Kremlj okrivio SAD za napad na Krim, preko noći još jedan napad

RAT U UKRAJINI

Kremlj je u ponedjeljak izravno okrivio Sjedinjene Države za ukrajinski napad na Krim američkim projektilima ATACMS dan prije u kojem je u poginulo najmanje četvero ljudi, uključujući dvoje djece, a 151 osoba je ozlijeđena, i poručio da će biti posljedica.

U ruskom napadu na ukrajinski gradić najmanje četvero mrtvih, 34 ozlijeđenih

Ruske rakete u ponedjeljak su ubile najmanje četvero, a ozlijedile 34 ljudi, uključujući dvoje djece, u istočnom ukrajinskom gradiću Pokrovsku, objavio je regionalni guverner.

- Ovo je jedan od najvećih napada neprijatelja na civile u posljednje vrijeme, napisao je Vadim Filaškin na aplikaciji Telegram.

Fotografije podijeljene uz njegovu objavu pokazuju jednokatnice s uništenim prozorima i krovovima. Filaškin je rekao kako su Rusi lansirali dvije rakete Iskander-M na taj grad smješten oko 24 kilometara od prve linije borbi. U napadu je uništena jedna privatna kuća, a oštećeno ih je još 16, dodao je.

Grad je prvo pogodila jedna raketa, a pola sata kasnije i druga, priopćio je ured ukrajinskog državnog tužitelja. U napadu je oštećen i plinovod te nekoliko automobila.

Zelenski naredio čistku državne garde nakon otkrića planova o atentatima

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je šefu Ukrajinske državne garde da očisti njezine redove od onih koji je diskreditiraju nakon što su dvojica članova garde optužena za planiranje atentata na svoje nadređene.

Državna sigurnosna agencija SBU prošli je mjesec objavila da je ulovila dvojicu pukovnika garde koji su navodno surađivali s Rusijom na planu ubojstva Zelenskija i drugih dužnosnika, uključujući šefa vojne obavještajne agencije Kirila Budanova.

Ukrajinska garda štiti različite dužnosnike vlade.

Predstavljajući pukovnika Oleksija Morozova u ponedjeljak, Zelenski je rekao da je njegov glavni zadatak osigurati da se agenciji mogu pridružiti samo oni koji budućnost vide s Ukrajinom. Bila je to njegova prva neizravna izjava na temu nakon što su agenti uhićeni.

- I, naravno, agencija mora biti očišćena od svih koji nisu odabrali Ukrajinu za sebe ili diskreditiraju državnu gardu, napisao je na Telegramu.

Zelenski je smijenio prethodnika Morozova, Serhija Ruda, u svibnju, dva dana nakon što je SBU uhitio njezine zaposlenike optužene da rade za rusku sigurnosnu službu te da su joj otkrivali povjerljive informacije. 

Kremlj okrivio SAD za napad na Krim

Ruski dužnosnici upozoravaju da rat u Ukrajini ulazi u najopasniju fazu do sada, a predsjednik Vladimir Putin opetovano upozorava na rizik od mnogo većeg rata s najvećim svjetskim velesilama.

No izravno okrivljavanje SAD-a za napad na Krim, koji je Rusija anektirala 2014., novi je potez u zaoštravanju situacije.

- Savršeno dobro znamo tko stoji iza ovoga, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, dodajući da je jasno tko je isporučio oružje, naciljao ga i osigurao podatke za njegovo korištenje.

- Ovdje je sve apsolutno jasno. Kao predstavnici medija, trebali biste pitati moje kolege u Europi, i prije svega u Washingtonu, tajnike za medije, zašto njihove vlade ubijaju rusku djecu. Samo im postavite to pitanje, kazao je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je američka veleposlanica u Moskvi bila pozvana na razgovor kako bi ju se upozorilo na "mjere odmazde" nakon napada na Krim dan prije.

Ministarstvo je priopćilo da je Lynne Tracy upozorena da su "Sjedinjene Države, koje vode hibridni rat protiv Rusije, postale strana u sukobu" u Ukrajini i da "će uslijediti mjere odmazde".

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je SAD odgovoran za napad na Sevastopolj.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti, Peskov je podsjetio na Putinove riječi od 6. lipnja kada je rekao da će rasporediti konvencionalne projektile tako da će moći gađati SAD i europske saveznike ako oni dopuste da Ukrajina gađa dublje u ruski teritorij s dalekometnim zapadnim oružjem.

