Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj - najava aktivnosti od 1. do 7. travnja

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj - najava aktivnosti od 1. do 7. travnja

Tjedna najava od 1. do 7. travnja 2024.

Europski Aktivnosti ureda Europskog parlamenta i partnera

Četvrtak, 4. travnja
EU Izbori: „iskoristi svoj glas”
Fakultet hrvatskih studija, Zagreb
Predstavljanje institucionalne kampanje #IskoristiSvojGlas i mogućnosti uključivanja za mlade glasače. Predstavnici Ureda EP-a će studentima Hrvatskih studija kroz interaktivnu radionicu približiti način na koji institucija funkcionira te na koji način odluke koje se donose u Europskom parlamentu utječu na živote hrvatskih građana.

Petak, 5. travnja, 10:15 - 11:45
Ususret europskim izborima: izazovi zelene tranzicije
Kuća Europe, Zagreb
Ured Europskog parlamenta organizira radionicu za studentice i studente Fakulteta političkih znanosti na temu predstojećih europskih izbora te EU odluka vezanih uz zelenu tranziciju i prelazak na ugljično neutralno, okolišno održivo i potpuno kružno gospodarstvo do 2050. godine. Polaznice i polaznici će se na primjeru prijedloga Zakona o obnovi prirode upoznati s načinom donošenja odluka na EU razini, glavnim akterima te dijalogom između EU institucija i interesnih skupina. Radionica je zatvorena za javnost.
Sastanci odbora, Bruxelles – izdvojeno

Zakon o digitalnim tržištima (DMA). Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u srijedu će održati razmjenu mišljenja o provedbi Zakona o digitalnim tržištima (DMA) s izvršnom potpredsjednicom Komisije Margrethe Vestager, neovisnim stručnjacima i predstavnicima industrije. Rasprava će se usredotočiti na prvu procjenu usklađenosti, uključujući takozvano „samopreferenciranje" i trgovine aplikacijama. Zakonom se uspostavljaju nove obveze za tražilice, internetska tržišta, trgovine aplikacijama, internetsko oglašavanje, slanje poruka i daju nova prava tvrtkama i krajnjim korisnicima u EU-u.

Pravila protiv uznemiravanja. Odbor za ustavna pitanja u srijedu će glasati o nacrtu izvješća kojim se želi revidirati interna pravila Parlamenta s ciljem poboljšanja radnih uvjeta. Revizija će se usredotočiti na uvođenje obuke za prevenciju konflikta i uznemiravanja na radnom mjestu te za osiguranje dobrog upravljanja timom.

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za zasjedanje koje se održava 10. i 11. travnja u Bruxellesu. Na sjednici će se raspravljati i održati konačno glasanje o novom pravnom okviru EU-a za azil i migracije te o reformi tržišta energije i električne energije EU-a. Također će se održati završno glasanje o takozvanim „direktivama o doručku" kako bi se pomoglo potrošačima da donose informirane i zdravije odluke, o učinkovitijem pročišćavanju i ponovnoj upotrebi urbanih otpadnih voda, o EU certifikaciji za uklanjanje ugljika kako bi se doprinijelo postizanju klimatske neutralnosti EU-a do 2050. i o proširenju pravila u svrhu borbe protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu. Parlament će također raspravljati i usvojiti svoja stajališta u prvom čitanju o reviziji farmaceutskog zakonodavstva EU-a i o novom Zakonu o praćenju tla, koji utvrđuje mjere za postizanje zdravih tala do 2050. Glasat će i o rezoluciji o uključivanju prava na pobačaj u Povelju EU-a o temeljnim pravima te raspravljati o vladavini prava u Slovačkoj i Mađarskoj.

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola u utorak će boraviti u službenom posjetu Cipru, gdje će održati okrugli stol s mladima. Potom će se sastati s predsjednicom Zastupničkog doma Cipra Annitom Demetriou te održati konferenciju za medije.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

                                                  
Aktivnosti hrvatskih zastupnika i zastupnica*

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
U svojstvu izvjestitelja Europskog parlamenta za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol će u srijedu na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) predstaviti privremeni politički dogovor koji je u ovoj stvari postignut s državama članicama. Tijekom tjedna, Sokol govori na nekoliko događaja na temu zdravstva te će održati sastanke s raznim dionicima na istu temu. U petak zastupnik Sokol sudjeluje na konferenciji o provedbi koncepta pametnih sela u ruralnim područjima koja se održava u Pitomači.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko će ovaj tjedan sudjelovati na trijalogu o uspostavi Instrumenta za rast i reforme za zapadni Balkan, na kojem je pregovarala u ime Kluba zastupnika EPP-a ispred Odbora za vanjske poslove. U srijedu će se sastati s ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda Winstonom Petersom koji boravi u službenom posjetu Bruxellesu. U drugoj polovici tjedna će kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za odnose s američkim Kongresom i kao stalna izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a o odnosima EU-a i SAD-a sudjelovati na 88. transatlantskom dijalogu zakonodavaca s predstavnicima američkog Kongresa. U sklopu dijaloga, razmijenit će mišljenja o jačanju transatlantske suradnje u područjima tehnologije, obrane i trgovine, a također će se sastati i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i EEAS-a Stefanom Sanninom.


