Gladni dobrih vijesti u biznisu: Bernarda Cecelja - Nije dobro, ali se radi, oporavak očekujemo tek 2022.

Bernarda Cecelja

Pandemija virusa COVID-19, utjecala je na sve segmente života, a najviše na biznis. Pogođene su sve zemlje svijeta i sve djelatnosti, a ponajviše sektor turizma koji je trenutno u fazi levitacije. Na to područje najviše utječu dnevne brojke novooboljelih, kojima se prilagođavaju i epidemiološke mjere, koje su u proljeće započele potpunim izolacijom i zatvaranjem svih javnih prostora i svih turističko-ugostiteljskih objekata, te zabranama kretanja bez zaštitne opreme pa do ublaženih mjera koje se ovih dana smanjuju ili pojačavaju opet vezano uz brojke novozaraženih. U tom ludilu najteže je bilo sačuvati radna mjesta, a kojih je najviše opstalo u građevinarstvu jer ta grana unatoč pandemiji, čini se jedina nije mirovala zbog mnoštva otvorenih gradilišta i investicijskih zahvata osobito onih vezanih uz eu-projekte.

Naša sugovornica, Bernarda Cecelja, vlasnica je tvrtke Bernarda, koja proizvodi krevetne sustave i madrace uglavnom za inozemna tržišta, dok se druga njezina tvrtka, Bernarda Nova, direktno bavi turizmom. Njezina su iskustva gotovo identična iskustvima drugih iz njezine branše, a isto je i u europskim zemljama odakle dolaze i njezini partneri jer nikoga nije mimoišao taj nikad zabilježeni domino efekt korona krize.

U Hrvatskoj od korona virusa trenutno dnevno oboli oko 50 do 100 građana, a u mnogim europskim zemljama situacija je još i gora. Zato unatoč epidemiološkim mjerama smještajni kapaciteti ili ostaju zatvoreni ili posluju s 30-ak posto kapaciteta, a takva je i posjećenost ugostiteljskih objekata.

Bernarda Cecelja ističe da njihovi partneri primjerice u Njemačkoj ujedno i njihovi najveći kupci zbog istih razloga ne ulažu u proširenje objekata ili novo opremanje, što direktno utječe na rad i poslovne rezultate njezine tvrtke.

Zbog izvozno orijentirane proizvodnje i turističkog sektora kojemu je namijenjena, uslijed pandemije COVID-19 proizvodnja u njezinom pogonu u Nedelišču s više od 200 zaposlenika spala je na 40 posto kapaciteta. U toj situaciji najveća im je briga bila kako sačuvati radna mjesta, a posebno ona stručne radne snage budući da je takvih profila malo ili ih nema na tržištu. Zato je uložila maksimalne napore da zadrži što veći broj zaposlenika jer osim sredstava koje je tvrtka dobila kao pomoć s Mjerama Vlade RH za očuvanje radnih mjesta, dodatna sredstva do pune plaće morala je iznaći sama.

- Na početku prvog vala pandemije proizvodnja je organizirana na način da je, dio radnika koristio godišnje odmore, a dio radio u dvije smjene kako bi se osigurao što veći razmak između djelatnika i spriječila moguća zaraza. Trenutno koristimo i mogućnost skraćenog radnog vremena i očuvanje radnih mjesta i dalje nam je najvažnija preokupacija. Proizvodnja je ostala smanjena na 40 posto jer je najveći dio naših kupaca vlasnika hotela diljem Europe zatvorilo hotele ili tek djelom posluje, a slijedom toga smanjili su i investicije u gradnju ili preuređenje. Bili smo neko vrijeme zatvoriti i naše prodajne salone u inozemstvu i u Hrvatskoj pa sve to itekako utječe na naše poslovanje.

 

Naša druga tvrtka Bernarda Nova, registrirana je za ugostiteljstvo i hotelijerstvo i od prvog dana uvođenja mjera zabrane kretanja bila je zatvorena, a danas su otvorene i većim dijelom popunjene tek dvije vile na Krku, dok se smještajni kapaciteti u Varaždinskim Toplicama još ne pune pravim intenzitetom.

Nešto bolje posluje naš vrhunski restoran u sklopu započetog kompleksa Benarda i Caffe bar s pizzerijom u bivšem Tonimiru, koji ponovno rade od sredine svibnja. Uz postojeće smještajne kapacitete u završnoj je fazi izgradnja našeg kapitalnog projekta - luksuznog zdravstveno-rekreativnog centra, no i gradnja hotela bila je također djelomično stala jer je dio izvođača radova bio u izolaciji, a dobava  keramičkih pločica iz Italije za unutrašnje uređenje, nije bila moguća jer dio talijanskih tvrtki nije radio. Sve to utjecalo je na projekt  koji je započeo 2014., a trebao biti dovršen još prošle godine. Usporavanju je naravno pridonijela i spora hrvatska administracija, no korona je zadala taj završni udarac, ističe Bernarda Cecelja te zaključuje:

- Srećom iz iskustva znamo da ništa ne traje vječno. Radovi na hotelu su ponovno otpočeli, ali trebamo još izgraditi toplovod i dio popratnih objekata na sadašnjem parkiralištu, kako bi se vratile nekadašnje vizure Toplica. Rokovi se pomiču na proljeće 2021. silom prilika. Nije dobro, ali je dobro da se ipak pokrenulo. Raditi se mora, a očekujemo da ćemo se svi polako oporaviti, ako ne do kraja godine, a onda barem do proljeća 2021. godine. Mi u Bernardi nastojimo prebroditi i ovu tešku financijsku situaciju, dijelom uz bankarske kredite, za koje smo tražili i dobili poček do 2021./22. godine, ali svima nam treba povratak na staro i sigurno.  - Razmišljanja su poduzetnice Bernarde Cecelja, koja u svom core-biznisu koristi moto “Dobar san za zdrav život”. 

A u nadi u bolje sutra za sve nas, vjerujemo da će i ova nevolja uskoro proći te sve to što danas proživljavamo uskoro biti tek sjećanje na proživljenu noćnu moru dok ćemo kao turisti diljem EU i Hrvatske u hotelskim kompleksima ponovno nailaziti na brend koji garantira sreću i zdravlje uz dobar san.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.