- Naravno, upletenost SAD-a u borbe, zbog čega ginu miroljubivi Rusi, može samo imati posljedice, rekao je. "Kakve točno - vrijeme će pokazati."

Raketama ATACMS napadnuti ruski radari na Krimu, izbio požar

Prema lokalnim izvješćima, Ukrajina je pogodila čvorište ruske svemirske mreže na anektiranom Krimu, kojim se navodno koriste ruske zračno-svemirske snage.

Kijevske snage pokrenule su napad raketama ATACMS u nedjelju navečer i "uspješno pogodile" ruski Centar za svemirske komunikacije dugog dometa u selu Vitino u regiji Saky, tvrdi OSINT račun OSINTtechnical.

Centar je jedan od tri kompleksa koji čine ruski Jevpatorijski centar za komunikaciju u dubokom svemiru, koji podržava svemirske misije s posadom i robotima. Objekt je navodno prethodno pogođen u prosincu 2023. krstarećim projektilima iz zraka Storm Shadow koje je isporučila Britanija.

Napadi na Krim pojačani su tijekom sveobuhvatne invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, koja je započela u veljači 2022., dok Kijev želi povratiti crnomorski poluotok. Regija je pripojena Moskvi 2014. godine.

OSINTtechnical tvrdi kako su ATACMS-i ispaljeni iz sustava M270, "starijeg brata" sustava HIMARS.

Ruski napad na Odesu, tri osobe ozlijeđene

- Devetnaestogodišnji mladić i dva sredovječna muškarca prebačeni su u bolnicu, rekao je Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je slike golemog oblaka dima koji se uzdiže s mjesta gdje hitne službe rade na gašenju požara.

Zračne snage upozorile su stanovnike grada na prijetnju nadolazećih projektila prije nego što su se čule eksplozije.

Odesa je bila česta meta ruskih snaga u 28-mjesečnoj invaziji punog opsega, s brojnim napadima usmjerenim na gradske lučke objekte. Rusija niječe da je gađala civile ili civilnu infrastrukturu.

IAEA zahtjeva prestanak napada na nuklearnu elektranu Zaporižja

Dužnosnici elektrane koje su instalirali Rusi optužili su Ukrajinu da je organizirala dva napada bespilotnim letjelicama u kojima je uništena jedna trafostanica, oštećena druga i neko vrijeme prekinuta struja građanima.

Rafael Grossi
, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, nije spominjao Ukrajinu i rekao je da incidenti nisu utjecali na rad elektrane u Zaporožju.

Ali rekao je da napadi moraju prestati.

-  Tko god stoji iza ovoga, mora prestati. Korištenje dronova protiv elektrane i njezine blizine postaje sve učestalije, rekao je Grossi u izjavi na web stranici IAEA-e.

- To je potpuno neprihvatljivo i protivno je sigurnosnim stupovima i konkretnim načelima koja su jednoglasno prihvaćena, dodao je.

Energodar, nekoliko kilometara od elektrane, bio je prekinut 16 sati, rekao je. Ali niti jedan od napada, koji su se dogodili u srijedu i petak, nije imao nikakvog utjecaja na dalekovode koje nuklearna elektrana koristi za rad.

Rukovodstvo elektrane Zaporižja, izjavilo je da su neki "infrastrukturni objekti", uključujući odjel za transport i tiskaru, doživjeli smetnje, ali da su mjere nuklearne sigurnosti ostale u potpunosti operativne.

Ukrajinski dužnosnici nisu komentirali incidente, a Reuters nije mogao neovisno potvrditi izvješća.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da su napadi razotkrili ukrajinsko zanemarivanje nuklearne sigurnosti.

Ruske trupe zauzele su elektranu Zaporižja u prvim danima invazije u veljači 2022., a Moskva i Kijev od tada se redovito međusobno optužuju za ugrožavanje sigurnosti oko postrojenja. Trenutno ne proizvodi struju.

IAEA drži inspektore na postaji.

Rusija je pokrenula masovne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu prve zime sukoba i nastavila s dugim nizom napada u ožujku. Kijev kaže da su ponovni napadi onesposobili polovicu njegovih kapaciteta za proizvodnju energije.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/iaea-zahtjeva-prestanak-napada-na-nuklearnu-elektranu-zaporizja-11625492

 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.