskog ministarstva za izvanredne situacije ozlijeđena su u ukrajinskom granatiranju regije Donecka, priopćilo je ministarstvo u nedjelju.

- U okrugu Petrovski, vatrogasci odjela (zaposlenici) su gasili požar koji se dogodio nakon (ukrajinskog) granatiranja, objavilo je ministarstvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. 

- Bila je uzbuna za novi topnički udar. Granatiranje ih je pogodilo dok su se evakuirali, dodaje se.

Doneck je jedna od četiri regije na istoku i jugu Ukrajine za koje je Rusija tvrdila da ih je anektirala krajem 2022. u potezu koji je većina zemalja osudila kao nezakonit u Općoj skupštini UN-a. Rusija ne kontrolira u potpunosti niti jednu od četiri regije.

Zelenski traži još dalekometnih sustava nakon jučerašnjeg ruskog napada na jug zemlje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je zatražio od savezničkih zemalja da pošalju više dalekometnog oružja nakon što je jučer najmanje 11 civila poginulo u ruskim raketnim napadima diljem zemlje.

Najgore je prošao grad Vilniansk na jugoistoku Ukrajine, gdje je ubijeno sedmero ljudi, među njima i dvoje djece.

Rusija: Oboreno 36 ukrajinskih dronova iznad šest oblasti

Petnaest bespilotnih letjelica uništeno je iznad regije Kursk koja graniči s Ukrajinom i devet iznad regije Lipetsk, nekoliko stotina kilometara južno od Moskve, objavilo je ministarstvo obrane u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Po četiri bespilotne letjelice uništene su iznad regija Voronjež i Brjansk na jugozapadu Rusije te po dvije iznad obližnjih regija Orjol i Belgorod.

Guverneri regija Lipetsk i Brjansk objavili su na svojim Telegram kanalima da u napadima nije bilo ozlijeđenih niti velike štete.

Ruski dužnosnici često ne otkrivaju puni razmjer štete nanesene ukrajinskim napadima.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine.

Kijev je rekao da su napadi na rusku vojnu, prometnu i energetsku infrastrukturu odgovor na napade Moskve na teritorij Ukrajine od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-ukrajina-napala-sest-ruskih-oblasti-sruseno-36-dronova-11635942

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.