Svi čelnici Europske pučke stranke (EPP) jedinstveni su u potpori kandidaturi Manfreda Webera

PLENKOVIĆ

Svi čelnici Europske pučke stranke (EPP) jedinstveni su u potpori kandidaturi Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković. Čelnici 28 zemalja Europske unije okupili su se utorak u Bruxellesu, dva dana nakon europskih izbora, kako bi počeli razgovore o postupku i kriterijima za izbor novog predsjednika Europske komisije te cijelog paketa, koji uključuje i predsjednika Europskog vijeća, Europske središnje banke, visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku, kao i predsjednika Europskog parlamenta. 

U vijećanjima oko popunjavanja najvažnijih pozicija u EU, koji su danas počeli u Bruxellesu, Europska pučka stranka odredila je za svoje pregovarače premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića, i premijera Latvije, Krisjanisa Karinsa, javio je Politico, a navodi Dnevnik.hr.

Premijeri Nizozemske i Belgije, Mark Rutte i Charles Michel, predstavljaju liberale, dok premijeri Španjolske i Portugala, Pedro Sanchez i Antonio Costa, predstavljaju sociijaldemokrate.EPP se odlučio za Plenkovića i Karinša nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel jasno poručila da ne želi direktno sudjelovati u pregovorima.

"Nas šestorica ćemo se prvo čuti telefonski, a onda ovisno o dogovoru i sastajati kako bismo pokušali pomoći cijelom Europskom vijeću i naporima koje vodi predsjednik Europskog vijeća Tusk da pronađemo konačno rješenje", kazao je Plenković.

Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, kao lideri dviju najvećih zemalja EU, će ipak nastaviti imati ključni utjecaj iza kulisa u postizbornim razgovorima. Njih dvoje pak, kako javlja Reuters, večeras se nisu usuglasili oko toga tko će biti novi šef Europske komisije. Prije neformalne večere, svi su čelnici sudjelovali na sastancima svojih političkih skupina.

"Jedinstveno je stajalište svih čelnika EPP-a da nakon ovakvih rezultata podržimo našeg kandidata Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije i to je naša pozicija s kojom danas nastupamo", rekao je Plenković nakon summita stranačkih čelnika, a prije neformalne večere čelnika svih zemalja članica."Mi smo danas na summitu EPP-a napravili svojevrsnu analizu rezultata izbora. Zadovoljni smo, ponovno smo najjača politička stranka na kontinentu, relativni pobjednik izbora", dodao je.

Plenković je rekao kako u utorak na neformalnom summitu neće biti nikakve odluke, nego da je to prigoda da se iskristaliziraju pozicije.Očekuje se da će Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, na svom sljedećem redovitom summitu 20. i 21. lipnja predložiti ime novog predsjednika Europske komisije, kojeg bi onda sredinom srpnja potvrdio novi saziv Europskog parlamenta. Bude li potrebno, dodaje Plenković, moguć je još jedan summit kako bi se iznjedrio prijedlog za novog predsjednika Komisije.

Plenković je rekao da će u raspodjeli vodećih pozicija trebati voditi računa i o zemljopisnoj ravnoteži i da bi bilo dobro da neko od tih mjesta pripadne nekoj od zemalja srednje i istočne Euroope. Na pitanje koliko ima istine u članku najnovijeg broja tjednika Nacional, koji je napisao da njemačka kancelarka želi njega na nekoj od vodećih pozicija u EU-u, da bi ga na mjestu premijera zamijenio Dragan Primorac, te da je to bio glavni razlog njezina posjeta Zagrebu uoči europskih izbora, Plenković je, uz smiješak odgovorio, da je to "sigurno bio glavni razlog".

"To je sigurno bio glavni razlog, samo smo o tome razgovarali. Cijeli taj članak i što u njemu piše za mene je novost", rekao je Plenković (foto: HRT https://vijesti.hrt.hr/516688/plenkovica-pitali-ide-li-na-duznost-u-ek-nasmijao-se) . Plenković nije izravno odgovorio na pitanje što bi učinio ako mu se ponudi mjesto predsjednika Komisije."Uopće nismo u toj fazi. Bilo je toliko puno spekulacija, puno je kolega koji su se spominjali i kao što vidite svi su mudri, iskusni i ne skaču na sve", rekao je.

O hrvatskom kandidatu za novog povjerenika u Europskoj komisiji rekao je da će se o tome razgovarati kada dođe vrijeme. Hoće li "pasti" kompromis? Plenković je kao i njegovi kolege iz grupacije Europskih pučana formalno uz Manfreda Webera kao vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije, baš kao i njemačka kancelarka.

"Podržavam Manfreda Webera, ali ne razmišljaju svi koalicijski partneri jednako. Mislim da je vodeći kandidat vrlo važan", izjavila je Angela Merkel.No kako su i pučani, ali i socijaldemokrati ostali bez većine u parlamentu, čelno mjesto Europske komisije moglo bi pripasti nekome iz grupacije liberala, kao kompromis.

O imenima nije želio govoriti ni francuski predsjednik Emmanuel Macron. Koga god na kraju odaberu, morat će ga potvrditi zastupnici u novom sazivu Europskog parlamenta.Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije rekao je da prioriteti ostaju isti, a to su klimatske promjene, borba protiv klimatskih promjena, razvoj, poslovi i investicije. Europski lideri, za promjenu se na ovom sastanku praktički uopće neće baviti Brexitom.

"Igre prijestolja"

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir kazala je kako je ovo početak dogovora i pregovora, a možda i žestokog cijenkanja. "U igri je pet fotelja i tu su se stvari zakomplicirale. Prvi puta u 20 godina ni lijevi centar ni desni centar nema natpolovičnu većinu, znači morat će u koaliciju sa još jednom grupacijom.

Najvjerojatnije će tu biti riječ o liberalima ili zelenima, no problem s njima što oni ne žele Manfreda Webera. I sada tu kreću zakulisne igre. Možda je to najbolje rekao Timmermans koji je rekao: Počele su igre prijestolja".Ovdje će biti potrebno zadovoljiti sve države članice i sve grupacije. Dodajmo kako su svi učesnici sastanka zamoljeni da svoje mobitele ostave ispred dvorane za sastanke, kako ništa ono o čemu razgovaraju ne bi procurilo u javnost.

DNEVNIK.hr. 
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/europski-pucani-imenovali-plenkovica-da-pregovara-o-raspodjeli-najvisih-duznosti-u-eu---562633.html
 

 
 
    

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.