*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

Europski izbori: što Europa čini za mene?


Interaktivna, višejezična internetska stranica Što Europa čini za mene, koju je pokrenula Služba Europskog parlamenta za istraživanja, predstavlja stotine kratkih, lako čitljivih dokumenata koji daju primjere kako EU pozitivno utječe na živote građana. Čitatelji mogu lako pronaći konkretne informacije o tome što Europa čini za njihovu regiju, profesiju ili omiljeni hobi. U prvom odjeljku, „U mojoj regiji”, korisnici mogu pronaći informacije o projektima u svojoj regiji, koje podržava EU. Odjeljak „U mojem životu” nudi više od 600 prikaza načina na koje EU djeluje u korist građana, npr. na obitelj, zdravstvenu skrb, hobije, putovanja, sigurnost, potrošačke odluke i socijalna prava. Treći odjeljak naziva „ Pod povećalom" sadrži opširnije članke o politikama EU-a, opisuju se postignuća aktualnog saziva parlamenta i vizije za budućnost, s posebnim naglaskom na javnom mnijenju, brigama građana i njihovim očekivanjima kad je riječ o djelovanju EU-a.


U fokusu


Što EU poduzima kako bi se smanjilo bacanje hrane

Prema procjenama, baca se oko 10 posto hrane dostupne potrošačima u EU-u. Istovremeno, više od 37 milijuna ljudi u EU-u si ne može priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan. Smanjenje bacanja hrane glavni je cilj EU-a kako bi se postiglo kružno gospodarstvo do 2050. Loše planiranje kupnje i pripreme obroka, voće i povrće neatraktivnog izgleda, impulzivna kupnja hrane na sniženju i velika pakiranja samo su neki od razloga bacanja hrane u kućanstvima, što čini većinu otpada od hrane. Standardizirane porcije i precjenjivanje broja gostiju razlozi su bacanja hrane u restoranima i ugostiteljstvu. Prema istraživanju Europske komisije, označivanje datuma na hrani i nerazumijevanje oznaka „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”, također dovodi do nepotrebnog bacanja hrane. Bolje razumijevanje oznaka moglo bi pridonijeti smanjenju bacanja hrane za do 10 posto. Smanjenje bacanja hrane nužan je korak u borbi protiv klimatskih promjena. Ono je odgovorno za oko 16 posto svih stakleničkih plinova iz prehrambenog sustava EU-a. Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), proizvodnja i prijevoz hrane, koja se kasnije rasipa, odgovorni su za 8 posto globalnih emisija stakleničkih plinova. 
Zakonodavstvo EU-a o smanjenju bacanja hrane. Ciljevi strategije „od polja do stola” uključuju jasnije označivanje datuma i preveniranje njihovog pogrešnog tumačenja kako bi se smanjilo bacanje hrane. U okviru te strategije Komisija će istražiti gdje dolazi do rasipanja hrane u cijelom lancu opskrbe. Donacija hrane još je jedan način za smanjenje nepotrebnog bacanja hrane. Uz smjernice EU-a za doniranje hrane donesene 2017. godine, želi se olakšati preraspodjela jestive hrane onima kojima je potrebna. Osim toga, 2019. godine donesena je zajednička metodologija EU-a za mjerenje rasipanja hrane u svakoj fazi lanca opskrbe. Zajedničkom metodologijom olakšava se praćenje i izvješćivanje o bacanju hrane u cijelom EU-u. Komisija je u srpnju 2023. predstavila prijedlog izmjene Okvirne direktive o otpadu kako bi se učinilo više za smanjenje otpada od hrane i tekstila. Među izmjenama se predlažu obvezujući ciljevi smanjenja otpada na nacionalnoj razini do kraja 2030. Otpad u preradi i proizvodnji hrane trebalo bi smanjiti za 10 posto, a u maloprodaji, restoranima, prehrambenim uslugama i kućanstvima za 30 posto.
Parlament je u ožujku 2024. donio svoje stajalište o tom prijedlogu. Parlament želi smanjiti otpad u preradi i proizvodnji hrane za najmanje 20 posto, a u maloprodaji, restoranima, prehrambenim uslugama i kućanstvima za najmanje 40 posto. Komisija bi trebala procijeniti treba li povećati ciljeve za 2035. na 30 i 50 posto. „Parlament je osmislio ciljana rješenja za smanjenje rasipanja hrane, kao što su promicanje voća i povrća neatraktivnog izgleda, praćenje nepoštenih tržišnih praksi, pojašnjenje označivanja datuma i doniranje neprodane, ali jestive hrane”, rekla je Anna Zalewska (ECR, Poljska), izvjestiteljica zadužena za ovo zakonodavstvo u Parlamentu. Pregovore s Vijećem vodit će sljedeći saziv Parlamenta, koji će biti izabran na europskim izborima u lipnju 2024.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.